Фищук допустив чергову помилку в процесі децентралізації, - нардеп

Фищук допустив чергову помилку в процесі децентралізації, - нардеп

26.04.2018, 12:16

Голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук допустив чергову помилку в процесі децентралізації. Таку думку під час спілкування із журналістами висловив народний депутат України Максим Бурбак. Мова саме про чергову помилку, якщо брати до уваги попередні публічні заяви керівника виконавчої гілки влади краю про необхідність об’єднання громад за принципом «один район – одна громада». Тепер голова Чернівецької ОДА, схоже, кинувся в іншу крайність – робіть усе, що забажаєте, пише www.buknews.com.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тіміш повідомив, що сесія Чагорської сільради одноголосно відхилила думку щодо можливого об'єднання з Чернівцями

- Я бачу, що деякі політики роздмухують питання створення Чагорської ОТГ, де кілька приміських вулиць, куди ходить міський тролейбус, а мешканці фактично живуть у Чернівцях, –  вважає Максим Бурбак. – Чагорські діти відвідують чернівецькі садочки, навчаються в чернівецьких школах, їхні батьки лікуються у чернівецьких лікарнях, але при цьому вони далі вважають себе Чагром. У Чагрі розташована частина земельної ділянки, на якій збудовано летовище Чернівецького міжнародного аеропорту. Створюючи окрему громаду, хтось через летовище планує взяти Чернівці в заручники? Ми будемо економічно спроможними, бо обласний центр  буде нам платити за використання землі?  А мешканцям Чагра розповіли, що після утворення ОТГ Чернівці матимуть усі підстави виставляти громаді рахунки за користування міською соціальною інфраструктурою: освітніми, медичними та іншими послугами, транспортом, інфраструктурою? Так, це ваше право створювати громади, але місто буде змушене виставляти приміським громадам  рахунки за лікування, навчання, дитячі садочки, бо утримання всієї соціальної інфраструктури рано чи пізно ляже на плечі Чернівців. Місту потрібно буде з чогось жити. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фищук проігнорував пораду Негоди, схвалив об'єднання Чагорської, Молодіївської та Луковицької громад і заслужив похвалу від Тіміша

- Думаю, що всього цього не станеться. Не можна діяти на догоду політиці і на шкоду інтересам цілої області. Бо аеропортом користуються всі мешканці області. Всі передбачені законом процедури щодо наміру створити Чагорську ОТГ було виконано. Голова Чернівецької ОДА  підписав розпорядження, яке засвідчує виконання цих процедур. Однак зміни до перспективного плану формування громад вносяться після експертизи Кабміну. Вкотре нагадую, що плани об’єднання затверджує винятково Кабінет міністрів України. Згідно із законом, методологією Кабміну щодо формування спроможних громад створювати окрему об’єднану громаду за побідних обставин –  це трохи неправильно. Те саме можна сказати про Чорнівку і Шубранець, яким доцільно об’єднатися з Чернівцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівецька область – невід’ємна частина України, а кадрові зміни будь-де в Україні – назріли і навіть перезріли, - Бурбак

ДОВІДКОВО:

Якщо громади приміських сіл дбають про розвиток своїх територій, то вони приєднаються до Чернівців, - думка

Законом про приєднання громад до великих міст скористаються усі, хто дбає про розвиток своїх територій, - В’ячеслав Негода

Прийнятий 3 квітня цього року закон про приєднання громад до міст обласного значення відкриває нові можливості для розвитку територій і для децентралізації в цілому.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода в ефірі Українського радіо.

«Чому містам і прилеглим селам варто об’єднуватися? Жителі навколишніх з містами сіл працюють здебільшого в місті, користуються там освітніми, медичними та іншими послугами, транспортом, інфраструктурою. При цьому місто і села – різні юридичні особи. Отже виникають питання з фінансуванням спільної інфраструктури, послуг, доріг, транспорту і так далі. Об’єднання в одну потужну громаду, з одного боку, підтягне приміські території до рівня життя і послуг, які надаються в місті, а з іншого боку, дасть містам додатковий ресурс, території, на яких можна розвивати бізнес, туризм, інші послуги. Отже тут є взаємна вигода», - впевнений В’ячеслав Негода.

Основна задача цього законопроекту – дати можливість містам і прилеглим селам та селищам спільно розвиватися, ставати економічно сильними, здатними разом ефективно вирішувати усі проблеми, які виникають на їхній території, надавати мешканцям доступні послуги високої якості.

«В законі передбачена спрощена процедура об’єднання міст з навколишніми громадами – без проведення позачергових виборів. Це і політично, і економічно доцільно. Ми розуміємо, що великі міста не дуже зацікавлені в міжвиборчий період йти на позачергові вибори. Тому, звичайно, вони не мотивовані до повної процедури об’єднання. Закон про приєднання цю перешкоду знімає», - вважає В’ячеслав Негода.

При цьому він наголосив на добровільності процесу приєднання. «Дехто починає спекулювати на цьому, але важливо розуміти, що рішення про приєднання добровільно приймається і містом, і громадою, що приєднується. Ніхто не має права змушувати до об’єднання. Це має бути свідоме, економічно обґрунтоване рішення усіх учасників», - сказав перший заступник Міністра.

На його думку, невигідним об’єднання в фінансовому сенсі бути не може. Усі об’єднані громади отримують більше можливостей, більше ресурсів, а також підтримку держави, увагу інвесторів та міжнародних проектів. А от у сенсі збереження посад чиновників це дійсно може декому не подобатися.

«Усі очільники громад вже зрозуміли вигоди від об’єднання. Маємо досвід перших міських об’єднаних громад. Там і сільські, і міські жителі отримують якісніші послуги, мають кращу інфраструктуру, дороги і так далі. Довіра до місцевої влади там значно вища. Тому для керівників громад, які дійсно дбають про розвиток своїх територій, цей закон – шанс зробити свою громаду успішною. Там, де думатимуть лише про посади, - втрачатимуть час і можливості», - зазначив В’ячеслав Негода.

Він також наголосив, що найбільше зацікавлені в об’єднанні самі жителі міст і сіл, бо отримають якісніші послуги і ефективне управління своїми громадами. «Отже мешканці теж мають підштовхувати місцеву владу до такого рішення. Вони повинні думати про те, в якій громаді житимуть, а не про те, чи комфортно голові й депутатам на своїх посадах», - сказав перший заступник Міністра.

Нагадаємо, раніше Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко зазначав, що прийнятий закон – новий потужний поштовх децентралізації та створення нових великих тергромад.

1


КОМЕНТАРІ (3)

Шановний пан Бурбак, а це як зрозаміти де врахована думка громади нарахунок навчання наших Чагорських дітей. Наші Чагоряни багато років працюють у Чернівцях кошти у вигляді  ПДФО іде на обласний бюджет то наші діти та внуки мають вчитись у Чернівцях безплатно купа років. А всі ВИШІ, коледжі вже давно платні, я б хотіла знати котра чагорська дитина навчалась у Чернівцях на бюджетних правах, все платне за кошти батьків. Хоть в одному тролейбусі чи автобусі Чагоряни їдуть безплатно??? А хто каже про безплатне лікування кругом все платне "дайте благодійні внески у лікарнях Чернівців бо ви з району", дають список на ліки та летиш стрімголів а аптеку. 

Хто з Чернівців думає про область ваші слова "Те саме можна сказати про Чорнівку і Шубранець" та Чернівці вже засипало Чорнівку сміттям так ви зробите і з Чагром?? Ви ж недумаєте про те щоб збудувати завод по переробці сміття а думаєте де винайти безплатні території. А аеропорт поставляє послуги безплатно, чи простий селянин має змогу користуватись даними послугами, в кадастровій карті нема аеропорта на території Чагра цікаво хощ одна копійка земельного податку що під аеропортом поступила в Чагорську громаду чи знов питання додаткової території???

avatar

Таня

26 квітня 2018 16:25

Шановні депутати,злодії,нероби,шахраї майте Бога в серці і хоть каплю совісті,дайте нарешті людям зробити те чого вони самі хочуть і за шо будуть боротись з вами,бо ви уже взагалі знахабніли.Якшо не хочете перекривання доріг і мітинг під Вашими вікнами то відстаньте від нас по доброму.Чагор завжди був дружнім селом тому краще Вам залишити нас у спокою і нарешті зайнятись хоть чимось путнім.

avatar

Юра

28 квітня 2018 17:33

Н.Савченко цілком і повністю права...!

Ці депутати бюрократи вже давно вийшли за рамки,обкрадаючи Україну.

Ціль одна..До влади,награбати чим швидше,чим побільше і вивести за межі держави!

Замордували своїми законами,порядками,податками і тарифами.

Дійде діло до біди,нарід вже більше не може і не хоче терпіти.

Чагор лишень почав покращувати своє життя (дякуючи нашому голові) а нашим депутатрм це не довподоби.

Залишіть нас у спокою.

Ми категорично проти міської кабали.

Ми налаштовані всіма можливими методами відстоювати і виборювати права на свою думку.

 

avatar

Дмитро

29 квітня 2018 19:00