Другановський відкусив шматок святкового короваю і поділився хлібом з сусідом

Другановський відкусив шматок святкового короваю і поділився хлібом з сусідом

30.09.2019, 23:55

Цими вихідними вже 12 рік поспіль у Реваківцях на Кіцманщині на території клубу родинного відпочинку «Буковинська Троя» відбувся обласний агропромисловий ярмарок «Буковинська осінь».

Під час зустрічі гостей трапився кумедний випадок. 

На відео видно, як господарі зустрічають поважних гостей хлібом-сіллю, зокрема, голову Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна, в.о.голови Чернівецької ОДА Михайла Павлюка і голову обласної орагнізації політичної сили "Слуга народу" Віталія Другановського. 

Іван Мунтян, як годиться, відщепнув шматочок короваю і пригостився, натомість Віталій Другановський просто відкусив шматок святкового хліба. 

На відео видно, як головний "Слуга народу" Буковини запитує в голови Чернівецької обласної ради, що треба робити, а потім просто КУСАЄ хліб! 

Відтак те саме Віталій Другановський запропонував зробити своєму сусідові Шемчуку, який точно знає, що з тим хлібом треба робити, але також КУСАЄ, аби робити все так, як робить майбутній губернатор. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Галиць зняв чорні рукавички

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Як повідомляють на сайті Чернівецької ОДА, гості дійства мали нагоду відчути сільськогосподарські традиції Буковини через барвисті експозиції, зроблені власноруч школярами та представниками з районів та об’єднаних територіальних громад, щирі пісенні та хореографічні вітання організаторів, народний стрій буковинських дівчат та хлопців, усміхнені обличчя продавців, символічні деталі заходу, як от житні снопи…

Відвідувачі свята фотографувались біля тематичних фотозон, частувалися смачними стравами буковинської кухні, обирали собі необхідний крам за приємними цінами, насолоджувались яскравими виступами аматорських колективів району та учасників ХХХ Міжнародного фольклорного фестивалю «Буковинські зустрічі».

- Цьогоріч ярмарок справді міжнародний, оскільки є представництво з кожного славного куточка нашої славної Чернівецької області – від Путильщини до Сокирянщини, від Глибоччини – до Заставнівщини. Разом з тим, Буковина щиро вітає польських партнерів, представництво з далекого В’єтнаму, а також румунських партнерів, - відзначив в.о. голови обласної державної адміністрації Михайло Павлюк на ярмарку. - Справді, нехай ця традиція буде в нас щороку, і на Буковину приїжджають все більше друзів з усього світу.

Буковинців, котрі найактивніше долучились до організації обласного ярмарку, аграріїв краю за досягнення у виробництві та переробці аграрної продукції нагородили ювілейними відзнаками ОДА та подяками.

Нагадаємо, 2013 року цікаву добірку фотографій з сайту Чернівецької ОДА та розповідь про хлібоцьомів на Буковині створили на офіційному блозі гурту «ДПД»Хто того року на Буковині перецілував найбільше короваїв і хто йому в цьому помагав автори визначили, проаналізувавши доступні фотогалереї на сайті Чернівецької ОДА.

Як свідчать фотогалереї на сайті ОДА, «коровайний» тур тодішнього губернатора Михайла Папієва тривав з 3 по 15 жовтня. За цей час для цілування Михайлові Миколайовичу піднесли 21 коровай.

Подальша доля помічників головного «хлібоцьома» Буковини всім відома. А от куди дівається обцілований губернатором хліб?

В середньому, один такий коровай важить 1,5 кг. І коштує від 15 до 65 гривень, залежно від розмірів та складності оформлення. В сумі, це більш, ніж 30 кг хліб. Ним мож було би нагодувати чорторийських лебедів до завороту кишок.

По-приколу автор дослідження вирішив написати інформаційний запит Папієву. На те, що мені розкажуть, куди він їх діває, я й не сподівавси. Але цікаво було почитати відповідь:)

На третій робочий день після звернення отримав очікувану і вичерпну відповідь:

«Організаційно-масові заходи, проведення яких забезпечується обласною державною адміністрацією або потребують участі її керівництва, здійснюються у відповідності до перспективних та оперативних планів роботи облдержадміністрації. Питання наявності чи відсутності на них, як Ви виразилися, хлібобулочних виробів», так само, як і їх подальшої долі, ніяким чином не пов\’язане з виконанням посадовими особами своїх облдержадміністрації їх обов\’язків.

Змушені Вам роз\’яснити, що у відповідності до норм Закону України «Про доступ до публічної інформації» метою направлення запиту є отримання вже існуючої у розпорядника інформації Тобто, Закон регулює відносини щодо доступу до інформації, яка вже існує, і не вимагає у відповідь на запит створювати певну інформацію.»

Якщо перевести це на більш зрозумілу мову, короваїв у ОДА ніхто не рахував і рахувати не збирається.

Андрій Гречанюк, культуролог:

Традиція дарувати хліб і сіль походить ще з часів Трипільської культури. За «обережними» підрахунками їй 5 тисяч років. Хліб обов\’язково має бути круглим. Він символізує сонце. Сіль символізує землю. В такий спосіб демонструється добре і гостинне ставлення до того, кому ці атрибути підносять. Гість, в свою чергу, відламує шматок хліба, вмочає в сіль і з\’їдає на знак прийняття тих порядків, які панують на землі господарів і прихильності до них. Хліб розламувався і роздавався між усіма присутніми. Зараз ця традиція перетворилася на «офіціоз».

 Джерело depede.livejournal.com

1