Федорук відкрив дорогу створенню ще 236 об’єднаних територіальних громад

Федорук відкрив дорогу створенню ще 236 об’єднаних територіальних громад

21.09.2016, 01:37

Верховна Рада у вівторок, 20 вересня, прийняла за основу законопроект №4772 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо добровільного приєднання територіальних громад – за відповідне рішення проголосували 230 депутатів.

Народний депутат фракції «Народний фронт», член Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Микола Федорук зазначив, що ухвалення законопроекту дає можливість приєднатися до територіальних громад тим, хто цього забажає.

«Ключовою в цьому документі є добровільність приєднання», - наголосив депутат.

За його словами, документ дає змогу протягом цього року створити ще 236 об’єднаних територіальних громад.

«Прошу звернути увагу, що доходи об’єднаних громад в цьому році у відповідний період минулого року зросли в сім разів. Тобто об’єднані громади отримали в сім разів більше коштів, чим вони мали торік», - зазначив представник «Народного фронту».

Микола Федорук повідомив, що профільний комітет 6 липня розглянув проект цього закону, і  вирішив рекомендувати Верховній Раді відповідно до п1 ч1 ст114 Регламенту за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу і скоротити строк подання суб’єктами права на законодавчі ініціативи пропозицій та поправок до законопроекту при підготовці його до другого читання в цілому.

«Міністерство регіонального розвитку, будівництва ти житлово-комунального господарства вважає, що прийняття зазначеного закону сприятиме подальшій децентралізації влади, розвитку місцевого самоврядування та вдосконаленню територіальної організації влади. Всеукраїнська організація органів місцевого самоврядування; Асоціація міст України у своєму висновку зазначила, що законопроект потребує доопрацювання, зокрема, в частині повноважень Кабінету міністрів, визнання об’єднання територіальних громад спроможним, проведення виборів депутатів від приєднаної територіальної громади сільської, селищної, міської ради за мажоритарною системою відносної більшості», - підсумував Микола Федорук.

 

 
1