Жінка, яка обрала нежіночу професію

Жінка, яка обрала нежіночу професію

24.09.2016, 16:09

Прекрасна половина людства дедалі частіше опановує професії, які раніше вважалися суто чоловічими. Жінки у поліцейській або військовій формі — вже не дивують. Навіть у такій професії, як пожежник, вони домагаються успіху.

Тривога на пожежній. Полум’я охопило приватний будинок. Лічені хвилини — і вогнеборці вже в дорозі. Операцією керує провідний інспектор Глибоцького районного сектору управління державної служби з надзвичайних ситуацій України у Чернівецькій області, старший лейтенант служби цивільного захисту Лариса Загарюк. Призначення на посаду стало здійсненням її мрії. Батько Лариси Іллівни працював начальником райвідділу у Глибоці, брат Богдан теж обрав цю службу у Чернівцях. Захоплюючись їхніми розповідями, робочою формою поступила свого часу до Львівського державного університету безпеки і життєдіяльності. Після здобуття диплома пройшла спеціальну пожежну підготовку.

На запитання чи жіноча це справа відповіла:

— Здається, чоловіча. В університеті на курсі нас було двоє дівчат. Зараз у колективі 26 чоловік, я і жінка-бухгалтер. Справа непроста. Будь-якої миті за тривогою маєш кинути все і їхати на виклик. Така вже ціна цієї успішної кар’єри.

З початку року зареєстровано 28 пожеж. У порівнянні з минулорічною статистикою — було 33. На зміну, каже Лариса Загарюк, заступають диспетчер, начальник караула, водій, командир відділення і боєць.

Щоб запобігти виникненню пожеж — навідується до дитсадків і шкіл, аби ознайомити дітей з правилами безпеки. До прикладу, розповіла випадок. У сім’ї глибочан замкнув і задимівся бойлер. Пожежі не було. Однак найперше, що зробив син — виніс з будинку маленьку сестричку. Цьому (перш за все турботі про інших) його навчила Лариса Іллівна у дитсадку.

Є у пожежників і свої забобони. Хто приходить в гості, на прощання зичить: „Сухих вам рукавів!”. Коли приходять на роботу молоді співробітники, після першого виїзду відбувається посвята у вогнеборці — їх обливають з рукава.

Лариса Дущак.

Фото Петра Митранюка. 

1