'Долі акторів чернівецького театру були трагічними. Про це ми розкажемо на своєму ювілеї' - Л.Скрипка

"Долі акторів чернівецького театру були трагічними. Про це ми розкажемо на своєму ювілеї" - Л.Скрипка

07.10.2016, 23:24

Як відзначатимуть 85-річчя творчого колективу в програмі "Суть речей" розповіла художній керівник Чернівецького музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської Людмила Скрипка.

Людмила Скрипка: Ювілей театру - це ювілей творчого колективу. 85 років – це дуже велика дата, це серйозна дата. За ці роки, на жаль, у чернівецького театру були і трагічні, і драматичні історії. І коли підходить ця дата, завжди думаєш, яким чином святкувати. І , звичайно, звертаєшся до історичних фактів, до документів і навіть плакали ми, тому що яка доля була у геніальних артистів, які працювали у чернівецькому театрі, вони були у тюрмах, вони були в Сибіру. Ті, що реабілітовані, поверталися, був наказ взагалі не пускати на поріг театру. Уявіть собі, що актор приходить до рідного дому, а його навіть на поріг не пускають, це страшенна трагедія. Але ці люди були мужні, віддані професії, що вони себе реалізовувати у мистецтві поза театрі. Нагадаємо, З 1 жовтня в чернівецькому театрі ім. О. Кобилянської знову вистави

Людмила Скрипка: Ми вирішили,  8 жовтня зробити невеликий екскурс в історію. Коли ми займалися цією історією, то для нас це була дуже емоційна штука. Багато чого відкрилося. 85 років – це багато, були такі документи, що ми і не знали, і не бачили. Ми зробили таку невелику екскурсію. Я думаю, що це глядачу буде цікаво, бо ми згадуємо людей, без яких чернівецький театр не відбувся, на жаль, у них була трагічна доля. Але завдяки саме таланту чернівецьких акторів, які були завжди у чернівецькому театрі, театр живий і він ще буде довго тішити глядачів.

Людмила Григорчук: Тобто ви вирішили показати правду, не феєрверки, не сміх, а жорстокі реалії.

Людмила Скрипка: Реалії такі, які були. Ви розумієте, актор – це така цікава дитина, що в ньому багато трагічного, і драматичного, і комічного. Тобто намішано всього, головне, щоб ми пам’ятали це все. Я думаю, що наступні покоління, які через 85 років будуть святкувати іншу дату нашого творчого колективу, будуть так само говорити і про нас, головне не забувати цю історію.

Людмила Григорчук: 8 жовтня, субота – творчий вечір. Кого запрошуєте?

Людмила Скрипка: Так. До нас приїдуть колеги наші з багатьох театрів України. Ми чекаємо їх, ми спілкуємося, їздимо в гості. Цікавимося життям одним одного. Зараз такий час, що не спілкуючись з театрами, ми не виживимо поодинці. Нам треба триматися вкупі. Приїдуть ті актори, які колись тут працювали, які досягли великих успіхів і в інших професіях. Дуже багато буде гостей.

Людмила Григорчук: Високого рангу також будуть гості? Пафосних?

Людмила Скрипка: Для нас це просто гості, ми не думаємо про пафос. Чекаємо всіх, хто приїде.

Людмила Григорчук: Один вечір тільки святкування?

Людмила Скрипка: 7 жовтня у обласному художньому музеї буде дуже цікавий захід. Відкриття виставки, присвяченій 85-річчю театру, в якій будуть представлені художники, які працювали в театрі. Там і ескізи, і костюми, виготовлені за ескізами видатних художників, які працювали в театрі. Надзвичайно цікава виставка.  Такої  виставки більше ніде не побачите. Роботою цієї виставки займався талановитий художник Андрій Романченко, він учень Лідера Данила, видатний театральний художник України. Я думаю, що всі відкриють для себе дуже цікавий світ мистецтва.

Людмила Григорчук: Ця виставка вперше буде презентована?

Людмила Скрипка: Ніхто ніколи цього не показував. Це буде вперше.  Ці роботи ми знайшли у архівах. Деякі роботи будуть привезені з театрального музею Києва. Але в основному роботи наших художників. У нас працювали надзвичайно талановиті люди.

Людмила Григорчук: Для вас було щось відкриттям?

Людмила Скрипка: Для мене було все відкриттям і здивуванням, тому що я на коліна можу стати перед тими людьми, які тоді працювали в театрі, за їх талант і за ті долі, які вони прожили в цьому театрі. Вони геніальні художники і ми тішимося, що в цьому колективі працювали такі люди. Надзвичайні.

Джерело: сайт http://acc.cv.ua/

1