Фестиваль комедії, майстер-клас з техніки сцени театрального інженера з Німеччини і нові прем'єри: головні події 89-го театрального сезону у Чернівцях

Фестиваль комедії, майстер-клас з техніки сцени театрального інженера з Німеччини і нові прем'єри: головні події 89-го театрального сезону у Чернівцях

23.08.2019, 10:13

Художні керівники муздрамтеатру поділились творчими планами та розповіли про найближчі прем’єри.

89-ий театральний сезон актори Чернівецького муздрамтеатру імені Ольги Кобилянської розпочнуть фарсом на дві дії "Скапен-штукар". Як раніше писала «Шпальта», 7 вересня у Чернівецькому муздрамтеатрі стартує театральний сезон. Також на кінець серпня у театрі запланували проведення кількох заходів.

З нагоди Дня Державного прапора та Дня Незалежності України  23 серпня о 12:00відбудеться безкоштовний показ вистави «Трагедія бунту».

Сценарій створений за мотивами роману «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» Панаса Мирного. Постановник — заслужений діяч мистецтв Петро Колісник.

А з 27 по 29 серпня у театрі проходитиме фестиваль для людей з інвалідністю «Сузір’я любові».

Щодо театральних новинок, то 15 вересня актори зіграють перший прем’єрний спектакль у цьому сезоні – «Сніговик, який хотів познайомитися з Сонцем». Це музична казка на одну дію, яка триватиме годину. Перекладом казки Матея Вишняка з румунської мови займався Микола Косташ. Цю ж виставу у театрі повторять 22 вересня. 

«Підготовча робота у нас тривала все літо. Так вийшло, що ми запросили режисера та художника вистави з міста Ясси, що в Румунії. Він працює у театрі, з яким ми вже давно співдружні», – розповів директор-художній керівник театру Юрій Марчак.

«Матея Вишняка сьогодні ставлять в усій Європі. Казка, яку ми обрали, є філософською. Ми завжди думаємо над тим, що буде цікаво нашому глядачу і самі замислюємося над тим, щоб кожна наша вистава не була для розваги. А щоб після вистави людина вийшла з думками про те, що їй потрібно змінити в самій собі», – додав він.

Читайте також: Румунський режисер поставить виставу на сцені чернівецького театру

Творчий колектив театру повністю виконав план минулого 88-го сезону та сподівається, що новий 89-й стане для глядача ще цікавішим.

«Для мене як для режисерки найголовніше, який меседж я можу зі сцени дати людям. Якщо цей меседж торкається мого серця, значить ця п’єса повинна бути в моєму репертуарі. Якщо це є в матеріалі, то він обирається. На жаль, потрібно зважати на те, що глядач не завжди хоче ловити ці меседжі. Глядач приходить просто розважитися. Напевно, він має на це право, оглядаючись на сьогоднішні дні і те, як ми живемо, і це теж має велике значення, коли ми обираємо репертуар», – каже головна режисерка Людмила Скрипка.

Наразі Людмила Скрипка вже працює над постановкою вистави за п'єсою "Закон" відомого українського письменника Володимира Винниченка. Робоча назва чернівецької вистави "Зрадь мене". Поставновка порушує вічно актуальну проблему стосунків у родині, між закоханими, особливо загострену втручанням у життя людей технічого прогресу.  Це якісно написана драматургія, яка приносить задоволення як режисеру й акторам, так і глядачеві. 

Також у театрі розповіли, що фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» стартує 19 жовтня та триватиме до 29 жовтня.

З 19 по 29 жовтня триватиме XIV фестиваль комедії "Золоті оплески Буковини", повідомив директор-художній керівник Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської Юрій Марчак. Він зазначив, що вже отримав багато підтверджень на участь у ньому театральних колективів. Театрали з різних міст і країн покажуть для чернівчан та гостей міста найкращі комедійні вистави.

Чернівецький театр ім. Ольги Кобилянської  на комедійному фестивалі представлять фарс на дві дії «Скапен-штукар».   Тривалість п'єси — дві з половиною години. Головний герой — енергійний, відважний і вправний, хитрий Скапен не зупиниться ні перед чим, щоб досягти мети. Після його витівок немає жодних сумнівів, що він здатен на безліч штук, зазначив директор театру.

У рамках цьогорічного фестивалю комедії, з нагоди Дня історичних театрів Європи, у Чернівцях проведуть зустріч Дев'ятої лінії для театрів з Болгарії, Румунії, Грузії та України. Упродовж трьох днів з 23 по 25 жовтня інженер сцени з Німеччини проведе театральний майстер-клас для представників цих театрів із техніки (механіки) сцени.  Йдеться про можливість використання сценічних механізмів без використання електроенергії. Сценічні механізми запускатимуть спеціальні канати, ваги і противаги. Співорганізатором майстер-класу буде Спілка театральних діячів України, яку очолює давній друг чернівецького театру народний артист України Богдан Струтинський.    

Довідкова: «Золоті оплески» - щорічний регіональний театральний фестиваль комедії, що проходить у жовтні-листопаді в місті Чернівці. Участь беруть професійні театральні колективи з України та з-за кордону (з якими у Чернівецького музично-драматичного театру ім. Ольги Кобилянської укладені угоди про співпрацю), а також, як гості, інші театри Європи, театральні критики, відомі режисери та актори. Театри-учасники готують на фестиваль виставу тривалістю до 3-х годин.

Деякі свої роботи чернівчани покажуть глядачам з інших регіонів України під час участі у різноманітних театральних фестивалях. Зокрема, вже заявлено про участь чернівчан у театральних форумах у Коломиї, Хмельницькому та Ніжині. Театрли цих міст зможуть оцінити такі роботи чернівчан як "Трагедія бунту", "Дванадцята ніч" та "Сяй мій божевільний діаманте". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юних чернівчан і не тільки запрошують до театральної студії

Упродовж сезону при театрі працюватиме Театральна студія для дітей і дорослих. Як розповіли у театрі, з 2013 року, коли відбувся перший набір, через студій пройшли 168 дітей, які зіграли за цей час 21 випускну виставу на великій сцені театральній сцені. Деякі випускники пов'язали своє життя з мистецтвом, вступивши на навчання до профільних вузів. 

Старшою групою цьогоріч керуватиме режисер-постановник чернівецького театру Людмила Скрипка. А записатися до студії можна буде до 30-31 серпня включно. 

Театр виконав планові показники своєї господарської діяльності за перше півріччя 2019 року. Наразі завершується ремонт приміщення театральних кас, яким планують повернути автентичний вигляд, щоб глядач вже з порогу розумів, до якого прекрасного в творчому і архітектурному плані закладу він збирається придбати квитки. 

Частково використано матеріали https://acc.cv.ua/ та https://shpalta.media/

Фото Шпальта

1