Експорт лісу за кордон активізувався - ЗМІ (ВІДЕО)

Експорт лісу за кордон активізувався - ЗМІ (ВІДЕО)

01.05.2015, 16:38

Схоже, що до того моменту, коли в Україні набере чинності 10-літня заборона на експорт української деревини, то вивозити за кордон вже буде нічого. 

Як пише видання "Обозреватель", на залізничному вузлі в Чернівцях стоять численні склади, навантажені необробленим лісок-кругляком. 

За інформацією місцевої влади в Чернівцях, має місце лише транзит деревини через територію України, який проходить саме через залізничний вузол в Чернівцях, і куди нібито звозяться склади зі всієї країни. З неофіційних джерел стало відомо, що після прийняття Верховною Радою 10-річного мораторію на експорт лісу активізувалося контрабандне вивезення деревини за кордон, так як офіційно заборона вступає в силу лише з 1 січня 2016 року. 

"Обозреватель" вже надіслав інформаційні запити у відповідні державні органи з метою отримання офіційної інформації з даного питання. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У Чернівецькій ОДА розповіли про реанімацію глибокої переробки деревини

Як повідомлялося, у четвер, 9 квітня, депутати прийняли закон, якийзабороняє строком на 10 років експорт лісоматеріалів і пиломатеріалівв необробленому вигляді за кордон. 

Документ передбачає, що для всіх порід лісу мораторій вступає в силу з 1 січня 2016 року, а для сосни – тільки з 1 січня 2017 року. 

Згідно з законом, експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів, крім вищевказаних, допускається за наявності сертифіката походження, порядок видачі яких регулюється Кабміном. 

Крім того, запроваджується електронний перелік виданих сертифікатів походження, який розміщений Державного агентства лісових ресурсів. 

Нагадаємо, у свій час масовий вивіз деревини в необробленому вигляді за межі України призвів до штучного дефіциту цієї сировини на внутрішньому ринку, а невиправданого підняття цін на аукціонах з продажу деревини. Наслідком такої ситуації стала втрата конкурентоспроможності українськими деревообробними компаніями на європейському і світовому ринках. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Активісти передали голові Чернівецької ОДА відео з порушеннями у лісі, яким маніпулюють правоохоронці

1