'Жодна людина публічно не... висловилася на підтримку ректора', - Василь Продан

"Жодна людина публічно не... висловилася на підтримку ректора", - Василь Продан

07.06.2018, 19:01

Секретар Чернівецької міської ради Василь Продан став на захист ректора Чернівецького національного університету Мельничука, який поновив на роботі його однопартійця, якого підозрюють у підкупі студентів. 

Нагадаємо, депутат Чернівецької міськради від "Рідного міста" Ростислав Білик, якого підозрюють у підкупі виборців, виграв суд щодо поновлення на посаді доцента Чернівецького національного університету.

Згідно з рішенням суду, депутат з 30 травня 2018 року повинен бути поновлений на посаді доцента кафедри економічної теорії, менеджменту і адміністрування економічного факультету ЧНУ на умовах строкового договору. Крім того, суд зобов’язав стягнути з університету на користь Білика зарплату за час вимушеного прогулу за період з 15 лютого по 30 травня у сумі 35,8 тис грн.

Ректор ЧНУ Степан Мельничук повідомив, що університет не має наміру подавати апеляцію на вказане рішення суду.

"Скільки можна судитися? Є судове рішення, і ми маємо його виконувати", - зауважив Мельничук.

Депутат Чернівецької міськради Ростислав Білик висловив здивування через резонанс, який виник довкола питання щодо його поновлення на посаді доцента Чернівецького національного університету.

Про це депутат сказав у телефонному коментарі журналістам телеканалу "Буковина", пише molbuk.ua

Він зазначив, що поновився на роботі в університеті ще два роки тому, і після цього до нього не надходило жодних претензій.

"Я рік пропрацював на кафедрі доцентом, захистив за цей час докторську дисертацію. У чому була основна суть? Мене в лютому не допускали до конкурсу на заміщення вакантної посади доцента. Щоб ви зрозуміли - кожні п’ять років доценти проходить конкурси. Тобто, за п’ять років спочатку я виконував навчальне навантаження, наукова робота... Мене не допускали просто "внаглу", і то не ректор, а конкурсна комісія, яку очолює Пацурківський (декан юридичного факультету, - авт). Мене не допускали по одній причині - без мотивації, без нічого - що щось десь колись могло бути. І для мене зараз дуже дивним стало, що я практично півтора роки відпрацював в університеті, захистився, і зараз такий резонанс...", - сказав Білик.

Він додав, що Першотравневий районний суд визнав, що конкурсна комісія не мала права не допускати депутата до конкурсу.

"З першого вересня 2017 року я до лютого працював, і ні в кого не було запитань. Це просто дуже великий спеціаліст Максим Юрійович все це "пороздував". При чому, почав "наїжджати" на ректора. Я приніс йому (ректору, - авт.) рішення суду, він просто виконав це рішення", - сказав Білик у коментарі "Буковині".

Лише один випускник ЧНУ прийшов сьогодні до університету вимагати у керівництва вузу подати апеляцію на рішення Першотравневого районного суду Чернівців про поновлення на посаді доцента депутата Чернівецької міськради Ростислава Білика, котрого підозрюють у підкупі студентів на виборах у 2015 році.

Як передає кореспондент molbuk.ua, сьогодні, 7 червня журналіст Вадим Пелех зареєстрував звернення до ректора з проханням не поновлювати Білика на посаді викладача.

"Рішення ректорату про те, що вони відмовилися від подальшого судового розгляду справи з поновлення Ростислава Білика на посаді, стурбувало громадськість Чернівців, принаймі вчора цілий день у соцмережах це активно обговорювалося. На кінець дня, я, поглиблено вивчивши справу, зрозумів, що там останній термін поширення апеляції, яку може подати університет - у п'ятницю. Тому треба було сьогодні, як мінімум, зробити цей крок: зареєструвати звернення, попросити їх цю апеляцію таки підготувати, бо Ростислава Білика поновив суд першої інстанції", - пояснив своє рішення журналіст. 

"Я не хочу казати, що суд "хороший" чи "поганий", але завжди є можливості це рішення оскаржити. І керівництво університету, якщо переживає за свій рейтинг та авторитет, мало би це зробити. Тому я і написав таке звернення, яке підписав від себе особисто і від імені інших випускників цього вишу. Воно відкрите до підписання", - сказав Пелех, який закінчив університет у 1996 році.

Поновлення Білика в ЧНУ. Вимагати в ректора апеляцію на рішення суду прийшов лише один випускник вузу

"Гадаю, що маса випускників також поставить під цим зверненням свої підписи. Але справа не в масовості і підписах, а в тому, щоб показати, що, якщо вони не захочуть продовжувати цю справу, то не можу гарантувати, що ця негативна інформація про те, хто викладає в університеті, буде поширюватися. Під час вступної кампанії батькам абітурієнтів розповідатимуть, що у цьому вузі викладають люди, причетні до підкупу виборців, і через яких посадили студентів", - сказав журналіст.

Він вважає, що свідомі студенти мали би бойкотувати лекції цього викладача.

"Університет приймає масу міжнародних наукових конференцій, і не виключаю, що учасників цих конференцій може зустріти пікет, бо в ЧНУ є такі викладачі з сумнівною репутацією. В мене особисто до нього вся позиція зрозуміла, адже в результаті злочинних схем, які підлаштував цей викладач, посадили чотирьох студентів. Отже, і він має понести покарання. Зараз я не можу казати, що він злочинець, і не вимагаю від ректорату, щоб вони це визнавали. Просто, хай далі судяться з ним, не поновлююючи, використовуючи всі доступні можливості, щоб людина, яка забруднила авторитет університету, не працювала у ньому", - додав він.

Пелех зареєстрував своє звернення в ректораті. Проте самого ж ректора Степана Мельничука на місці не було.

Раніше повідомлялося, що підозрюваний у підкупі студентів на виборах у 2015 році депутат Чернівецької міськради від "Рідного міста" Ростислав Білик через суд поновився на посаді доцента економічного факультету ЧНУ.

Ректор вузу Степан Мельничук повідомив, що університет не має наміру подавати апеляцію на рішення Першотравневого районного суду.

У мережі обурюються через новину про те, що підозрюваний у підкупі студентів на виборах депутат Чернівецької міської ради Ростислав Білик виграв суд щодо поновлення на посаді доцента економічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Користувачі Facebook обурено сприйняли позицію ректора вузу Степана Мельничука, який сьогодні в коментарі molbuk.ua зазначив, що вуз не планує подавати апеляцію на рішення Першотравневого районного суду Чернівців.

"Ось вся ця історія із поновленням викладача який підозрюваний у підкупі голосів виборців, це дуже поганий прецедент. І я просто не уявляю, як вони зможуть ходити до нього на пари. Ну ЯК?????", - пише менеджер Чернівецької філії Суспільного мовлення Ольга Гришин-Грищук.



Відома письменниця і художниця Христя Венгринюк також висловила слова обурення через сьогоднішню новину.

"Якщо це правда, то я ставлю хрест на це місто і робитиму свою культуру деінде, бо це просто плювок в обличчя всіх, хто боровся", - написала вона на своїй ФБ-сторінці.

Народний депутат Максим Бурбак апелював до совісті ректора Степана Мельничука і нагадав йому 2012 рік, коли керівник університету був довіреною особою кандидата у нардепи від Партії регіонів Віталія Михайлішина.

"Степан Мельничук тепер разом з "взірцевим" викладачем Ростіком повинні розробити окрему дисципліну для студентів юрфаку "Теорія фальшування виборів", практичні завдання проводитимуться в гуртожитках університету на дільниці Білика. Згодом, він може бути успішним науковим керівником низки кандидатських дисертацій з цієї дисципліни", - написав Бурбак.

Він висловив сподівання, що "ректор прийме єдине правильне рішення і надасть вказівку подавати апеляцію на це судове рішення".

"В інакшому випадку, понад столітня репутація університету буде підірвана сучасним ректором та викладачем, які зневажають студентів та закон задля досягнення власних цілей. Я не мовчатиму!", - додав політик.



Відомий громадський діяч Ярослав Курко висловив думку, що "ЧНУ вже давно піддався ерозії чи корозії тих хвороб, якими невиліковано хворе як суспільство так і держава".

"Закликати до совісті і моралі, як імперативів, здається мені, марна справа, хоча і потрібна... Інакше ні суспільство, ні держава, ні УНІВЕРСИТЕТ - не зміняться... а" ЧНУ погодився відновити"...- це підтвердження моральної деградації, незважаючи на прийняті на факультетах кодекси доброчесності", - написав він.



А ось письменник Максим Дупешко заявив, що у зв’язку із такою позицією керівника ЧНУ, він готовий занести до вузу свої дипломи та здати їх особисто ректору.

"Якщо Білику дозволять працювати в нашому університеті після всього, то я занесу свої дипломи і здам особисто ректору. Не хотітиму мати стосунок до цього універу...", - написав він.

 

Джерело: molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

Во всей этой клоунаде, организованной Бурбаком, единственный из всех, в чьих словах  есть  здравый смысл - это у В..Продана  

avatar

Сева

08 червня 2018 14:50