Диво-писанка прикрасила Центральну площу Чернівців

Диво-писанка прикрасила Центральну площу Чернівців

08.04.2012, 22:39

58-кілограмову писанку встановили на Центральній площі Чернівців. Писанка стоятиме на площі до 24 травня. Через негоду обіцяні урочистості перенесли. Писанка вагою 58 кілограм вже красується на Центральній площі Чернівців. Художники-дизайнери розписували яйце зі скловолокна розміром 3,75 на 2,60 метра понад тиждень, спішили, щоб встигнути до Вербної неділі. Встигли, але оцінити диво-писанку сьогодні чернівчанам завадила негода. Втім, саме творіння художників стоятиме на Центральній площі до 24 травня, до Вознесіння Христового. Тож побачити на власні очі диво-писанку зможуть всі охочі. (Віталія КОЗМЕНКО. Джерело:  vidido.ua).

Свято Великодньої писанки започаткувало в Чернівцях управління культури міської ради з рамках Всеукраїнської акції Українська вишиванка – 2012. Велетенський витвір розміром 3,75 х 2,60 метрів і вагою 58 кг вже активно розмалювали у Літньому театрі Чернівців. Орнамент майстри підбирали згідно з традиціями нашого регіону. «Писанка має виразно буковинський колорит, – розповідає заступник голови Чернівецького обласного осередку національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк, – також і кольорова гама підбиралась традиційна для буковинських писанок. Головним символом є хрест, стилізація мальтійського хреста, яка є на старовинних гуцульських і буковинських сволоках, скринях, одвірках, профільованих арках. Також там є яскраво виражена зірка та символ нескінченості, доповнюють малюнок традиційні символи для українського писанкарства – це ромби, трикутники, лінії».

Великодні писанки за традицією слід дарувати, і саме для того, щоб подарувати чернівчанам та гостям міста такий чудовий витвір, об’єднали свої зусилля дуже багато людей та організацій. Розмальовували писанку викладачі та учні Чернівецького професійного художнього училища №5, кований тримач виготовили чернівецькі ковалі, якісну автомобільну фарбу надав Чернівецькій хімзавод, а ґрунтовку – гіпермаркет «Епіцентр».

Диво-писанка має простояти до 24 травня, але все залежить від погодних умов. Спеціалісти кажуть, що Великоднє яєчко дуже боїться морозів і має зберігатись при температурі не нижче 5о тепла. Але на цьому шлях буковинської писанки не закінчується, 24 серпня на День Незалежності України вона має предстати на параді Вишиванок у Києві. Організатором цього заходу є громадська організація «Столичні ініціативи», яка й започаткувала проведення свята Великодньої писанки в всіх регіонах України, - повідомили у Секторі інформації та зв’язків з громадськістю міської ради.