Фахівці  Держпраці організували цикл навчальних семінарів для інспекторів праці органів місцевого самоврядування області

Фахівці Держпраці організували цикл навчальних семінарів для інспекторів праці органів місцевого самоврядування області

06.02.2018, 16:26

Семінари - навчання з інспекторами праці та посадовими особами,  які виконують обов’язки інспекторів праці органів місцевого самоврядування, організували  фахівці  відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Так, під час проходження нинішнього (другого за рахунком) навчального семінару-практикуму слухачам  було роз’яснено, як організовуватиметься взаємодія Управління Держпраці та місцевих територіальних громад задля забезпечення ефективного контролю за дотриманням законодавства про працю.

«Наразі в області утворено 26 об’єднаних територіальних громад, - зазначила у ході роботи  семінару Галина Кушнір. - В окремих громадах  інспектори праці вже почали роботу, в  інших  такі посади -  на етапі створення. Тобто, робота у цьому напрямі триває і вона однозначно матиме певний результат: в усіх територіальних громадах краю трудитимуться  фахівці такого профілю. Цю вимогу декларує Постанова  Кабінету Міністрів України  « Деякі питання реалізації  статті 295 Кодексу законів  про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».  Місія ж Управління Держпраці полягає у наданні різнопланової методичної допомоги, аби діяльність інспекторів праці органів місцевого самоврядування відбувалася якісно, ефективно й у правовому полі».

Для цього інспекторам праці, зокрема, ґрунтовно розтлумачено Порядок складання документів при здійсненні заходів державного контролю за додержанням законодавства про працю, відповідно до Наказу Міністерства соціальної політики України від 18.08.2017 року  №1338 - «Про затвердження форм документів, що складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість  населення, зайнятість та працевлаштування інвалідів».

Як юридично грамотно випрацювати та заповнити відповідні форми документів  слухачам навчального семінару роз’яснили начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість  та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області Юрій Пуріч та заступник начальника даного відділу Валентина Панчишина. Фахівці Держпраці наголосили перед інспекторів праці на необхідності самоосвіти, активнішого опрацювання чинних  норм трудового  законодавства,  дотримання термінів звітності та постійного діалогу з інспекторами-кураторами від  Держпраці.

На запрошення фахівців  Управління участь у зібранні взяла заступник начальника фінансово-економічного управління - начальник відділу моніторингу та аналізу звітності Головного управління Пенсійного фонду України у Чернівецькій області Майя Філіпець.  Посадовець наголосила перед учасниками тренінгу щодо проблеми мінімізації зайнятості та заробітної плати суб’єктами господарювання області та повідомила, що управління Пенсійного фонду України   надає всім  новоствореним громадам регіону  аналітичну інформацію про роботодавців, які здійснюють свою виробничу  діяльність на тій чи іншій території з явними ознаками порушення трудового законодавства .

«Надана Інформація  містить  підстави для проведення відповідних  контрольних заходів реагування», - підкреслила Майя Філіпець.

Під час семінару  також  відбулося вручення посвідчень інспекторам праці п’яти громад області. Так  посвідчення інспекторів праці отримали: Володимир  Гнатишин  - спеціалісту першої категорії відділу фінансів та аудиту з повноваженнями інспектора праці Вашківецької міської ради Вижницького району,  Василь Осташек -  спеціаліст першої категорії відділу правового забезпечення, організаційно-кадрової роботи та зв’язків з громадськістю Вижницької об’єднаної територіальної громади, Василь Падурі - заступник голови з питань діяльності виконавчих органів Чудейської сільської ради Сторожинецького району,  Алла Колотило - спеціаліст-юрист відділу організаційно-кадрової роботи, документообігу та правового забезпечення Вашковецької сільської ради Сокирянського району та Тоадер Панчук - заступник Тереблечанського сільського голови Глибоцького району.    

 

1