На Буковині Партія регіонів непрямо підкуповувала виборців на мільйони гривень

На Буковині Партія регіонів непрямо підкуповувала виборців на мільйони гривень

12.03.2014, 18:13

Серед документів з офісу Партії регіонів активісти ОПОРИ знайшли такі, що вказують на можливі порушення виборчого законодавства під час виборів 2012 року. Зокрема: використання адміністративного ресурсу та поєднання регіоналами партійної та державної служби; непрямого підкупу виборців; використання Партією регіонів “технічних” партій для отримання більшості у виборчих комісіях; використання, обробки та зберігання персональних даних виборців.

12 березня в Українському народному домі відбулась прес-конференція за участю активістів Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА, на якій було оприлюднено частину документів, знайдених в офісі Партії регіонів в Чернівцях. Доступ до документів був наданий депутатами Чернівецької обласної ради. Протягом тижня опрацьовано більше 1000 документів. Серед них виявлено такі, які стосуються виборів 2012 року і вказують на можливі порушення виборчого законодавства.

Активіст ОПОРИ Григорій Сорочан, який брав участь в роботі над документами, розповів про знайдені відомості про витрати на закупівлю продуктових наборів до 9 травня 2012 року та Дня матері. Зокрема, згідно з документами, до 9 травня ПР в області було закуплено більше 13000 подарунків на загальну суму понад 1 200 000 грн. Як вже писала ОПОРА у 2012 році, згідно з роз’ясненням Центральної виборчої комісії (постанова від 23 квітня 2012 року), “надання виборцям безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну політичну партію чи кандидата у народні депутати України або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців”. І якщо у 2012 році було відомо про сам факт непрямого підкупу виборців, то завдяки знайденим документам нині вдалося дізнатися про бюджет цієї кампанії у Чернівецькій області.

Інформація в знайдених документах ще раз підтвердила ряд висновків ОПОРИ за результатами кампанії спостереження у 2012 році. Вважаємо, що ці матеріали мають бути опрацьовані представниками правоохоронних органів і їм повинна бути надана належна правова оцінка.

Джерело: oporacv.org

1