Експерт з виборчого права   Борис Руснак вважає, що ініціатива професійного юриста Наталії Якимчук не має жодної юридичної сили

Експерт з виборчого права Борис Руснак вважає, що ініціатива професійного юриста Наталії Якимчук не має жодної юридичної сили

27.05.2016, 19:40

Очевидно наші місцеві обранці погано знають літератур нашого північного московського сусіда, зокрема їхні байки. Адже коли чоботар починає пекти пиріжки, а кулінар ремонтувати взуття – нічого путнього з цього, як правило, не виходить.

Саме тому, коли депутати Чернівецької міської (!) ради починають натягати на себе образ столичних «небожителів» з Верховної Ради, у них це виходить досить коряво.

На одній з останніх сесій Чернівецької міської ради депутати вирішили відкинути усі рамки пристойності і зайнялися відвертим популізмом. 

Адже коли немає з чим прийти до своїх виборців, не вирішено нагальних проблем міста, тоді у кущах починає проглядатися «несподіваний» рояль.

Депутати Чернівецької міської ради закликали керівництво держави підвищити розмір мінімальної заробітної плати до 3500 гривень. Мовляв, значно зросли ціни на енергоносії, комунальні послуги, тому потрібно «кинути кістку» електорату.

Це навіть намагалися прив’язати до норм Конституцію, яку самі ж постійно порушують. Йдеться про забезпечення гідних умов життя людей.

Найцікавіше, що з такою ініціативою виступила керівник фракції «Солідарність» у міській раді Наталія Якимчук (до речі, представник президентської сили), яка є професійним юристом і мала б знати, що не у компетенції місцевої ради піднімати розмір платні і виступати із законодавчими ініціативами. 

Звісно, ніхто не може заборонити місцевим депутатам просити навіть «манни небесної». А про мінімальну зарплату і поготів. Але прийшовши до міської ради потрібно не забувати про свої прямі обов’язки, а не влаштовувати шоу для телевізійного електорату.

- Усі бачимо, що зросли тарифи на енергоносії та комунальні послуги, - сказала ініціатор цього звернення до Президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради.

Зрозуміло, що депутати не відкинули цю ініціативу, а долучилися до голосування та підготовки звернення.

Водночас досить дивним є той факт, що свої прямі обов’язки місцеві депутати чомусь не поспішають виконувати. Зокрема кілька місяців тривала епопея з розподілом залишків коштів міського бюджету за той рік. А йдеться про 190 мільйонів гривень. ці гроші, як видається, місту не особливо й потрібні. Інакше як пояснити таке зволікання з цим питанням і навпаки з голосуванням за розмір мінімальної зарплати?

- Це ініціатива автора такого звернення. Питання соціальних стандартів - №1 в Україні і на постійному контролі Президента, Кабміну, парламенту, Мінфіну, - каже Чернівецький міський голова Олексій Каспрук. – А ці наші потуги фактично нічого не варті.
Ні у кого не виникає сумнівів, що розмір мінімальної зарплати в Україні потрібно піднімати. Але видається дивним, коли без жодного економічного обґрунтування називаються конкретні цифри мінімалки. 

З такими талантами цей склад Чернівецької міської ради може цілком замінити усі центральні органи влади України.

- Очевидно, що таке звернення підтримують не лише ми, але й громада та інші міста України, - каже керівник фракції ВО «Батьківщина» у міській раді Олександр Пуршага. – Хочу нагадати, що було також останнє звернення до керівництва країни щодо здирницьких тарифів на газ та комунальні платежі. Люди приходять на прийом і скаржаться на ціни, які вони не в змозі оплатити. Влітку це не так відчутно. А коли почнеться опалювальний сезон – тоді ситуація кардинально зміниться.

Звісно, ніхто не може заборонити місцевим депутатам просити навіть «манни небесної». А про мінімальну зарплату і поготів. Але прийшовши до міської ради потрібно не забувати про свої прямі обов’язки, а не влаштовувати шоу для телевізійного електорату.

- Це можна назвати не більше, аніж прохання центральних органів влади, - вважає юрист, експерт з виборчого права та місцевого самоврядування Борис Руснак. - Але вони повинні знати, що не мають права законодавчої ініціативи і таке звернення жодної юридичної сили взагалі не має. це звернення «на горі» можуть розглянути, а можуть взагалі залишити без розгляду. 

Можливо суть була в тому, щоб котрийсь з народних депутатів підняв на сесіях парламенту таке питання. але жодного результату таке звернення, впевнений експерт, не матиме. 

Якби його підготували на рівні асоціації міст і кожна міська рада за це проголосували, - тоді це б мало певний резон. А так це не більше, аніж піар.

Олександр Вишнивецький

Джерело: http://42.cv.ua/u_ratushi/59-zarplatnyy-populizm-deputativ-chomu-miskrada-prosyla-pidnyaty-minimalku.html

1