Двадцять п'ять років СБУ: Управління СБ України в Чернівецькій області

Двадцять п'ять років СБУ: Управління СБ України в Чернівецькій області

23.03.2017, 12:00

Наприкінці 80-х років минулого століття сотні тисяч людей повстали проти тоталітарної системи, вимагаючи відновлення української державності. У Верховній Раді України сформувалося демократичне об’єднання, були прийняті законопроекти, і все це після провалу путчу в серпні 1991-го втілилося в «Акті проголошення незалежності України», який підтримали більш ніж дев’яносто відсотків наших співгромадян на всеукраїнському референдумі 1 грудня.

А вже за кілька місяців, 25 березня 1992 року, Верховна Рада прийняла Закон «Про Службу безпеки України», в якому визначила основні завдання органу, серед яких захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, боротьба з тероризмом, корупцією та іншими протиправними діями, які створюють загрозу інтересам незалежної України. Нині, в умовах російської агресії, СБУ достойно протидіє як зовнішнім, так і внутрішнім загрозам.

Одними із перших удар війни прийняли на себе співробітники відділу «Альфа» Чернівецького Управління. Третього травня 2014 року в результаті бойового зіткнення під час оборони телевізійної вежі в місті Костянтинівці Донецької області п’ятеро бійців отримали поранення різного ступеня важкості. І протягом трьох років співробітники Управління постійно перебувають в ротаціях на сході України.

Але і вдома роботи вистачає. У 2016 році чернівецьким Управлінням зареєстровано чотири кримінальних провадження за ознаками терористичної діяльності. За матеріалами Управління Служби безпеки іншими правоохоронними органами зареєстровано шістнадцять кримінальних проваджень за фактами незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами.

Активно співробітники Управління продовжують боротьбу з корупцією. Лише в минулому році за матеріалами УСБУ зареєстровано майже сотню кримінальних проваджень і більше тридцяти хабарників судами притягнуто до відповідальності.

Поруч із тим співробітники Управління Служби безпеки постійно перекривають канали незаконного переміщення тютюнових виробів через україно-румунський кордон. І хоча зловмисники щоразу намагаються придумати нові способи своєї злочинної діяльності, правоохоронцям вдалося в минулому році локалізувати більше двох десятків таких спроб.

Та головне - не лише виявити тих, хто незаконно переправляє товар, але й тих, хто цьому сприяє. Важливо виявляти корупційну складову.

Як і в лісогосподарській галузі краю. Торік у рамках реалізації комплексу оперативно-слідчих заходів правоохоронці провели одночасно більше півсотні обшуків у держлісгоспах, офісах комерційних структур, за місцями проживання їх керівників, під час яких вилучили матеріали, що підтверджують продаж лісу в обхід аукціонів та здійснення нелегальних експортних операцій. Документи свідчать про існування протиправних схем з чітким розподілом ролей та незаконно отриманих коштів - від лісника й до керівників окремих структур лісового господарства. Наразі триває слідство, а робота на цьому напрямку продовжується. 

Це далеко не всі результати діяльності Управління Служби безпеки України в Чернівецькій області. Багато залишається «за кадром» через специфіку роботи цього правоохоронного органу. А якщо взяти до уваги діяльність не лише за останній рік, а цілих двадцять п’ять, то доведеться не одну годину розповідати.

 

1