Екс-прем'єр-міністр Литви відкрив у Чернівцях головний досвід свого урядування

Екс-прем'єр-міністр Литви відкрив у Чернівцях головний досвід свого урядування

16.07.2015, 15:29

Литовські любителі велоспорту на чолі з Лідером опозиції Сейму Литовської Республіки, колишнім прем’єр-міністром Литви паном Андрюсом Кубілюсом у рамках велопробігу Західною Україною завітали до Чернівців. 26 велосипедистів-ентузіастів, які вже тринадцятий рік поспіль здійснюють автопробіги, 1 липня 2015 року виїхали у напрямку міст Західної України. 

Маршрут велопробігу "Повертай на право" склав майже 720 км зі стартом і фінішем у Льовові і пройшов через міста Стрий-Івано-Франківськ-Чернівці-Хотин-Кам'янець-Подільський-Бучач та Бережани.  Щодня колона велосипедистів долає в середньому не менше 90 кілометрів шляху. 

За словами пана Андрюса Кубілюса, цього року велопробіг в Україні проходить з метою демонстрації солідарності з українським народом, щоб особисто побачити і відчути, чим зараз живуть люди у такий непростий для країни час. Адже Литва має багато спільних історичних періодів з Україною.  

Під час візиту до Чернівців литовці зустрілися із секретарем Чернівецької міської ради Ярославом Кушніриком. Гості дізналися про історію нашого міста, краю, сучасне життя чернівчан та буковинців, цікавилися національним складом Буковини та Чернівців, промисловістю краю, розвитком туризму. Також окремо було відзначено підтримку литовськими політиками України.

Дружина пана Кубілюса - Раса Кубілене - скрипалька Національного симфонічного оркестру Литви зізналася, що щиро захоплена красою Чернівців. Україну вона відвідувала ще в радянські часи і зараз побачила нашу країну зовсім іншими очима. 

Упродовж дня гостей зустрічав і супроводжував Віталій Червінський, донедавна депутат Чернівецької міської ради, який має намір стати почесним консулом Литовської республіки у Чернівцях. 

 Неймовірно цікавим видалося неформальне спілкування з колишнім прем'єр-міністром Литви Андрюсом Кубілюсом, його дружиною і групою співвітчизників, які здійснюють велопробіг містами України на нашу підтримку. 

Крім приналежності у минулому до однієї держави (не СРСР, а Великого князівства Литовського), в українців і литовців дуже багато спільного.

Родичання нащадків короля Данила Галицького з литовськими князями. А згодом, коли литовці розбили військо татар на Синіх водах, Литва і частина України  взагалі стали однією країною. Кордони Литви простяглися до Чорного моря - доки вершник на коні зможе вільно зайти у воду. Усе це вивчається в курсі шкільної історії.

Радянське покоління  також має пам'ятати  п'єсу Івана Кочерги "Свіччине весілля" з курсу української літератури. У ній теж описано події литовської доби в історії України. Щоправда радянська влада (читай замаскована імперська) намагалася подати литовські часи в Києві у поганому світлі. Бо Москва завжди конкурувала з Литвою за так звану руську (київську) спадщину. Литва (Русь) і Московія навіть воювали між собою.

Насправді, Литва була релігійно толерантною владою. Головна теза, яку сповідували її правителі стосовно українських земель: "Ми старовини не рушимо і новизни не уводимо". Тому залишки руської (української) шляхти після Батиєвого погрому України добре прийняли литовську владу. А відповідно і прості люди.

Згадали кінець 80-х - початок 90-тих. Пан Кубілюс покинув тоді викладання фізики в університеті і за покликом Саюдіса пішов у політику - боротися за відновлення незалежності Литви. А ми були студентами, також мріяли про незалежність України, отримували з Литви газетний "самвидав" й усім серцем бажали литовцям перемоги у їхній боротьбі з комунізмом. "За нашу і вашу свободу" - лунало тоді на рухівських мітингах у Чернівцях і пролунало за дружнім столом у Чернівцях.

Виступи лідера Саюдіса на з'їзді народних депутатів СРСР у Москві на початку 90-х   - професора Вітаутаса Ландсбергіса - про поділ Європи між Гітлером і Сталіним, його дискусії з Генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим  українці слухали, як одкровення. Партія консерваторів Литви, до якої належить Андрюс Кубілюс, вважається спадкоємицею Саюдіса.

Потім обидві наші країни здобули свою незалежність (Литва з кривавими жертвами - Москва ввела танки до Вільнюса, Україна - нібито безкровно) і наші дороги надовго розійшлися.

У тому, що Литва здобула членство у Євросоюзі, незабаром приєднається до зони євро є заслуга і чернівецького гостя. Двічі у часи кризи - в 1999-2000 та 2008-2012 рр. - стояв він на чолі уряду Литовської республіки.

Пан Андрюс Кубілюс вважає, що відміна субсидування для населення плати за газ - дуже важливий і правильний крок. Литва  пройшла через це ще 1992 року. Політик щиро зізнався, що Литві було трішечки легше проходити цей складний шлях, бо вона отримала від Європи чіткий сигнал про перспективу членства в ЄС. 

"Головний досвід, який я виніс зі своєї роботи прем'єром, - розповів пан Кубілюс, - дуже конкретні, короткі і чіткі плани. Чітке усвідомлення, що саме ти хочеш зробити, яку саме реформу провести упродовж найближчого часу. І обов'язково займатися цим особисто".

 Незвично було почути від гостей, що литовці вважають себе "італійцями Півночі". Самими шаленими  і гарячими серед холодних прибалтійців. Тому так гаряче співчувають і підтримують прагнення українців, грузинів до свободи. У 2014-2015 роках Андрюс Кубілюс провів кілька зустрічей на найвищому рівні з керівництвом України. Він також є радником Президента України. 

  У четвер, 16 липня,  литовці продовжили велопробіг - в напрямку Хотина і Кам'янця-Подільського, який завершиться 19 липня у Львові. Литовські велосипедисти люб'язно запросили українських любителів велоспорту приєднатися до велопробігу. 

Фото прес-центру міської ради

1