До помісної Православної церкви України вже перейшли понад 40 парафій Московського патріархату: Чернівецька область - серед лідерів

До помісної Православної церкви України вже перейшли понад 40 парафій Московського патріархату: Чернівецька область - серед лідерів

05.01.2019, 19:54

Голова Верховної Ради Андрій Парубій зініціює на найближчому сесійному тижні парламенту розглянути законопроект, який впорядкує процедуру переходу церков Московського патріархату в Православну церкву України.

Про це повідомляє прес-служба апарату ВРУ.

Парубій заявив, що Москва буде робити спроби, щоб спровокувати конфлікти і не дати церквам перейти в ПЦУ. "І тому має бути загальний настрій всього суспільства і влади - не допустити будь-яких провокацій, які можуть тільки бути в інтересах Кремля" - зауважив він.

За його словами, до помісної церкви вже перейшли понад 40 парафій Московського патріархату. 

Із отриманням Томосу перехід парафій Чернівецької області до ПЦУ пожвавиться  - три громади на сьогодні вже заявили про перехід до ПЦУ.

«Процедура переходу надалі буде пов’язана із змінами до Статуту церковних громад. Думаю, справа активізується після Різдва , із наданням томосу, каже головний спеціаліст відділу з питань охорони культурної спадщини, національностей та релігії Чернівецької ОДА Сергій Бухаров. - Потім на загальнодержавному рівні затвердять Новий статут ПЦУ.  Можна відзначити, що Чернівецька область – одна з найактивніших долучилась до процесу об’єднання української церкви, ми ідемо після Вінницької області.  Лідерами у цьому є три райони -  Заставнівський, Кіцманський та Вижницький. Думаю, вони і надалі утримуватимуть таку позицію», - зазначив С. Бухаров.

За матеріалами https://acc.cv.ua

"Цей крок [законопроект про вихід з УПЦ МП], як і отримання Томосу, дозволить перехід до ПЦУ перерости у велику хвилю, коли всі українці з різних куточків України будуть приходити до Української церкви і ставати вірянами Української церкви", - додав голова парламенту.

Раніше повідомлялося, що у турецькому Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос для Православної церкви України.

У неділю, 6 січня, відбудеться урочисте богослужіння двох предстоятелів. Після божественної літургії томос про автокефалію ПЦУ буде вручено митрополиту Епіфанию.

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року в Києві пройшов Об'єднавчий собор, у якому взяли участь церковні ієрархи, священики і миряни, які представляли три православні церкви: УПЦ КП, УПЦ МП і Українську автокефальну православну церкву, на якому затвердили статут Православної церкви України і обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія.

17 грудня новостворену ПЦУ фактично визнав Ватикан: у той день офіційний портал новин Ватикану повідомив про обрання митрополита Епіфанія предстоятелем автокефальної Української церкви. Фактично це знак того, що відповідно до порядку екуменічного діалогу з православними церквами з огляду на канонічне визнання Вселенським патріархом Варфоломієм Української церкви і її митрополита – ця церква набуває для Ватикану суб'єктність.

1