Для кращих учнів кількох районів — поїздка до Києва від депутата

Для кращих учнів кількох районів — поїздка до Києва від депутата

17.05.2016, 18:14

Велике стародавнє місто на дніпровських пагорбах з багатовіковою історією, столиця Української держави; місто-сад, що потопає у зелені, осередок православної віри, місто храмів, парків та музеїв — це все (і далеко не все) про Київ! Це враження, привезені учнями Глибоцького, Новоселицького, Герцаївського районів, Садгори та Великокучурівської об’єднаної громади з екскурсії до столиці, яку організовав народний депутатом України Григорій Тіміш.

 Як люди пішли від мавпи…

Зручний комфортабельний „Ікарус” примчав нас на Пр-т Перемоги, 32 — до Київського зоологічного парку. Заснований у 1908 році, сьогодні у ньому на площі близько 34,22 га живуть більше 2 000 представників фауни з усього світу. Впродовж двох годин екскурсанти прогулювались парком, фотографували африканського лева та його трьох левиць, жваву смугасту гієну, далековидну жирафу, коня Пржевальского, сімейство індійських дикобразів, ламу, антилопу нільгау, скунсів, носух, зебр, валлабі даму, бурого капуцина, грифа, слона…  Врешті підійшли до горили Тоні, яка сиділа у позі грецького бога багатства і достатку Плутоса. Подивившись на відвідувачів зоопарку Тоні затулила очі долонею і взялась за голову. Тож, ми пішли від мавпи далі…

 Кияни вважають, що кращим символом Києва є каштан

І ми у цьому переконались. Розкішні з білими і рожевими свічками вони всюди: на Майдані Незалежності, алеї пам`яті Героїв Небесної Сотні, біля Святомихайлівського собору, на Андріївському узвозі, Бессарабці — знаменитому київському ринку. Всюди, де ми були.

 Під куполом Верховної Ради

Опісля екскурсії Києвом наш комфортабельний автобус попрямував на вул. Грушевського, 5. Саме тут знаходиться будинок Верховної Ради. Необхідні формальності — і діти у приміщенні найвищого законодавчого органу України. Екскурсовод повела колуарами і залами. Ось і головний — сесійний, який ми практично щодня бачимо по телебаченню. Екскурсанти зручно сідають на балконі великої сесійної зали. Внизу партер, де засідають депутати. Його добре видно, хоча він того дня був порожній, бо народні обранці працювали в округах та депутатських комітетах.

Екскурсовод дає своєрідний урок з державотворення, роботи найвищої законодавчої гілки влади в Україні, детально пояснює, як працюють депутати, де чиє місце у Верховній Раді.

Надзвичайно цікава і сама історія приміщення на Грушевського, 5. Будинок Верховної Ради збудовано у 1939 році за проектом архітектора Володимира Гнатовича Заболотнього. За чудову архітектуру цього будинку автор проекту був нагороджений у 1940 році Державною премією. Архітектура приміщення втілює притаманні тому часу класичні прийоми і форми. Світлий колір і співзвучність природному ландшафту роблять його справді київською спорудою. Будинок Верховної Ради є зразком „української архітектурної класики”. З 25 липня 1939 року у будинку Верховної Ради України по вулиці Грушевського,5 відбуваються засідання українського парламенту. Будинок не високий, лише три поверхи. Його увінчує купол з металу і скла. Скляний купол з освітлювальним плафоном забезпечує приміщення природнім світлом. Діти звертають увагу на велику люстру, розміщену у центрі плафона, що за формою нагадує соняшник, мотив якого часто використовується в українському народному мистецтві. Вага люстри 4 тонни. Це величезна незвичайної краси гармонійно вплетена у купол окраса зали.

Оглянувши сесійну залу, діти ступають на світлі урочисті сходи, які поєднують парадні кулуари-фойє другого поверху, оздоблені рядом пристінних колон з мармуру. В інтер’єрі вестибюлю й головного фойє використано класичний художній прийом органічного поєднання архітектури й монументального живопису. Екскурсовод звертає увагу на велику художню композицію „Квітуча Україна”, виконану у плафоні, розташованому у центральній частині стелі головного фойє над парадними сходами. Діти з цікавістю і задоволенням багато разів фотографуються саме на цих сходах, якими часто ми бачимо спускаються народні депутати.

Значне місце в інтер’єрах головного фойє посідають також мотиви українського народного декоративного мистецтва, що знайшли відображення у ліпних деталях, розпису та інкрустації по дереву. Все це носить національний характер. Екскурсовод на другому поверсі парламентського будинку показує дітям, де проводиться реєстрація депутатів та забезпечення їх робочими матеріалами. Тут же, праворуч, велике електронне табло системи „Рада-3”. Ліворуч художнє полотно — картина „Державотворення” (художник О.Г. Кулаков), на якому відображено момент прийняття Акту проголошення незалежності України. Відкриття картини відбулося 22 серпня 2001 року з нагоди 10-ої річниці Незалежності Укра­їни. Поряд з полотном „Державотворення” у спеціальній вітрині зберігається державний прапор України, відображений на картині, вражають його розміри 4 на 8 метри.

На третьому поверсі будинку Верховної Ради фойє, споруджене у вигляді колонади, що підтримує стелю, розділену на невеликі плафони з люстрами. У холі відбуваються термінові засідання депутатських фракцій і груп, розміщено кулуари, ложі преси. Все побачене і почуте вражає своєю оригінальністю, архітектурою.

Після закінчення екскурсії дітей на вході у будинок Верховної Ради зустрічає Григорій Тіміш, цікавиться враженнями. Григорій Іванович закликав ініціювати нові ідеї щодо молодіжної політики, будувати нову Україну на національних та кращих європейських цінностях. Поділився планами щодо проведення молодіжного форуму на теренах 203 округу. Молодь і співорганізатори екскурсії сприйняли таку ідею із захопленням, щиро подякували Григорію Тімішу за справжню зацікавленість життям молоді свого округу. Після спілкування з дітьми — численні фото з народним депутатом на згадку про перебування у Верховній Раді України, щирі слова подяки депутату за таку чудову екскурсію.

 Під покровом ночі

Спустившись до річкового вокзалу на катері „Ай-Петрі” трішки стомлені і щасливі ми милувались впродовж години Києвом вже в зовсім іншому вигляді. Під покровом ночі переплелись тисячолітня історія та вогні сучасного мегаполісу. Але це було на березі. А ми на середині Дніпра розуміли, що надихнуло Дмитра Луценка на пісню „Києве мій”:

„…Спить натомлене місто

Мирним, лагідним сном.

Ген вогні, як намисто,

Розцвіли над Дніпром.

Вечорів оксамити,

Мов щастя прибій...

Як тебе не любити,

Києве мій!”

 Дорога додому з Києва була сповнена світлих, незабутніх вражень, які ще довго нагадуватимуть дітям про столицю України — місто Київ, про поїздку до Верховної Ради. Учні та молодь висловлюють вдячність депутату ВР України від 203 виборчого округу Григорю Тімішу за цікаву і корисну поїздку. А також співорганізаторам екскурсії: помічникам народного депутата: Костянтину Горячку (Глибоцький район), Майї Ракочі (м. Новоселиця) та Тарасу Боярчуку (м. Київ), начальнику відділу у справах молоді та спорту Глибоцької РДА Олені Рєпіній.

Лариса Дущак. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Як би то робив Бурбак то написали що всемогутній, великій, народолюбимий, свято -космічний  народний деп України івсія Європи Максим Бурбак віддав останні кошти і здоровя задля того щоб діти буковинськи побачили Київ! А так просто -  поїздка від депутата, і призвище не згадали, і саме головне покровитель напевно задоволений що він святий. 

avatar

Григорій Тіміш

17 травня 2016 15:29