«Ефект метелика» (нічний BukNews)

«Ефект метелика» (нічний BukNews)

24.07.2015, 01:06

(Обґрунтовані фантазії)

Кілька днів тому на телеканалі «Пошуківець» передали матеріал про японський автомобіль, якому для пересування потрібна лише вода. Одного літра вистачає на 80 км зі швидкістю 80 км/год. Я зателефонував моєму другові, котрий кохається на таких технологічних новинках. Він мені розповів, що це відомі технології, що, швидше за все, використовується здатність атомарного літію розривати молекулу води з виділенням водню, який вже і спалюється в моторі. Сама по собі така спроба заслуговує на увагу, особливо якщо врахувати майбутні технологічні рішення. Але поки що вона є надзвичайно дорогою, не зовсім безпечною, і якщо порахувати енергетичний баланс, тобто скільки умовно потрібно спалити нафти, щоб зробити такі батареї, то пляшка «такої води» виявиться золотою. Ми ще поговорили з товаришем про новини, про футбол, і я забув цю розмову. Згадав її зараз, коли проходив повз Будинок офіцерів. На обшарпаній стіні висіла люлька. В ній сиділи два муляри і шпаклювали дірки. Власне, шпаклював один, а другий щось розповідав своєму знайомому, який стояв внизу. Я почув їх розмову.

-         «… пляшка води на 100 кілометрів», – казав той, що в люльці.

-         «Там, мабуть, у моторі уран сидит», – висловив припущення його знайомий знизу.

-         «Нє, водород», – поправив муляр.

Попри абсурдність цієї мізансцени: стіна, люлька, мулярі, уран, водень, – я чудово зрозумів, про що вони говорять і подумав, як фантастично поширюється інформація, якими несподіваними є канали її розповсюдження та інтерпретації; які кумедні імпровізації формують її палітру.

Я уявив собі, як сьогодні ввечері в Верхніх Петрівцях, повернувшись із Чернівців, чоловік скаже дружині: «Знаєш, Орисю, а треба таки в твого брата купити садок». На що Орися втішно посміхнеться, бо знає, як братові потрібно гроші. І ніхто в світі, навіть сам Орисин чоловік, не буде здогадуватися, що основним спонукальним мотивом купівлі стала підсвідома констатація того, що скоро воду продаватимуть, як бензин. І що в садку Орисиного брата є стара, але ще добра  криниця, і в такій порі здалося б мати яку не яку, але свою воду. Де та Японія! Де ті Верхні Петрівці!

А ви кажете, що помах крил метелика у штаті Айова не може викликати ураган у Індонезії. Дурня, може!, треба тільки знати не лише домінантні спонукальні зв’язки, як ми куцо собі їх уявляємо, але й найтоншу механіку прихованих підсвідомих мотивів.

 Валентин Ткач

 Від Редакції:

Едвард Лоренц – американський математик та метеоролог, який є основоположником «Теорії хаосу». Він досліджував кліматичні стани Землі й зазначав, що погода формується з глобальної сукупності чинників. Метафорично, його зауваження сформульоване в так званому «Ефекті метелика»: «Помах крил метелика в штаті Айова може викликати ураган в Індонезії»

1