'Добудова не зруйнує, а врятує 'генеральський будинок', - відділ охорони культурної спадщини

"Добудова не зруйнує, а врятує "генеральський будинок", - відділ охорони культурної спадщини

21.03.2017, 18:08

Добудова до “генеральського будинку” на вулиці Шкільній,1, у Чернівцях обгрунтована потребою технічного стану самої пам’ятки. Це пояснила начальник відділу охорони культурної спадщини міської ради Олена Пушкова. 

"Пройдена вся дозвільна процедура. Є погодженння на добудову від органу найвищого рівня - Міністерства культури. Є заключення фахівців, які наполягають, що така робота має бути здійсненою. Оскільки на початок будівельних робіт на будівлі самої пам’ятки нараховано 38 вертикальних тріщин. Відбуваються нестабільні динамічні процеси у грунтах, у нас втрачена дренажна система. Не брати це до уваги ми також не маємо права. Якщо будинок залишити у такому стані, він буде просто зруйнований", - каже Олена Пушкова. 

"Просідає фундамент на схилі, тому його треба підсилити. Це добудова до пам’ятки місцевого значення, яка мала би покращити технічний стан самої будівлі. Це пропозиція спеціаліста, архітектора, конструктора, які обстежили будівлю. Прийнято таке рішеня. Я немаю підстав його оскаржувати чи у ньому сумніватися", - зазначає пані Пушкова. 

За словами Олени Пушкової, з підприємцем Істинюком І., який замовив добудову, укладено охоронний договір на пам’ятку. Він знає, що ця будівля історична і зобов’язаний утримувати її у належному технічному стані. Зберегти будівлю вирішили у такий спосіб, як добудова, і вона погоджена. “Цей будинок краще добудувати і посилити фундамент, як це вирішили фахівці”, - вважають у відділі охорони культурної спадщини.

Справа з приводу “генеральського будинку” тягнеться ще з 2012 року. Здійснювалися комісії. На сьогодні справа у судах, бо є спір за використання земельної ділянки.

Нагадаємо, активісти у соцмережах написали про добудову до "генеральського будинку" і що всі роботи здійснюють з порушенням закону. 

Довідка


Генеральський дім - мерший цегляний будинок у Чернівцях. 1780-го р. військові зводять перший кам'яний будинок у місті, у якому, поряд з резиденцією керівника Військової адміністрації краю генерала Енценберга, розмістили й місцевий суд. З 1786 року "Генеральський дім" служив вже цивільній адміністрації краю як адміністративний будинок Буковинської окружної управи. Пізніше, коли Буковина стала окремим коронним краєм (1849), а Буковинський крайовий уряд перемістився у нове приміщення, у "Генеральському домі" знаходився крайовий суд. Архітектура будинку має риси спрощеного класицизму. Головний фасад симетричний, із ризалітом по центру. Вісь симетрії підкреслена балконом та арковим проїздом.

Джерело: molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

звичайно, за келихом пива аба за дозою каннабіса активістам легко охороняти культурну спадщину і розказувати, як має бути і хто що має робити!!!!

avatar

сатана

21 березня 2017 20:14

вивчаем законодавство а потім поплюжим людей

avatar

закон

23 березня 2017 10:01