Фейк чи халтура: нанесенням розмітки на розбитий асфальт за майже мільйон гривень велодоріжкою тротуар не зробиш

Фейк чи халтура: нанесенням розмітки на розбитий асфальт за майже мільйон гривень велодоріжкою тротуар не зробиш

20.04.2019, 10:48

Минулої неділі я повернувся до Чернівців із Туреччини, де перебував у справах. Оскільки повертався через КПП «Сірет-Порубне», то в’їхав до міста вулицею Головною. За час моєї відсутності, хоча й дещо тривалої, не змінилося практично нічого. Єдиною зміною, що я її побачив, вже біля Народного саду, була велосипедна розмітка на загалом незміненій ділянці тротуару та появу накритих дорожніх знаків – і одразу зрозумів: якщо за фейки даватимуть «Оскара», тому, хто це зробив, варто дати кілька статуеток! Навіть китайський зоопарк в місті Хенань, де виставляли якось під виглядом лева пса, не йде в жодне порівняння!

Саме в Туреччині я бачив вело доріжку, що давно функціонує, – зі спеціального покриття, що гасить вібрації, яскравого кольору, з розміченими пішохідними переходами через неї. Оце – приклад справжнього піклування про велосипедистів. А те, що я побачив біля Народного Саду – або фейк або халтура, бо нанесенням розмітки на розбитий асфальт велодоріжкою тротуар не зробиш. Якщо велосипедист на цій «доріжці» впаде лише тричі, – його вже можна відправляти якщо не на «Париж – Дакар», то на «Джиро-д’Італія» чи «Тур де Франс» точно!

Інколи мені здається, що муніципальні депутати ніби претендують на «Оскар масового гіпнозу», уперто переконуючи містян у своїх досягненнях. Інакше і не поясниш помпу, із якою вони описують «піклування про велосипедистів» у вигляді ефемерних мазків фарбою на розбитому асфальту чи розтрощеній бруківці. Час їм, нарешті, перестати змагатися в окозамилюванні й зайнятися ділом.

Влад ГОРЕНЮК, чернівчанин    

ДЖЕРЕЛО: http://versii.cv.ua/aktsenti/munitsypalni-deputaty-koroli-masovogo-gipnozu/49330.html

ДОВІДКОВО: 

Чернівці мають 15 км веломаршрутів, а не велодоріжок. Про це наголосила Тетяна Лебухорська, голова ГО "Буковинська агенція регіонального розвитку" в ефірі телеканалу "UA:Буковина".

Веломаршрути - це напрямки, на яких можна їхати велосипедами. Не обов'язково вони навіть мають мати знаки відповідні, головне розуміння людей, що тут можна їхати велосипедами. Одразу скажу, що ми спеціально назвали 15 км веломаршрутів, а не велодоріжок. Адже розуміємо, що для того, щоб облаштувати саме велодоріжки треба не 33 тисячі Євро, а 333 тисячі євро" - пояснила Тетяна Лебухорська. 

Нагадаємо, Чернівецька міська рада в рамках проекту «Через сталий транспорт до чистого довкілля» зобов’язалась організувати у місті до 15 км веломаршрутів. Бюджет проекту складає 33 450 євро, це десь близько 1 млн. грн, НАГАДУЄ https://acc.cv.ua/

Основна мета проекту не збудувати велодоріжки, а змінити стан атмосферного повітря через зміну поведінки людей. Тобто, чим більше людей їздить на велосипедах, тим чистіше матимемо повітря, додає Тетяна Лебухорська. 

Вдалося за ці кошти і замінити дорожнє покриття на двох ділянках. Замінили покриття на ділянці по вулиці Головній біля вулиці Щербанюка, там не було взагалі твердого покриття, біля Льодового майданчика. Друга ділянка - це вулиця Руська, там теж є ділянка, яка мала гравійне покриття, а тепер - асфальтоване. 

Проте, наголошують ініціатори цього проекту, вони розуміють, що нові велодоріжки не є ідеальними, є ще багато роботи. Вони мають виховати культуру і взаємоповагу між учасниками руху, допоможуть звикнути водіям автомобілів та пішоходам, що є ще один учасник руху - велосипедист. 

За спостереженнями журналістів Інформаційного агентства АСС, поки що до розуміння чернівчанам ще далеко. Пішоходи, не зважаючи на розмітку та знаки, йдуть велодоріжками. Водії паркують на них свої авта. Навіть міська влада дозволяє на смугах для велосипедистів облаштовувати ярмарки. 

1