Для перенесення СІЗО за межі Чернівців немає коштів

Для перенесення СІЗО за межі Чернівців немає коштів

21.07.2018, 15:53
Уже декілька років говорять про перенесення слідчого ізолятора з центральної частини Чернівців на інше місце

В Україні практично в кожному великому місті в центральній частині розташовані заклади пенітенціарної системи. Переважно це слідчі ізолятори, інколи справжні в’язниці.

У Чернівцях у середмісті розміщено СІЗО, про перенесення якого за межі міста говорять вже давно. Уже навіть почали шукати інвестора, який би погодився збудувати нове приміщення, а натомість отримати споруду в центрі міста.

Під час одного з візитів до Чернівців міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що Чернівецьке СІЗО небезпечне для містян.

- Є низка об’єктів, включених в перший блок для переміщення з центральної частини міста. Серед них і Чернівецьке СІЗО. З точки зору безпеки, воно несе загрозу. СІЗО унікальне тим, що вікна межують зі школою, - заявив він.

Зрештою, Мін’юст навіть оголосив конкурс із продажу слідчих ізоляторів. Зокрема йдеться про такі заклади у Чернівцях та Одесі. А згодом там не проти, щоб усі сто закладів, які є на території України, було винесено на конкурс.

Звісно, на такі цілі у бюджеті грошей немає, тому спочатку заплановано, аби інвестор збудував такий заклад за межами міста, а вже потім на місці СІЗО будували нові будинки чи інші центри.

Що буде на місці колишнього СІЗО, має нібито вирішувати місцева громада. Проте в нашій державі не прийнято запитувати людей, що саме вони хотіли б.

До речі, донедавна у Чернівецькому СІЗО перебували 14 в’язнів, які засуджені на довічно. Їх торік перевели до відповідних установ в Україні.

Заступник міністра юстиції України Денис Чернишов у Чернівцях визнав, що проблема перенесення СІЗО є, але грошей для перенесення таких закладів за межі міста немає.

- Старі будівлі в системі СІЗО (йдеться також про Львівський СІЗО, збудований 1714 року) не відповідають якимось стандартам утримання. Бо тоді, коли їх будували, про це і мови не йшло. Тим більше, що більшість цих установ були збудовані не як заклади пенітенціарної системи, - зауважив він. - Ми постійно звертаємося до різних міністерств, щоб не просто виносити їх за межі центру міст, а будували нові, сучасні, які відповідають вимогам. Бо за часів сучасної України жодної такої установи не було збудовано. Ситуацію потрібно міняти. І ми ставимо це питання на порядок денний.

До речі, будівля слідчого ізолятора перебуває у державній власності. Вона є пам’яткою архітектури. Її будівництво почалося 1812 року (під час війни з Наполеоном). Тоді це була околиця міста, а нині – центр Чернівців.

Загалом розмір ділянки, на якій стоїть СІЗО, становить 1,22 гектара. Саме вона має перейти до інвестора, який погодиться збудувати нове приміщення.

Олесь Задністровський

Відео Сергія Даневича

Джерело: https://pogliad.ua/ 

1


КОМЕНТАРІ (2)

Облиште видумане кролями баламутство із переносом. Коли нема глузду, то придумують різну хрєнь. Треба ж нагадувати, що ти десь є..

avatar

VМишо

22 липня 2018 12:32

У кролів зараз інше питання, -   де знайти гроші на вибори, а тому  в перенесення СІЗО вирішили  кошти не вкладати. 

Для викорінення корупції окрім корупційного суду варто в центрі кожного міста України  слід побудувати корупційну тюрму, як засторога  для скоєння корупційним злочинам.

avatar

SЩуро

22 липня 2018 13:36