Дипломат Василь Філіпчук: Чергове перенесення «безвізу» – плювок і повне фіаско

Дипломат Василь Філіпчук: Чергове перенесення «безвізу» – плювок і повне фіаско

15.12.2016, 19:43

Чергове перенесення дати розгляду надання безвізового режиму для України на квітень 2017 року – це плювок в Україну. Також це фіаско нинішньої української зовнішньої політики.

Про це у Фейсбуці пише український дипломат Василь Філіпчук.

«Після двох десятків років роботи з ЄС у мене не залишилося ніяких особливих ілюзій щодо Євросоюзу, як щодо його плюсів, так і щодо мінусів. Але нове перенесення дати розгляду надання безвізового режиму для України на квітень – це вже занадто навіть для такого єврореаліста, як я. Це плювок, це просто прояв неповаги. Не буду уточнювати – чи на адресу лише певних осіб в українському керівництві, чи щодо країни у цілому – у даному випадку це вже абсолютно не важливо. Можливо, думали про когось конкретно – але плюнули в цілу країну, у кожного з нас», – написав В.Філіпчук.

На його думку, це повне фіаско нинішньої української зовнішньої політики.

«Це провал безглуздої риторики, недотриманих обіцянок, брехні і обману. Можна ще двадцять разів повторити, що все це лише технічні деталі, що все це через поганих правих радикалів у Франції і лівих радикалів у Нідерландах і, що головне, – це не безвізовий режим, а реформи, до яких нас цей безвізовий режим штовхає... Можливо, що все це так, і що все це правда. Але з сьогоднішнього дня ці мантри вже нічого у наших громадян, крім відрази, не викликатимуть. Все це лише змушуватиме кожного, хто був на Майдані, запитатися – так за що боролись?», – додає В.Філіпчук.

Дипломат додає: Після таких рішень образа на ЄС у суспільному сприйнятті незворотня.

«І навіть якщо цей безвіз таки дадуть десь там у червні чи липні – він вже більше не матиме такого позитивного сприйняття, як раніше. Скоріше, навпаки. Він буде нагадуванням не героїзму на Майдані чи реформ. Він стане нагадуванням плювка», – вважає експерт.

Джерело:  http://zik.ua/ 

ДОВІДКОВО:

Європейський парламент оприлюднив нову індикативну дату розгляду питання про безвізовий режим для України.

Така інформація міститься в реєстраційній картці законопроекту на сайті ЄП.

За оновленою інформацією, українське питання буде поставлене на голосування 3 квітня.

За оновленим планом, це питання буде розглянуте в пленарному залі 3 квітня. Кілька днів тому Європарламент вже переносив прогнозну дату розгляду українського безвізу з 18 січня на 1 лютого. Тоді це пояснювали процедурними питаннями.

Примітно, що розгляд законодавчої ініціативи щодо скасування віз для Грузії відбудеться раніше, 2 лютого.

Нагадаємо, за даними деяких джерел, ЄС хоче використати процедурні важелі, щоби перенести запуск безвізового режиму на період після президентських виборів у Франції, які відбудуться в квітні та травні 2017 року.

1