Французький органіст волонтерив у «Карітасі Чернівецької Єпархії»

Французький органіст волонтерив у «Карітасі Чернівецької Єпархії»

08.08.2023, 22:26
Відомий музикант Жан-Марі Леруа, органіст церкви Матері Божої з Назарету, яка розташовується біля Ейфелевої вежі, закоханий в Україну і втілює свою любов не лише в музиці, а й у доброчинності.
 
Жан-Марі лише в Чернівцях дав уже понад 20 концертів, а в Україні їх число вже перевищує 60. Ні, він не має українського походження чи родичів в Україні. Та після повномасштабного вторгнення він збирав гуманітарну допомогу у Франції і доставляв її в Чернівці, особисто кермуючи автобусом з благодійним вантажем. А вже тут кошти за продані квитки на свій концерт передавав благодійній організації «Карітас» на потреби нужденних. Минулого року за ці кошти був облаштований побут вимушених переселенців, яких розмістили в приміщенні чернівецької школи і в яких на 60 осіб був… один-єдиний чайник. Тоді їм купили чайники, пательні, інший посуд, сушарки для білизни й одягу. Також придбали колонку для використання у заходах, що проводить наша благодійна організація.
 
 Цього року музикант не лише знову передав через «Карітас» для потребуючих кошти від свого концерту. Він ще й виявив бажання особисто долучитися до того, що робить «Карітас». І після загального знайомства з організацією – долучався до виїзних команд служителів.
 
Перший виїзд: Жан-Марі долучився до команди «Догляд Вдома» - соціальних працівників, які здійснюють домашню опіку над самотніми маломобільними людьми. Відвідали модульне містечко для ВПО, де живе підопічна «Карітасу» пані Людмила Подласенко. Жінці вже під 80, вона понад 20 років мала інвалідність 2-ї групи, а згодом ще й зламала ногу. Коли повномасштабне вторгнення росіян змусило втікати з Попасної, то її квартиру вибухом рознесло на друзки хвилин через 20 після того, як жінка з неї вийшла. А тепер і все місто зруйноване… В Чернівцях пані Людмила спочатку жила в дитсадку, а завдяки юристам «Карітасу» відновила необхідні документи і з травня переселилася в модульне містечко. Тут має окрему кімнатку. Соціальні працівники Карітасу «Догляду Вдома» здійснюють прибирання, купують продукти, за необхідності вийти (в банк, наприклад, чи в якусь держустанову). Раз на тиждень їй також доставляють гарячу готову їжу від кухні «Карітасу».
 
Жан-Марі познайомився з пані Людмилою, зацікавився взагалі життям людей у модульному містечку, і цей виїзд був для нього пізнавальним.
 
Після цього музикант долучився до команди Дитячого служіння – адже щодня в корпусі «Карітасу» по вул. Героїв Майдану, 109 а відбуваються заняття для дітей. Сюди приходять і місцеві діти, родини яких потрапили у складні життєві обставини, і діти вимушених переселенців, також щотижня сюди привозять вихованців місцевого притулку. Для них проводять різноманітні заняття, майстер-класи, екскурсії, психологічні тренінги. Окрім цього, аніматори, психологи і соціальні працівники Дитячого служіння мають виїзні заняття в окремі парафії, де компактно мешкають ВПО, і в Оршівський дитячий будинок.
 
Жан-Марі долучився до організованого дозвілля дітлахів, разом з ними на занятті з кулінарії готував смаколики із тіста, а потім усі разом частувалися.
 
Також музикант відвідав Катедральний Собор Успення Пресвятої Богородиці, з яким його ознайомив о. Ігор Романишин.
 
Особисто побачене і пережите відомий музикант повезе додому у Францію і у всі ті країни, де матиме нагоду виступати. І це наш відданий амбасадор України.
1