Фірташ – Сеничак: хто кого?

Фірташ – Сеничак: хто кого?

30.12.2014, 23:00

Як відомо, не всіма буковинцями (і не тільки) однозначно та правильно сприймаються успіхи у наповненні державної скарбниці (яке, попри надто нелегкий період для України, значно зросло у порівнянні з попередніми роками), нинішнього керівника Державної фіскальної служби в області Михайла Сеничака. Особливо ж колишніми і теперішніми, здебільшого «прихованими» прибічниками янучарського періоду, що поступово втрачають шалені надприбутки та корупційні схеми, котрі майже відкрито діяли досі. Багато хто з правдоненависників ще продовжує займати в країні посади у державних структурах. Є такі і серед податківців і, скоріш за все, це вони нещодавно сфальшували брехливий «донос» на Михайла Сеничака, звинувативши його мало не у всіх гріхах. Головний обласний податківець поступив мудро та виважено – він не залишив «пасквілю» без уваги: зібрав працівників служби, а після відвертої розмови з’ясувалося, що о ніхто нічого й не писав… Натомість всі податківці cкерували до Києва листа, у якому йшлося про абсолютну довіру головному митареві Буковини.

Фірташ – Сеничак: хто кого?



Однак спокійно працювати Сеничаку не дають і «тест на випробування» триває. Нещодавно його підлеглі після планової перевірки фірташівського «Чернівцігазу» донарахували товариству 37 мільйонів гривень. Але товариство не хоче платити державі. Голова правління Віктор Горда кидається до всіх інстанцій, аби кошти олігарха не пішли до бюджету України. Він знайшов підтримку у проянуківських депутатів як міської, так і обласної ради. Мовляв, це донарахування незаконне, і край.

Побоюючись вочевидь і за власну долю, пан Горда 29-го грудня провів «роз’яснюючу» прес-конференцію. Незважаючи на камери, він далеко не коректно висловлювався про Сеничака, про його професійність тощо. Мовляв, кошти у сумі 37 мільйонів гривень, за даними податківців, ПАТ має доплатити через буцімто виявлену юридичну дефектність контрактів на купівлю газу, якої насправді й немає. Та демонстрував власну обізнаність Податкового кодексу України, за яким «юридична дефектність документів – це недійсність документів, в основі якої лежить фіктивність проведених фінансових операцій». Тобто, податківці, мовляв, намагаються довести, що документи, надані їм, є фіктивними, а тому і фінансові операції є фіктивними. За словами Горди, «просто взяли крупну операцію з купівлі-продажу газу та вивели її в статус сумнівної…» Тому газівники подали до суду, і сподіваються, що суд буде обов’язково на їхньому боці. 

22-го грудня ПАТ отримало офіційне повідомлення про поновлення перевірки його діяльності державною податковою інспекцією Чернівців. Горда називає рішення про стягнення з підприємства 37 мільйонів гривень авантюрою, котра не має законних підстав, однак, мовляв, «ховати нічого» - правління вирішило допустити інспекторів до здійснення чергового аудиту. Та спливає грудень, а «жодного податківця на території підприємства нема і це наштовхує на думку, що позиції, викладені в акті, слабкі, і акт буде переписано».

Відповідаючи на запитання, як діятиме підприємство, якщо все ж доведеться платити, очільник каже, що ПАТ захищатиме свої права всіма цивілізованими методами. Бо стягнення цих грошей неодмінно призведе до його банкрутства. За словами голови правління, за цифрами «ніхто» не бачить 1500 працівників, котрі можуть залишитися без засобів до існування… Та й всім буковинцям загрожує енергетична небезпека – підприємство не зможе виконувати покладені на нього функції, а керівник, як він вважає, не зможе пояснити Нацкомісії (читаймо – тому ж Фірташу) – додайте, мовляв, бо з нас утримали. Додаткові ж кошти потягнуть за собою збільшення оплати за газ…

У своєму виступі на сесії обласної ради (після закінчення виступу перед депутатами Віктора Горди) Михайло Сеничак так прокоментував позицію очолюваної ним служби в питанні донарахування податків ПАТ «Чернівцігаз»: їх донараховано на користь громади. А керівнику монополіста пояснив, що платити податки треба незалежно від того, хто є власником підприємства. Якщо ж керівник прикривається колективом, то нехай скаже, яка зарплата у нього і у людей, які у нього працюють. А заодно розповість про те, яким чином газові мережі опинилися у них на балансі і на обслуговуванні.

…На прес-конференції голова правління «Чернівцігазу» так і не «відкрив» присутнім таємниці про свою зарплату.(Подейкують, що з усіма нарахуваннями вона сягає 100 тисяч гривень в місяць, а простий робітник-слюсар на ПАТ отримує всього 1500-2000 гривень). Натомість Віктор Євгенович вказав на те, що його прибутки відображені у деклараціях… А ще довго коментував журналістам, як «необачно» помилився керівник фіскальної служби, коли з трибуни облради нарікав на несвоєчасність подання головним бухгалтером ТОВ перевіряючим необхідних документів, сказавши що «вона» хвороблива та, мовляв, недоречно взяла двомісячну відпустку . Ніби тут стать людини є архіважливою. Бо, як з’ясовується, головним бухгалтером у газівників працює чоловік…(Це й раніше не було особливою дивиною для тих, хто знає Ф. С. )

А коментуючи звернення головного податківця Буковини стосовно пояснення, як газові мережі, збудовані за кошти людей, потрапили на баланс підприємства Фірташа та що люди за те отримали, Віктор Горда «пояснив», що коли б газівники платили людям за труби, а люди газівникам - за газ та за обслуговування цих труб, то «дебет» не зійшовся б з «кредетом». (Ніби справді люди не розуміють, що обслуговувати труби можуть та мають право не лише постачальники газу) Але це питання, сподіваємося, вивчатиметься ще відповідними службами, які й розставлять всі крапки над і. Бо й сам Віктор Євгенович зізнається, що тема труб не така вже й проста…

А власне Фірташа голова правління дуже захищає. Каже, що благодійник зробив велику послугу своїй малій батьківщині на Тернопіллі, коли збудував ангари-овочесховища. І що дороги там, завдяки благодійнику, заледве не писані. Але нічого не сказав (либонь, і не знає) Віктор Горда, яким чином у земляків його «патрон» забирав землю, скільки платив землякам і скільки – іноземним робітникам і не тільки…

Але – йдеться про Фірташа – Сеничака. Хто кого – трохи згодом.

Наталія БРЯНСЬКА

Джерело: http://www.chas.cv.ua/22324-frtash-senichak-hto-kogo.html

1


КОМЕНТАРІ (1)

Це навіть не безпринциповість - це підлість, коли редактор підставляє своїх підлеглих під своїми текстами, виверти в яких відповідають думкам і прагненням їхніх замовників. Шкода Брянську.

avatar

У Кобевка вже ім,я Наталія?

31 грудня 2014 01:34