Добре серце, лагідні руки Ірини Чимбру, що людськістю йменуються

Добре серце, лагідні руки Ірини Чимбру, що людськістю йменуються

07.05.2015, 11:40

12 травня — Всесвітній день медсестер

  Молоденька практикантка Чернівецького медичного коледжу боязко переступила поріг палати госпіталю ветеранів війни. Їй потрбіно було зробити укол одному вже доволі літньому пацієнту. Той мовчки лежав на ліжку, але помітивши дівчину, силоміць звівся на лікті. Практикантка мимоволі взяла руку старенького, погладила її і, як тільки могла обережно, ввела голку шприца в артерію, м'ягко посміхнулась.

— Боже, дитино, якби ти знала, — схвильовано промовив фронтовик до неї, — що твої лагідні палчики, їхнє тепло і твоя посмішка — то краще будь-яких ліків, бо до мене два дні ніхто з лікарів не підходив.

Дівчина не стрималась від сліз і швиденько відвела вбік зволожені очі.

— Той епізод і дотепер переді мною, — поділилась у нашій розмові медсестра денного стаціонару райполіклініки Ірина Чимбру, — я на все життя запам'ятала слова мого першого пацієнта. Серцем відчула, як багато важить для хворого людськість у ставленні до нього.

Коли відзвінів останній шкільний дзвоник для дев'ятикласників Глибоцької ЗОШ №1 Іра зібрала документи і подалась у Чернівці. Доволі легко вступила у технікум і также успішно завершила у ньому навчання за спеціальністю бухгалтер-фінансист. Та минув рік роботи і вона відчула себе „не в своїй тарілці”.

Мати, помітивши розгубленість доньки, ненав'язливо порадила:

— Може, Іринко, ти все ж спробувапа б ще раз піти вчитись у якиїсь медичний заклад.

Власне, думка матері була зрозуміла для дочки, бо та і сама колись хотіла стати медиком. На жаль, не склалось у неї. Тому і мріяла бачити Ірину в білому халаті.

— Я таки прислухалась до поради матері, — продовжила моя співрозмовниця, — хоча, якщо чесно, побоювалась: а чи справлюсь? Сім років нинішньої медсестринської праці переконали, що це моє місце в житті — дороге і близьке.

Чи є в сказаному зайва самовпевненість? Гадаю, аж ніяк. І це сповна підтверджуються гарні відгуки пацієнтів про роботу Ірини Чимбру. Зрештою, як і вищих посадових осіб, зокрема і Марії Мельничук — головного лікаря Глибоцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги. А ще і вельми успішні виступи на районних та обласних конкурсах професійної майстерності медсестер.

Втім, як на мене, є в Ірини Михайлівни передусім те — найголовніше: добре серце, лагідні й умілі руки, що вкупі людськість означає.

Василь ГЕЙНІШ.

Фото Петра Митранюка.

1