Екс-УКРОПівець Купрій і одіозна Надія Савченко влаштували скандальне шоу з кайданками на підтримку Зеленського

Екс-УКРОПівець Купрій і одіозна Надія Савченко влаштували скандальне шоу з кайданками на підтримку Зеленського

13.05.2019, 17:37

 Сьогодні відбулося засідання Погоджувальної ради парламенту, чи не головною темою якого стало питання визначення дати інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського. За результатами засідання зрозуміло, що проекти постанов будуть винесенні на розгляд нардепів цього сесійного тижня, пише УНН.

"Цього тижня ми маємо розглянути постанову про призначення інавгурації. І, я вважаю, це буде одне з ключових рішень цього тижня під час пленарного засідання Верховної Ради України", - зазначив спікер ВР Андрій Парубій. 

За його словами, станом на сьогодні зареєстровано 5 постанов щодо інавгурації, але одна з них була відкликана у суботу, 11 травня.

При цьому він не назвав конкретного дня, коли парламентарі зможуть розглянути постанови.

Така позиція не сподобалась представнику міжфракційного об’єднання "За Зеленського" Віталію Купрію, а також нардепові Надії Савченко.

Вони вимагали призначення інавгурації на 19 травня. Савченко виступила з різкою промовою, а Купрій подарував спікеру наручники. Після чого Парубій заявив, що нардепи можуть залишити засідання погоджувальної ради, адже своїми діями вони дискредитують парламент та Зеленського.

Пізніше Купрій пояснив свої дії.

"Нещодавно я отримав додаткову інформацію про те, що БПП і НФ розіграють сценарій як затягнути інаугурацію новообраного Президента Зеленського. Мета очевидна — не дати йому розпустити парламент і ще півроку грабувати країну! Щойно разом із нардепом Надією Савченко ми виступили на погоджувальній нараді у ВР проти підступного плану, за реалізацію якого відповідає Андрій Парубій. Щоб запобігти негативному для України сценарію я вручив Парубію кайданки. Символічно, але це має стати реальністю якщо інаугурація не буде призначена на 19 травня!", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Надія Савченко, після емоційного виступу на погоджувальній раді. Записала відеозвернення до нардепів.

"Я прошу вас проголосувати за інавгурацію найшвидшим терміном 19, 20 числа для того, щоб можна було новому Президенту реалізувати ті процеси по обміну всіх на всіх, на які не спромігся попередній Президент Порошенко", - сказала Савченко. При цьому вона закликала депутатів не боятися втратити владу.

Купрій заявив про припинення діяльності об'єднання в Раді на підтримку Зеленського. Міжфракційне депутатське об'єднання, яке називалося «За наступного президента Володимира Зеленського», припинило свою роботу. У нього входило десятеро людей разом із Віталієм Купрієм. Про це в програмі «Коментарі» на телеканалі ZIK заявив народний депутат Віталій Купрій.

«Опираючись на заяви і обіцянки, я впевнений у планах Зеленського щодо розпуску парламенту. Це вкрай необхідно зробити. Адже якщо зараз парламент не припинить дострокові повноваження, то неможливими будуть деякі кадрові призначення, залишаться всі корупційні схеми тощо. Я особисто не спілкуюся з паном Зеленським. Втім, вважаю, що це має зробити президент, який пообіцяв людям зміни», — говорить нардеп.

Віталій Купрій наголосив на тому, що він разом із народним депутатом Надією Савченко допомагають Володимиру Зеленському втілити в життя обіцянки.

«Я створив міжфракційне депутатське об'єднання, в яке входило десятеро людей. Втім, воно вже припинило своє функціонування, бо мета і цілі — досягнуті. Об'єднання називалося «за наступного президента Володимира Зеленського». А з Надією Савченко я співпрацюю давно. Я є одним із тих, хто брав її на поруки, забирав із судового засідання. Тому вважаю, що в нас є багато спільних поглядів щодо перезавантаження влади», — зазначив нардеп.

Віталій Купрій підкреслив: він завжди виступав проти режиму Петра Порошенка.

«Я не адвокат пана Зеленського, а підтримую зміни в державі. Я завжди виступав проти режиму Петра Порошенка. Хочу, щоб він зупинив своє існування — це моя основна мотивація», — прокоментував нардеп.

Віталій Купрій звернув увагу і на дату інавгурації Володимира Зеленського.

«Іншої дати, ніж 19 травня, по закону — неможливо ухвалити. Адже дата має бути узгодженою із майбутнім президентом. Володимир Зеленський наполягає саме на 19-му», — говорить нардеп.

Віталій Купрій пояснив метод розпуску парламенту згідно законодавства.

«Після факту відсутності коаліції дається 30 днів. Понад два роки її у нас нема. Я судився з паном Парубієм, аби він дав мені документи, які б підтвердили наявність коаліції. Втім, все марно. Я вважаю, що всі юридичні підстави для розпуску парламенту у Зеленського є. Та наразі він не може це фізично зробити, бо блокується його інавгурація», — додає нардеп. 

ДОВІДКОВО:

Якщо Верховна Рада не зможе призначити дату інавгурації новообраного Президента України Володимира Зеленського, це може зробити спікер Парламенту Андрій Парубій.

Про це у інтерв’ю  ІА “Вголос” сказав керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

“Інавгурація повинна відбутись через 30 днів із дня публікації офіційних результатів виборів до 2 червня включно”, – наголосив експерт.

Джерело:  https://zik.ua/ та УНН

1