Екстрадиція Дмитра Фірташа до США затримується до травня

Екстрадиція Дмитра Фірташа до США затримується до травня

03.04.2015, 22:42

Запис Арсена Авакова на його стрічці у Facebook щодо початку кримінального розслідування діяльності менеджерів Дмитра Фірташа, які управляють його азотними підприємствами, в розкраданні бюджетних коштів і зловживанні службовим становищем, додала жару до глобального розслідування "Справи Фірташа" в цілому. 

Мова йде про менеджерів черкаського «Азоту», «Рівнеазоту», горлівського «Стиролу» і «Сєвєродонецького об'єднання«Азот». Їх підозрюють у розкраданні майна у особливо великих розмірах.

Тим часом, як ми знаємо, сам Дмитро Фірташ затриманий у Відні, був випущений під заставу на підписку за 125 млн Євро. Фірташ не може залишити Австрію ще за тієї причини що США поширили запит про екстрадицію Фірташа до Сполучених Штатів Америки. Остаточні слухання у "Спаві Фірташа" у Відні очікуються 30 квітня. За два дні до Дня народження одіознрго олігарха.

Міністерство юстиції США звинувачує Фірташа у хабарництві та формуванні злочинного угруповання заради отримання доступу до титанових родовищ в Індії, сировина з яких призначалася для американської авіакорпорації Boeing. А в суді Північного округу Іллінойс Дмитра Фірьаша звинувачують в участі в "міжнародному корупційній змові", виявленим Федеральним бюро розслідувань США.

Декотрі дослідники "Справи Фірташа" подейкують що Дмитра Фірташа випустили з під арешту під зпставу у зв'язку з тим що під час допитів пана Фірташа агентами та інспекторами ФБР інформацію про бізнес-проекти Путіна, його найближчого оточення, про кремлівську агентурну мережу серед українського політичного істеблішменту, включно з першими особами нашої держави.

Якщо український олігарх врешті-решт потрапить до рук американського правосуддя і його провина буде доведена, на користь США будуть конфісковані не тільки його індійські активи. Американські правоохоронці вимагають, щоб Фірташ відмовився від своєї частки і в Group DF, яка включає компанії в різних країнах і, зокрема, підприємства в Україні.

Економічні зв'язки Фірташа також ведуть до Центральної Азії. Особливо в Таджикистан, в якому одночасно із затриманням українського олігарха повідомили про те, що антикорупційне агентство звернулося в економічні суди Душанбе і Хатлонської області з позовом про визнання недійсним договору про створення СП ЗАТ "Таджик Азот", 75% акцій якого належать Фірташу. У Душанбе бізнесменові пред'являють звинувачення в незаконному придбанні акцій, нецільовому використанні коштів, а також участю в незаконній оборудці з продажу технічного обладнання з виробництва хімічної продукції. Таджицькі правоохоронні органи відзначили, що компанія Фірташа взяла участь у продажу технічного обладнання АМ-600 для виробництва хімічної продукції. Але таджицька сторона, якій належать 20% акцій підприємства, не була повідомлена про це і не отримала компенсації від укладання угоди.

Слід зазначити що історія взаємин Фірташа і центральноазіатських еліт починається не з «ТаджикАзот». Ще в 2002 році в угорському селищі Чебди була зареєстрована якась таємнича компанія, яка називалася «Юралтрансгаз», зі статутним капіталом $ 12 тис. Серед засновників був як Фірташ, так і входив до 10-ки найбільш розшукуваних ФБР злочинців хтось Семен Могилевич. У 2003 році «Юралтрансгаз» з маловідомої компанії перетворився на транзитера більшої частини туркменського газу, сам Фірташ називався в числі її представників не тільки в Туркменістані, але і в Казахстані.

Тут хочу додати, що це лише частина в епопеї шахрайських походеньок Дмитра Фірташа. Продовження буде.

Ростислав Демчук, для українських ЗМІ

Джерело: http://dipcourier.livejournal.com/501081.html

1


КОМЕНТАРІ (1)

Не интересно.

avatar

dsg

03 квітня 2015 20:00