Дозвіл на шахрайство?

Дозвіл на шахрайство?

30.03.2016, 01:21

Колишній архітектор Чернівців – у полі зору поліції

Із багаторічним запізненням, але, здається, настав судний час і для колишнього головного архітектора Чернівців Сергія Гомоновича.

Через абсурдний, на думку жителів спального району, дозвіл екс-чиновника, рух на проспекті Незалежності може просто паралізувати. А все через появу гіпермаркету у центрі міста. Адже за будівельними нормами такий торговельний комплекс мав би стояти десь на об’їзній дорозі. Більше того, із самого початку на проспекті Незалежності мали зводити ще один спальний мікрорайон із 5-ти поверхівками.

 фото 2

 Саме так архітектори бачили забудову, коли розробляли детальний план.

Але, вочевидь, для забудовника архітектурні закони не писані. Щоправда, представник хмельницької фірми – не фахівець і може захотіти будувати будь-що. На відміну від тодішнього головного архітектора, який дозволив зводити таку будівельну фантазію.

Печатка і підпис екс-чиновника поклали початок багаторічній будівельній епопеї та безлічі судових процесів. Через численні порушення та невідповідності будівельним нормам, 4-х поверховий торговельний комплекс досі не здали в експлуатацію. А через це страждають ін­­­вестори, за чий кошт і звели гіпермаркет. Люди вклали чималі кошти у квадратні метри, а зайти і почати працювати у власних магазинах просто не можуть.

 фото 3

Замість спального мікрорайону забудовник звів лише торговельний комплекс на проспекті Незалежності.

Уже декілька років розсудити інвесторів і хмельницького забудовника намагається феміда. Обидві сторони прагнуть довести своє право на квадратні метри гіпермаркету. Доки судді шукають вихід, торговельне приміщення періодично потерпає від рейдерських захоплень, – про це стверджують як інвестори, так і забудовник комплексу.

Ще влітку інвестори увійшли у приміщення гіпермаркету з вимогою залишити їм ще не здану в експлуатацію споруду. Люди готові вкласти свої кошти, аби довести справу до логічного завершення. Аби гіпермаркет запрацював, необхідно добудувати автопаркінг біля нього.

Пішли на зустріч інвесторам у цьому питанні і депутати Чернівецької міськради. Обранці розірвали договір оренди землі із хмельницьким забудовником і передали право користуватися ділянкою під комплексом ошуканим інвесторам.

У свою чергу, хмельницький забудовник вважає таке рішення бандитизмом. І переконаний, що так його утискають місцеві конкуренти-будівельники. Забирати ж свої документи та техніку з приміщення торгового центру забудовник прийшов у супроводі «зелених чоловічків» з автоматами.

Доки Феміда шукає вихід із багаторічного конфлікту, поліція почала з’ясовувати, хто винний у розв’язці ще небаченої будівельної епопеї у Чернівцях. 3 роки умовного терміну з позбавленням права займати керівні посади світить екс-чиновнику за дозвіл зводити гіпермаркет у спальному районі міста на проспекті Незалежності. Але це у разі, якщо сліпа феміда таки визнає винним колишнього архітектора міста у зловживанні службовим становищем. та незаконному погодженні проектної документації хмельницькому забудовнику.

Юліана Стеранка, “Думай”

http://dumaj.cv.ua/

1