Експерт: слідом за Запоріжжям про особливий статус можуть попросити Закарпаття, Луцьк і Чернівці

Експерт: слідом за Запоріжжям про особливий статус можуть попросити Закарпаття, Луцьк і Чернівці

30.08.2015, 17:02

Іван Лукеря вважає, що ліками від таких вимог може стати проведення децентралізації

Прецедент із депутатами Запорізької ОДА може спонукати місцеві еліти на Закарпатті, Луцьку чи в Чернівцях заявити про особливий статус. Про це у коментарі УНН сказав політичний експерт Іван Лукеря.

"Цей законопроект запорізькі депутати подали ще минулого року до комітету місцевого самоврядування. Проте комітет його навіть не розглядав і його відхилили. Але назва того законопроекту залишилася. Депутати обласної ради проголосували за звернення до Верховної Ради, щоб парламент розглянув цей законопроект. Просять вільну економічну зону, що практикувалося в багатьох країнах. Проте, можливо, тут є негатив по самій формі. Просять окремий правовий режим для окремої області в Україні. Оце негативна перша ластівка, що почались якісь вимоги про особливий режим.

При цьому І.Лукеря зазначив, що вільний економічний режим дається не для якоїсь області, а для певної території.

"Це може бути технопарк, якась зона під Києвом, куди приходять і роблять там старт-ап, інновації, а не район, область чи місто", - пояснив І.Лукеря.

За словами І.Лукері, прецедент із депутатами Запорізької ОДА може спонукати місцеві еліти, наприклад, на Закарпатті, Луцьку чи в Чернівцях заявити про особливий статус.

"Саме тому в цьому контексті важливою є децентралізація, коли незалежно від позиції обласної ради, обласних депутатів, які зараз себе вважають господарями, незалежно від їхньої позиції, рішення мають ухвалювати міста, села. Децентралізація є ліками від заяв про особливий статус", - розповів І.Лукеря.

І.Лукеря вважає децентралізацію убезпеченням від будь-якого сепаратизму.

"Сепаратизм завжди проявляється на регіональному рівні. Візьмімо Іспанію, коли Каталонія – цілий регіон заявляє, що він самостійно економічно спроможний. Це регіоналізація. Оскільки Україна була централізована. Було сильне керівництво на рівні цілої області, і воно собі могло дозволяти, мовляв, ось Луганськ, Закарпатська область. Вони можуть себе самостійно прогодувати. Натомість, коли провести децентралізацію, то сама відповідальність і концентрація ресурсів з'являється в маленьких містечках, селах, містах", - сказав І.Лукеря.

Нагадаємо, 27 серпня, депутати Запорізької облради звернулася до Президента та Верховної Ради України із закликом надати області спеціальний статус, у зв’язку із екологічною ситуацією в регіоні.

Звернення на підтримку проекту закону зібрала депутатська більшість - 66 з 69 присутніх депутатів.

Основною ідеєю законопроекту стало розширення адміністративних і бюджетних повноважень місцевих рад і комплексна соціальна підтримка жителів Запорізької області. Йдеться про можливість поліпшення соціально-економічної ситуації шляхом перерозподілу податкових зборів для збереження коштів у місцевих бюджетах. Надалі збережені кошти мають спрямовуватися на реалізацію медичних, екологічних та освітніх проектів, соціальну підтримку населення.

 Джерело: УНН

1