До інформації про чернівецькі 'секретні матеріали': із Держрезерву України украли 1,7 млрд грн

До інформації про чернівецькі "секретні матеріали": із Держрезерву України украли 1,7 млрд грн

16.03.2016, 22:18

Аудит имущества Госрезерва, проведенный в прошлом году, показал не слишком привлекательную картину. 

"Самовольно были растрачены, а проще говоря, украдены ценности на общую сумму в 1,7 млрд грн. В том числе ценности мобилизационного резерва на сумму 250 млн грн., нефтепродукты — на 225 млн грн. и продтовары почти на 1 млрд грн.", — сообщил глава Госрезерва Украины Вадим Мосийчук.

Читайте также: Комісія Чернівецької облради з питань охорони здоров’я, соцзахисту та АТО натрапила на «секретні матеріали»

По его словам, в 1991 году в системе мобилизационного резерва насчитывалось свыше 9 тыс. ответственных хранителей, а в 2015-м их осталось всего 585. Материальные ценности остались только у 319 субъектов. 

По системе Госрезерва картина схожая. Из 45 ответственных хранителей государственные резервы оказались в наличии только у 37. Только по зерну недостача составила свыше 250 тыс. тонн.

Джерело: http://ubr.ua/

ДОВІДКОВО:

Депутати Чернівецької обласної ради хотіли побачити, як працює медична установа з устаткуванням для надзвичайних ситуацій, йдеться в сюжеті ТВА.
 
- Вони мають певний запас передбачених речей: це і одяг, і медикаменти, і засоби захисту. Тобто речі, які повинні допомагати людям під час якихось надзвичайних станів, які стаються на теренах області, - пояснила Ольга Кобевко, депутатка Чернівецької обласної ради.
 
Обласні обранці запевняють, що прийшли з благою метою.
 
- Нашою метою було дізнатися, скільки там людей працюють, яке в них фінансування, чи вистачає їм того фінансування, які в них є проблеми, - повідомив Ігор Малишевський, депутат Чернівецької обласної ради.
 
Та їм сказали, що це секретні матеріали. Тому будь-які документи надавати відмовились. Незважаючи навіть на те, що установа підпорядкована обласній раді. Речі, які є на складах, і справді підпадають під дію закону "Про державну таємницю". Утім, депутати пояснюють, порушувати його не мали наміру.
 
- Адміністративна частина цієї установи, тобто кадри, бюджет, який на них виділяється, не є засекреченою і не підлягає закону "Про державну таємницю". Ми не ходили на склади і не вимагали навіть піти туди, - запевнила Ольга Кобевко, депутатка Чернівецької обласної ради.
 
Проте їм все одно відмовляли та навіть погрожували викликати правоохоронців. Натомість обранці скликали спеціальну комісію, куди запросили і представника Департаменту охорони здоров'я у Чернівецькій області. Саме він відповідає за діяльність установи.
 
- Погодився з нами, що та людина, яка виконує обов'язки керівника цієї установи, мала б нам надати інформацію, яка повинна бути доступною для депутатів обласної ради і для громади області. Адже цей заклад фінансується з обласного бюджету, - підкреслив Ігор Малишевський, депутат Чернівецької обласної ради.
 
Ми вирішили дізнатися у працівників установи, чому ж депутатам не надали інформацію, яка не є секретною. Проте там говорити з нами на камеру відмовились. Натомість направили до того ж таки представника департаменту. А чиновник, у свою чергу, - до Києва.
 
- Для того, щоб з нами спілкуватися, візьміть, будь ласка, постанову Кабінету Міністрів України, - заявив Іван Тріска.
 
І також пригрозив правоохоронцями.
 
- Про ваш сьогоднішній прихід ми вже розказали Службі безпеки України, що ви зацікавилися такою установою, - попередив Іван Тріска.
 
Таких складів для надзвичайних ситуацій на Буковині 4. Однак, де саме вони розташовані та що там зберігається, дізнатися неможливо. Бо ж це державна таємниця. Однак перевірити, чи працюють вони за призначенням, можна.
 
- У 2008 році у нас був офіційно оголошений надзвичайний стан під час повені. Ми намагалися перевірити по документах, бо ж це можливо, чи насправді виділялося щось із цього складу людям на допомогу. Не працювали ці склади під час повені, на жаль, - зауважила Ольга Кобевко, депутатка Чернівецької обласної ради.
 
А відтак, запевняють депутати, будуть з'ясовувати, на що саме цього року установі виділили більш ніж півтора мільйона гривень із кишені громади. Бо ж питання про доцільність закладу ще відкрите.
 
- Будемо вивчати його, адже треба розібратися, чи потрібно громаді області утримувати таку установу, таку кількість людей. Якщо потрібно, то, може, її треба дофінансувати. Просто відсутня інформація, з якою ми могли б зробити ті чи інші висновки, - наголосив Ігор Малишевський, депутат Чернівецької обласної ради.
 
1