Фищук залишиться головою ОДА і депутатом

Фищук залишиться головою ОДА і депутатом

28.04.2016, 20:31

Голова Чернівецької облдержадміністрації Олександр Фищук не планує поки складати повноваження депутата обласної ради у зв’язку із вступом з 1-го травня нового закону про державну службу.

  - Я людина законослухняна і як закон каже, так і буде, - пояснив molbuk.ua губернатор свою позицію. - Однак закон вступає в дію 1-го травня і зворотньої дії не має. Є відповідне роз’яснення Мінюсту і Головдержслужби — заборона суміщення буде стосуватися тих голів держадміністрацій, які займуть посади після вступу в дію закону чи будуть обрані депутатами пізніше. До того ж я був обраний на окрузі, мені довірили люди. Як мені їм пояснювати відмову далі представляти їхні інтереси в облраді? Про це пише molbuk.ua

  Щодо суміщення посади державного службовця категорії "А" зі статусом депутата місцевої ради 

Відповідно до прийнятого 10 грудня 2015 року Закону України № 889-VIII «Про державну службу» (далі – Закон), який вступає в дію з 1 травня цього року буде запроваджено принцип політичної неупередженості державних службовців.

Пунктом 3 частини третьої статті 10 Закону державний службовець не має права суміщати державну службу із статусом депутата місцевої ради, якщо такий державний службовець займає посаду державної служби категорії «А».

Разом з тим депутат місцевої ради є представником інтересів територіальної громади, який відповідно до Конституції України і закону про місцеві вибори обирається на строк, встановлений Конституцією України (стаття 2 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»). З огляду на його правовий статус він зобов'язаний висловлювати і захищати інтереси відповідної територіальної громади та її частини -  виборців  свого  виборчого округу, виконувати їх доручення в межах своїх повноважень, наданих законом, брати активну участь у здійсненні місцевого самоврядування. Для цього депутат місцевої ради наділяється всією повнотою прав, необхідних для забезпечення його реальної участі у діяльності ради та її органів.

Згіднозі статтею 22 Конституції України не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод людини і громадянина при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів.

У зв’язку із цим, оскільки конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані, а також з урахуванням статті 58 Конституції України щодо незворотності дії в часі законів та інших нормативно-правових актів на осіб, які на день набрання чинності Законом є депутатами місцевої ради в результаті обрання їх до ради відповідно доЗакону України «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», не поширюється дія статті 10 Закону на строк, встановлений Конституцією України або до дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради.

Про це інформує "Урядовий портал".

КОМЕНТАР:

Костянтин Ващенко: заборона сумісництва представницького мандату та посади державного службовця має бути відтермінована

 27 квітня 2016 року під час брифінгу на тему: «Впровадження закону про державну службу: що це означає» в Українському кризовому медіа-центрі Голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко дав роз’яснення щодо обмежень, передбачених ст. 10 Закону України «Про державну службу», який набуває чинності 1 травня 2016 року, зокрема, щодо заборони поєднувати державну службу і представницький мандат.

За його словами, відповідно до вищевказаної статті закону, передбачається, що не можна поєднувати державну службу та мати представницький мандат (сільської, районної чи будь-якої ради).

«На сьогодні багато хто з місцевих чиновників, а в нас 53% голів або заступників голів місцевих державних адміністрацій є одночасно депутатами рад, і вони хвилюються, яким чином їм поступати: складати мандат чи йти з роботи. Позиція Національного агентства, Міністерства юстиції України та експертів полягає в тому, що є загальний принцип незворотності дії будь-якого закону. Люди були обрані на посади, коли ще діяло попереднє законодавство про державну службу, і не було відомо, коли буде новий текст, якими будуть нові норми, - зазначив Голова Нацагентства з питань держслужби. – І власне кажучи, ця заборона повинна стосуватися вже тих держслужбовців, які будуть в подальшому обиратися до місцевих рад, а ті особи, які вже сьогодні мають представницький мандат, можуть залишати його і поєднувати відповідну роботу з діяльністю держслужбовця».

Проте для того, аби унормувати це питання, як зауважив Костянтин Ващенко, групою народних депутатів підготовлено зміни до Закону «Про державну службу», де прописана норма про те, що заборона сумісництва представницького мандату та посади державного службовця має бути відтермінована для наступних скликань.

Відтак акцентовано, що сьогодні немає жодної необхідності визначатися тим чиновникам, які були прийняті на посади, коли діяло попереднє законодавство про державну службу – вони можуть поєднувати державну службу і представницький мандат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каспрук поставив Фищука перед важким вибором: замість голови Чернівецької ОДА в облраду може зайти інший депутат

1