Феміда, нарешті, усміхнулась Тимошенко

Феміда, нарешті, усміхнулась Тимошенко

25.07.2013, 00:09

Експерти високо оцінюють шанси лідера опозиції виграти другу справу в Євросуді

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) направив українському урядові питання, пов’язані з другою скаргою Юлії Тимошенко, і очікує відповідей до 23 жовтня 2013 року. Про це на нещодавній прес-конференції заявив захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко. «Остаточна дата для надання відповідей українським урядом за другою скаргою Юлії Тимошенко в ЄСПЛ - 23 жовтня 2013 року. Це стандартна процедура ЄСПЛ - відводити на такий розгляд 16 тижнів», - зазначив Сергій Власенко.

«Я думаю, це дуже оптимістичний сценарій розвитку, враховуючи практику Євросуду з розгляду подібного роду питань, який займає набагато більше часу», - заявив Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. Також експерт зазначив, що влада не зможе не погодитися з рішенням Євросуду, адже Україною прийняті відповідні міжнародні зобов'язання. «Хочеться, не хочеться, виконувати доведеться. Діватися нікуди», - вважає Віталій Бала.

Експерти не беруться прогнозувати, яким саме буде друге рішення Європейського суду. Тим більше, що, за словами Власенка, це не український суд, де «рішення можна замовити». Однак, на думку фахівців, другий вердикт ЄСПЛ буде виходити з першого, в якому суд визнав Тимошенко постраждалою з політичних мотивів, а її арешт - незаконним. «Не важко спрогнозувати вплив на вердикт по основній скарзі винесеної раніше ухвали ЄСПЛ із визнанням незаконності та політичної мотивації арешту лідера опозиції, - вважає політтехнолог Олег Медведєв. - Дуже ймовірно, а, може й неминуче, що така оцінка перекочує і в майбутнє рішення, яке може не вистигнути до Вільнюського саміту, але явно поспіє до старту президентської кампанії, в якій Конституція, всупереч поширеній хибній думці, що не забороняє брати участь навіть із-за грат ».

«У цьому питанні варто провести аналогію з рішенням Європейського суду за першою скаргою Юлії Тимошенко з приводу її незаконного арешту. Вона по ній виграла, оскільки ЄСПЛ визнав її політв'язнем. Саме цей факт дозволяє припустити, що по другій скарзі до Євросуду, яка стосується незаконності тих звинувачень, які їй пред'являють у газовій справі, буде рішення ЄСПЛ, що всі ті звинувачення були незаконними», - вважає директор компанії персонального та стратегічного консалтингу «Berta Communications» Тарас Березовець.

Експерт припустив, що остаточне рішення суду можна очікувати в середині 2014 року, і воно вдало впишеться в графік президентської кампанії - у Юлії Володимирівни зникне остання перешкода балотуватися в президенти.

При цьому експерти відкидають аргументи з приводу нібито неможливості для Тимошенко балотуватися в президенти через її судимості. Незважаючи на те, що така заборона є в законі «Про вибори президента», в Конституції вона відсутня. «Стаття 103 Конституції стосується критеріїв щодо кандидата на пост президента України. І там немає такої вимоги, як відсутність судимості за вчинення будь-якого злочину. А керуватися нам потрібно саме Конституцією», - заявив заступник глави Центрвиборчкому Андрій Магера.

«Конституція - це Основний закон, тобто всім законам закон, в тому числі й Закону про вибори Президента, четверта частина статті 9 якого встановлює додаткове обмеження, яке Конституцією не передбачене і явно їй суперечить, - пояснює Медведєв і робить з цього висновок про високі шанси балотування Юлі. «А участь для неї практично означає - перемогу».

1


КОМЕНТАРІ (3)

Юлі - волю! Юля  -наш Президент!!! Амінь!!!

avatar

Виборець

24 липня 2013 20:01

Юлі - дулю. Міняю 2 віті на одного розумного.

avatar

Ja

25 липня 2013 12:25

 Дулю тобі межи очі, а Юля буде Президентом, іцих двох Вітьків замінить одна розумна ЮЛІЯ! Амінь!

avatar

Міняйлу

26 липня 2013 10:27