Фасад музичної школи на вул. Шевченка  спотворено до невпізнаваності

Фасад музичної школи на вул. Шевченка спотворено до невпізнаваності

25.09.2017, 23:46

 Сумні зміни в галузях реставрації та охорони і збереження культурної спадщини Чернівців, схоже, набирають обертів і стають поганою традицією для нашого міста. Здавалося б, уже багато розмов було і про дахи в історичному центрі міста, покриті металічними оцинкованими листами, про кричущий несмак  у реставрації та фарбуванні приватних помешкань, про вражаючу непрофесійність багатьох чернівецьких архітекторів і недосконалість пропонованих ними проектів, але всього цього, напевно, замало...

Ще одна давня за часом і сумна ремонтно-реставраційна епопея чернівецьких фасадів стосується проведення робіт по фасаду музичної школи за адресою  вул. Шевченка, 22.

З однієї сторони, зараз, після фактичного розформування відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради за виконанням таких робіт і, найважливіше, за їхньою законністю, доцільністю та логічністю слідкувати немає кому. Тому й годі дивуватися таким казусам. З іншої, мусить же ж бути якийсь контроль, щоби місто випадково не стало остаточно спотвореним спритними ділками. 

Наразі пропонуємо нашим читачам порівняти фасад музичної школи на вул. Шевченка до і після проведених робіт.

«Фасад спотворено до непізнаваності, обрамлення вікон зникло, декоративні фронтони зависли у власному відірваному від фасаду просторі, вигадані брутальні коричневі вставки з імітацією цегляних блоків вирвали будівлю зі звичного камерного масштабу та традиційного характеру середовища, - коментують те, що відбувається, фахівці. – А от чи зможе будинок і надалі перебувати в переліку об’єктів цінної забудови міста після всього зробленого - мають відповісти ті «фахівці», які надавали рекомендації щодо оздоблення фасаду музичної школи, а також контролюючі органи, а також і ті, що оплачували зазначені роботи».

Що можна сказати після всього? На жаль, шкода втрачених надій на анонсовану бездоганну і, здавалося б, справедливу систему Prozorro і структур, які незрозуміло яким чином і за якими критеріями заводять новітні традиції в оздоблення фасадів історичних будівель міста Чернівці...

Катерина Іванчук

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

 

 
 

 

1