Едмонтонський Євромайдан

Едмонтонський Євромайдан

25.11.2013, 12:51

У неділю 24 листопада українці Едмонтона вийшли на головний майдан міста. Близько півтори сотні людей з жовто-блакитними стягами, промовистими плакатами та символікою Євросоюзу зібралися у центрі міста, аби засвідчити свою підтримку тисячам співвітчизників, які борються за право жити у європейській країні. Люди різного віку знайшли час для акції протесту проти дій влади. Прикметно, що значну частку мітингувальників становила молодь, зокрема студенти, які й організували цей захід. Були навіть діти, що незважаючи на холод, завзято розмахували прапорами.

Кілька активістів виступили з палкими промовами українською і англійською мовами, наголошуючи на тому, що українці Канади за європейську Україну. Усі разом виконали гімн України та УПА, кілька народних пісень, помолилися за долю держави. Згадали також про річницю страшної трагедії 1932-1933 років. До слова, урочисте вшанування памяті жертв Голодомору відбулося напередодні у холі міської ради. 

Мітинг тривав більше години, привертаючи увагу випадкових перехожих та представників місцевих мас-медіа. Розійшлися українці з надією на те, що їхній голос, як і голоси мільйонів інших українців у всьому світі, буде почуто і прийнято до уваги.

Посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінські відмітив масову мобілізацію українців на підтримку підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Таку заяву розповсюдила його прес-служба.

"Я відмічаю масову мобілізацію громадян України на підтримку підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом", - сказано в повідомленні.

"Як і (Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки ЄС) Кетрін Ештон раніше, я хочу наголосити на своїй вірі в те, що майбутнє України - у сильних відносинах з ЄС", - заявив Томбінські.

"Ми продовжуємо твердо дотримуватися нашого зобов'язання перед народом України, який мав би бути головним бенефіціаром Угоди завдяки посиленій свободі та процвітанню, які б принесла Угода", - додав він.

Як відомо, 21 листопада уряд вирішив призупинити процес підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС.

24 листопада на Європейську площу прийшло більше 100 000 людей, які виступають за те, щоби Україна підписала угоду про асоціацію.


"Українська правда"

1