Форма покоївок часів російської імперії на школярках, яка спричинила скандал у Чернівцях, не підпадає під  законодавство про декомунізацію, - освітній омбудсмен

Форма покоївок часів російської імперії на школярках, яка спричинила скандал у Чернівцях, не підпадає під законодавство про декомунізацію, - освітній омбудсмен

04.09.2023, 19:22

Освітяни прокоментували, чи заборонено носити форму радянського зразка: ситуацію на тлі скандалу з радянською формою у Чернівцях прокоментував освітній омбудсмен:

ТСН.ua звернувся за коментарем до освітнього омбудсмена Сергія Горбачова. Він прокоментував нам цю ситуацію так: "Тут може бути дві відповіді: як пересічного громадянина, який добре пам'ятає часи СРСР – і як освітнього омбудсмена. Як пересічному громадянину мені це точно не близько і дивно: звідки ця ностальгія за СРСР, який, на щастя, сконав більше 30 років тому і який ці молоді люди не бачили і не могли бачити з цілком зрозумілих причин? Але навіть як пересічний громадянин я не маю права і не стану вказувати кому що носити: це особисте рішення". 

До цього Сергій Горбачов додає:

"Як освітньому омбудсмену тут нема чого коментувати: жодні законні права жодних учасників освітнього процесу не порушено. Сумнівно застосовувати у цьому випадку законодавство про декомунізацію: нема чіткого визначення, чи є ця сама форма покоївок часів російської імперії "символом комуністичної ідеології". Якщо вже говорити про "шкільну форму", то мене набагато більше непокоїть, що деякі керівники шкіл нав'язують дітям свої особисті смаки і незаконно змушують носити якусь "форму". І тут проблема серйозна: бо відмова батьків та дітей "пакуватися в однострій" призводить до булінгу, переслідувань та порушення права на освіту".

ТСН.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У Чернівцях школярки гуляли у парку в радянській формі: у мережі називають це ганьбою

1