До Дня алерголога та Міжнародного дня здорового харчування

До Дня алерголога та Міжнародного дня здорового харчування

14.10.2014, 22:55

У всьому світі спостерігається значне зростання алергічних захворювань, що стає глобальною проблемою, яку вчені нази­вають епідемією ХХІ сторіччя. Ріст частоти цих захворювань пов’язаний зі збільшенням зовнішнього техногенного та алергічного навантаження на організм. До найбільш значущих чинників, які сприяють масивній алергізації населення, належать: вплив шкідливих чинників довкілля, збільшення контакту населення з хімічними речовинами, збільшення виробництва та споживання медикаментозних препаратів, нераціональне харчування, застосування великої кількості продуктів з консервантами, фарбниками, харчовими добавками.

Якщо виникає харчова алергія, організм реагує на окремі продукти харчування, як на шкідливі речовини. Організм «бореться», викликаючи при цьому алергічну реакцію – різноманітні шкірні висипи, закладений ніс, розлад шлунка, бронхоспазм. Легка реакція доставляє деякі незручності, але не несе небезпеки. Серйозна реакція може cтати причиною анафілактичного шоку. Щоб запобігти можливій небезпеці, необхідно чітко знати можливі продукти-алергени, та уникати їх вживання (це можливо вияснити за допомогою алерготестування).  

Основні симптоми харчової алергія. Харчові алергії можуть викликати різні симптоми, якщо ви вжили продукт, на який у вас алергія, то:

  • може з`явитися поколювання в роті або набряк губ;
  • може з`явитися спазм, розлад шлунка або діарея;
  • можливий свербіж, почервоніння шкіри або кропив`янка;
  • може бути закладений ніс, ускладнене дихання;
  • ви можете відчувати нудоту або запаморочення.

Найбільш гостра реакція називається анафілаксією.

  • може швидко опухати горло і язик;
  • можуть різко з`явитися хрипи і ускладнене дихання;
  • може з`явитися розлад шлунка і блювота;
  • можлива втрата свідомості.

 Якщо у вас або кого-небудь іншого з`явилися такі симптоми, негайно зверніться в швидку допомогу.

Деякі продукти найчастіше викликають алергічну реакцію. Яйця, молоко, арахіс, пшениця, соя і риба найбільше створюють проблем дітям. Більшість дітей переростають алергію, поки досягають п`ятирічного віку, але це не стосується алергії на арахіс і рибу. Арахіс, фундук, мигдаль, риба та морепродукти створюють проблеми дорослим. Якщо у вас алергія на один з продуктів харчування, вона може проявитися на схожий продукт. Наприклад, якщо у вас алергія на арахіс, вона може проявитися на соєві боби або горох.

Діагностика харчової алергії. Лікар повинен ознайомитися з історією хвороби та зробити огляд. Він також повинен вивчити симптоми. Для цього лікар може попросити зробити список продуктів, які ви вживали, і реакцію на них.
Вам можуть запропонувати зробити аналіз крові, який визначить хімічні речовини, що викликають реакцію. Лікування передбачає насамперед виключення з раціону продуктів, на які є алергія. Навчіться читати етикетки і помічати інші назви проблемних продуктів. Наприклад, молоко може позначатися як «казеїнат», пшениця - «глютен», а арахіс - «гідролізований овочевої протеїн». Якщо ви їсте на вулиці або в гостях, запитуйте про продукти, які вам подають. Ви можете зупинити легку реакцію за допомогою антигістамінних препаратів. Але проконсультуйтесь з лікарем!
Якщо у вас у минулому була алергічна реакція, вона може повторитися, будьте до цього готові.

  • Постійно носіть при собі рекомендовані протиалергічні засоби.
  • Перевіряйте термін придатності медикаментів в аптечці і вчасно їх замінюйте, будьте «уважні» до продуктів на своєму столі
  • Попереджуйте всіх лікарів про незвичні  або незрозумілі реакції організму в минулому.

При найменших симптомах харчової алергії батькам слід вести харчовий щоденник.
У щоденнику фіксується, які продукти, в яких кількостях давалися малюкові, яка виникла реакція. При схильності до алергії слід з обережністю робити профілактичні щеплення, перед якими дитину повинен обстежити лікар-імунолог. Надайте інформацію про алергію працівникам школи. Вони повинні знати, яких продуктів повинна уникати ваша дитина. Розкажіть, що їм слід робити, якщо дитина з`їла один з продуктів помилково. Якщо у вашої дитини колись була гостра реакція, подбайте про те, щоб при ній завжди була мініаптечка. Дитина повинна носити браслет, який свідчить про алергію. Подбайте про те, щоб учителі діяли швидко. Вони повинні:

  • знати ознаки гострої реакції;
  • негайно викликати швидку допомогу.

Багато людей вважають, що у них харчова алергія, але насправді це харчова непереносимість. Вона викликає такі ж симптоми, як і легка алергія, наприклад, розлад шлунка. Але харчова непереносимість не викликає алергічної реакції. Вона може погіршити ваш стан, але не несе небезпеки, на відміну від гострої алергії.
Якщо ви не впевнені, що саме вас турбує, зверніться до лікаря.

Особливу увагу слід звертати на харчові домішки. В Україні забороняють такі барвники: Е 102, 103, 105, 110, 111, 120, 121, 124, 123, 125,126,127,130,152 та небезпечну сполуку – формальдегід Е 240, який раніше використовувався як консервант.

Щодо підозрілих харчових домішок чи, назвемо їх потенційно небезпечними відносяться: Е104, 122, 141, 150, 171, 173, 180, 241, 477.  Стабілізатори, консерванти, які так «люблять» додавати в продукти виробники – відносяться до канцерогенних речовин (які сприяють утворенню та розвитку ракових захворювань) це такі: Е131, 142, 210 - 213, 215 - 217, 240, 330. Домішки, що стануть   ворогом Вашого шлунку: Е221 – 226 , Е338 - 341, 407, 450, 461 - 463, 465, 466.

Вживайте побільше натуральних продуктів, в яких не містяться хімічні шкідливі речовини для організму. Це стосується фруктів і корисних натуральних овочевих соків, в яких міститься велика кількість вітамінів, які допоможуть підтримати організм в хорошому стані.

 Каспрук Н.М., доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ

До Дня алерголога та Міжнародного дня здорового харчування (16 жовтня)

1