Фортеці, палаци, стародавні монастирі. На Буковині налічується майже 1800 пам’яток України

Фортеці, палаци, стародавні монастирі. На Буковині налічується майже 1800 пам’яток України

16.04.2020, 14:51

18 квітня  у всьому світі відзначають Міжнародний день пам’яток і визначних місць, започаткований з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць (ІКОМОС) 1982 року.

Про це повідомляє https://bukoda.gov.ua/

У нашій країні це ще й День пам’яток історії та культури України,  встановлений вівідповідно до Указу Президента від 23 серпня 1999 року.

Завдання цього свята – ще раз нагадати світовій спільноті про різноманіття культурної спадщини, створеної зусиллями багатьох народів упродовж історії людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь. Девізом Міжнародного дня пам'яток та історичних місць стали слова: «Збережемо нашу історичну батьківщину».

Чернівецька область − край із багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам'ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію або особистість. У нашому регіоні є свої визначні пам'ятки − перлини української землі. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми, багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів.

Нині в області нараховується 1761 нерухома пам’ятка України:

  • національного значення (80): археологічні – 14, історичні – 4, архітектури – 62;
  • місцевого значення (1681): історії – 473, монументального мистецтва – 58, архітектури – 694; археологічні – 456.

У 2020 році 620 пам’яток архітектури місцевого значення занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Дбайливе ставлення до пам’яток є одним з критеріїв зрілості і розвитку суспільства. Це важливий чинник активної інтеграції України до світового культурного співтовариства.

Дякуємо всім, хто долучається до збереження культурної та історичної спадщини, допомагає усвідомити своє коріння, зберегти історичну пам’ять української нації, передати її прийдешнім поколінням.

Із визначними пам’ятками Буковини можна ознайомитися у презентації.  

1