Федорук вважає, що мер Сторожинця, який зістрибнув з потяга децентралізації,  власні інтереси поставив  вище, ніж громади (+ВІДЕО)

Федорук вважає, що мер Сторожинця, який зістрибнув з потяга децентралізації, власні інтереси поставив вище, ніж громади (+ВІДЕО)

27.09.2016, 21:30

Народний депутат України Микола Федорук висловив щире здивування через рішення Сторожинецького міського голови М.Карлійчука відмовитися від процесу створення об'єднаної територіальної громади з навколишніми селами. 

За словами народного депутата України, всі громади, які не побоялися піти по цьому шляху, тільки виграли від об'єднання. Їхні бюджети виросли в середньому щонайменше у три рази. Зокрема, Микола Федорук послався на успішний приклад діяльності Глибоцької ОТГ. 

Крім того, за словами нардепа, альтернативи цьому процесу просто не існує. Це загальносвітова практика ефективного управління. 

Хоча констатував також і те, що деякі керівники намагаються відвернути неминуче, побоюючись втратити своє крісло і вплив в об'єднаній громаді. 

Микола Федорук також розповів журналістам про те, що він є одним з авторів законопроекту, який має дозволити окремим громадам приєднуватися до об'єднаних громад  без проведення у них позачергових виборів. 

Нардеп також пообіцяв ініціювати розгляд поправки до законопроекту, яка дозволить у громадах, які вже об'єдналися, не одразу проводити позачергові вибори. Ідея полягає у тому, щоб обрані керівники і ради могли допрацювати свій визначений законом термін, на який вони обиралися. Натомість нові вибори в ОТГ пройдуть у строки, коли старі органи влади вичерпають свої владні повноваження. 

1