Дом, который присвоит ….З.?

Дом, который присвоит ….З.?

05.11.2012, 02:56

 У громади має залишатися якесь майно, усе віддавати не обов’язково. Це раз. Сама споруда ця громадська і такою пробула сто сорок років. Вона побудована на пожертви. І жертвували не Забродському. Це два.

 Громада активно обговорює подальшу долю кінотеатру  з промовистою назвою «Чернівці».  Розмови про те, що кінотеатр передадуть підприємцю Василю Забродському перестали бути кулуарними, а стали топовими і майже офіційними. Цікаво,  однак, що будинок, який жартома в радянські часи називали «кінагогою», був свого часу символом міста. Навіть якщо ви зайдете на сайт колишніх чернівчан czernowitz. ephes. com, які все ще почуваються чернівчанами, то побачити заставку – Темпль. Так раніше називався цей будинок. Себто– Храм. Його  важко будували, потім ніяк не могли спалити есесівці і підірвати радянські інженери, які хотіли возвести на цьому місці  щось інше.   І зрозуміло, що один з головних меценатів побудови храму чернівецький філантроп Генріх Вагнер, і ще сто жертвователів, імена яких згоріли разом із внутрішнім начинням храму у липні 1941року, мали на увазі все що завгодно, окрім власне того, що цей будинок буде розважальним центром у власності однієї людини, безкінечно далекої від усього, чим вони жили.

Я не консерватор, і мені навіть подобається, коли щось перетворюється на щось інше. Але брат-близнюк кінопалаца у місті, впевнений, не потрібний.  Тим більше, що справа представляється так, що будинок такого рангу став монетою для розрахунку у політичних війнах. Хоча в принципі розмови про це ведуться аж з 2009 року, але.... здається, я знаю, чому Федорук не наважився на це. Він хотів, щоб за нього голосували.

Я підозрюю, що Михайлішин хоче того ж самого і зважить на те, що більш скандальне і антирейтингове рішення  вигадати важко.  Тим більше, в тепершініх умовах, коли є кому «підігріти» цю скандальність. Щодо прихильності Забродського, то Віталій Михайлович може не переживати, все залишиться, як було.  Адже зрозуміло, що підприємець Забродський не «здасть» його і залишиться прихильником, тому що робить свої вчинки в силу глибоких переконань, а не з-за якихось дрібних радощів у вигляді споруд, преференцій тощо.  Це ж зрозуміло. Але не в цьому річ. Власне, до чого веду свою репліку.

У громади має залишатися якесь майно, усе віддавати не обов’язково. Це раз. Сама споруда ця громадська і такою пробула майже сто сорок років. Вона побудована на пожертви. І жертвували не Забродському. Це два. Три, якщо майно не використовують зараз у повному обсязі, то абсолютно очевидно, що мине п’ять-шість років і воно стане в нагоді міській громаді. Адже громада розвивається і в силу європейського вибору, можливо, зацікавиться культурою. І у такому центровому будинку можуть з’явитися галереї, міський театр, і якісь інші радощі, які характеризують мешканців, як міських, городян. І для цього необов’язково ходити з відром попкорну. До речі, бодай якусь культурну кінороботу поки що проводить саме кінотеатр « Чернівці», тобто, він вже приносить користь громаді. У Кінопалаці я таких заходів не пам’ятаю, можливо хтось мене поправить.

 Цими вихідними я розважався тим, що шукав родичів того самого Генріха Вагнера, який був головним меценатом побудови  храму. Він, судячи з адресної книги, жив точно напроти Темпля, на розі теперішньої 28 червня.  Поки що? однак, безрезультатно, хоча дві нитки повели мене, одна – в Аргентину, а інша – на Гаваї, як не дивно.  Боюся, однак, що такі холмсовські дослження будуть тривалими. Однак цікавими. Поки знайду, то у нащадків Вагнера буде вже нагода привітати несподіваного «спадкоємця». А поки що невеличка галерея фото. Як це виглядало.

Вибачте  за можливі помилки, написав майже як коментар.

 Сергій Воронцов

 фото czernowitz.ephes.com

  whasup.liveiournal.com 

 gr-czernowitz.livejournal.com

 

 

 

 

 

 

    

1


КОМЕНТАРІ (9)

avatar

Андрій Гречанюк

04 листопада 2012 23:32

avatar

Denial Dan

05 листопада 2012 00:30

От Каспрук разів сто розповідав на прес-конференціях таку історію:

Яскравий приклад того, як насправді захищає інтереси громади пан Михайлішин –ситуація навколо КМУ "Міський клінічний пологовий будинок № 1", що на вул. Буковинській. Він їх ніяк не захищає. Рішенням сесії міської ради будинок, який завжди фінансувався з міського бюджету, передали у власність області. Тепер це відділення обласної лікарні. А найдивніше, що потім вже область передала цей будинок назад місту. Влада обіцяла, що на його базі вже до кінця 2012 року створять сучасний перинатальний центр. Навіть суму називала, яку для цього виділить - 70 млн. Однак рік вже завершується, а виконувати обіцяне ніхто не збирається. Тим часом громада міста за прямого сприяння виконувача обов’язки міського голови, який скрізь називає себе лобістом її інтересів, втратила контроль над майном вартістю в кілька мільйонів гривень. А чому, скажімо, лобісту було не наполягти на тому, щоб на базі цього пологового будинку було створено не обласний, а міський перинатальний центр? Адже державна програма передбачає створення не тільки обласних, але й так само міських пеританальних центрів. Якщо ти такий лобіст, у тебе такі впливові друзі, то чого ти не зберіг це приміщення за містом? А область нехай бере в банку кредит під заставу своєї власності і будує нове приміщення для центру. Закон України «Про місцеве самоврядування» містить такі поняття, як ресурси громади, майно громади. То хіба можна його ось так запросто взяти й віддати? Адже іпотека – це безцінний ресурс. А раптом через декілька років держава збудує у Чернівцях надсучасний пологовий будинок, тоді старий, який нині віддали області, можна було б переобладнати під якийсь інший заклад. Натомість Михайлішин просто взяв і віддав його. Фактично подарував майно, яке належить не особисто йому, а всім чернівчанам. То це так він збирається дбати про інтереси міста?" Не нагадує ситуацію з "Чернівцями"?

avatar

Це не єдиний випадок, коли керівники міста безкоштовно віддали активи всієї громади в інші руки

05 листопада 2012 09:07

Чому ніхто з незалежних журналістів не написав, що цей Прокоп"єв не мав і не має досвіду на цю посаду ?

Чому ніхто з незалежних журналистів не написав, що раніше Прокоп"єв працював на Бурбаків на їхньому Гравитоні ?

Чому ніхто з незалежних журналистів не написав, що все це сплановане партією Фронт Змін за для того, щоб прихватизувати ще одне коммунальне підприємство міста ?

І за всім цим стоїть ненажерливий депутат  Фронту Змін Урсулян Ігор Павлович ?

avatar

west piont

06 листопада 2012 01:19

А де ви побачили у Чернівцях НЕЗАЛЕЖНИХ  журналістів??!! Продажні, підлі, облудні

avatar

До west piont

06 листопада 2012 09:30

вестпоинт разговаривает сам с собой. А что есть опасность, что Михайлишин передает кинотеатр депутату от фронта? Перестаньте бредить, идите погуляйте.

avatar

психолог

06 листопада 2012 10:30

От через таких журналістів так і живемо. Заради грошей все перекрутять, на біле напишуть чорне.А потім ще дивуються - чому люди не вірять журналістам.

avatar

west point

06 листопада 2012 12:52

а може тому, що для цієї роботи не потрібно мати кіношну освіту, а потрібно бути толковим менеджером!

а може тому, що він відношення до гравітону не має!

а може тому, що воно їм не потрібно, а якби було потрібно то б намагалися його забрати а не добиватися залишати в комунальній власності і відстоювати разом із Свободою та Єврейською спільнотою!

а може тому, що у Фронті Змін немає таких людей та жодного відношення до цього не має так як і Василь Ткач!

А, що ж ти за МАРАЗМАТИК що пише одне і теж на різних форумах та під різними іменами?

avatar

Чупокабра

06 листопада 2012 21:05

Не маніпулюй громадською думкою, Сергію, бо перетворишся на того, хто тобі настільки немилий.

По-преше, Забродському якщо і передадуть теє комунальне майно, то не у власність, а у довготривалу оренду, скажімо, років так на 49.

По-друге, те, що зараз відбувається у приміщенні колишньої синагоги Темпль жодним чином громаду Чернівців не задовольняє - обіссяний (в прямому значенні цього слова), неопалюваний кінозал, обідрані стіни, освітлення як у громадському туалеті, а сам туалет в такому стані, що параша Бухенвальда ховається;+застаріле обладнання, незрозумілі (?!) тітки-касири-техпрацівники, що попри ВСІ європейські норми та стандарти пускають відвідувачів кіносеансів у той огидний туалет виключно в обхід будівлі кінотеатру (центральний вхід до якого по заверщшенню сеансів почасти буває закритим), а потім ще й квиток вимагають, щоб, не приведи Господи, "какая-то сволочь" нужду надурняк не справила;+якісь незрозумілі генделики у залі очікування та атмосфера покинутого бункера з фільмів Кустуріци.

По-трете, якщо Забродському таки передадуть, то не для облаштування борделя, а того ж таки кінотеатру й ніц заслуговуючого на осуд в цьому не має, осільки якщо у дирекції КП не вистачає бозна чого для того, щоб підприємство відповідало всім вимогам сучасності, структура повинна перейти у приватні руки, як це відбувається скрізь в світі, для кращого задоволення потреб територіальної громади.

По-четверте, кожен відвідувач хоч нинішнього, хоч майбутнього кінотеатру в приміщенні Темпля за логікою правовірних євреїв оскверняє їхню святиню, тому не треба тут розводити спекуляції на тему "куда смотрят власті". Хочете допомогти євреям? - Віддайте їм їхнє і перестаньте вважати це "власністю громади". А то як Забродському віддавати - щтак одразу до Вагнерів апелюєте, а як євреям повертати- то це вже "власність громади"!

Як гадаєш, Вагнерам приємніше буде усвідомоювати, що у культовій для них споруді сп"янілі поціновувачі західного кінематографу будуть плювати та випорожнювати вміст своїх сечових міхурів під намоленою їх предками стелею, розписуватимуть стіни вбиральні непристойними графіті та осквернятимуть святі для Вагнерів стіни нецензурною лайкою, чи знати про те, що у їхній колишній святині функціонує, хоча й не за призначенням, сучасна, наскільки це можливо у Чернівцях культурна установа, відвідувачі котрої дотримуються бодай елементарних правил поведінки та особистої гігієни?!

avatar

Сергію, не маніпулюй

07 листопада 2012 09:43