Для базару в центрі Кіцманя не вистачає місця, але переносити його на околицю не хочуть ні продавці, ні покупці

Для базару в центрі Кіцманя не вистачає місця, але переносити його на околицю не хочуть ні продавці, ні покупці

17.06.2016, 18:14

Щороку, особливо навесні, загострюється проблема розміщення продавців сільгосппродукції в Кіцмані. На території міського ринку переважно торгують зі стаціонарних кіосків одягом, продуктами та іншими речами. А для продавців сезонного товару (розсади, саджанців, овочів та фруктів, курчат і т.д.) місця немає. Тому щороку торгівля цими товарами простягалася по скверику перед Центром зайнятості, на тротуарі центральної вулиці міста і по вул.О.Кобилянської, залишаючи сміття та створюючи аварійні ситуації. Неодноразово говорилося про облаштування сільськогосподарського базару на вулиці Сторожинецькій, де кілька років тому організовували ярмарки. Але ідея існування там постійного базару, далеко від звичного місця в центрі Кіцманя, не знайшла підтримки ні у покупців, ні у продавців.

 Для базару в центрі Кіцманя не вистачає місця, але переносити його на околицю не хочуть ні продавці, ні покупці

 Цієї весни торгівля розсадою розмістилася на території між РБНТД і церквою. Спершу подумалося, що це самовільна торгівля, але секретар міської ради Петро Чуприна повідомив, що для розміщення там сезонного продажу на період з 1 травня по 31 серпня надали дозвіл.

Зокрема, виконком Кіцманської міської ради від 13.04.2016 року вирішив: зобов'язати директора МКП "Міський ринок" О.І.Жогу переглянути ціни на оренду торгового місця, постійно вживати заходів щодо контролю стихійної торгівлі за межами ринку; перенести сезонну торгівлю розсадою, овочами та фруктами на період з 01.05.2016 року по 31.08.2016 року на територію по вулиці Незалежності, 42, біля будинку народної творчості та дозвілля (між будівлями №42 та №44 по вулиці Незалежності), забезпечити санітарний стан та благоустрій даної території. Також керівнику МКП "Міський ринок" рекомендовано встановити додаткові прилавки для сезонної торгівлі на території міського ринку, а при уточненні ціни за оренду торгового місця на території МКП "Міський ринок" встановити диференційовані ціни в залежності від розташування торгового місця.

Проте додаткових прилавків для сезонної торгівлі досі немає, а продавці розкладають свій товар уже і на автобусній зупинці, на сходах біля неї та на тротуарі. Щоб дізнатися думку громадськості щодо розміщення торгових точок біля районного будинку народної творчості та дозвілля, редакція розпочала опитування у інтернет-соцмережі в групі «Вільне життя». Станом на вчора участь в опитуванні взяло 105 людей. На запитання «Як ви ставитеся до розміщення базару між церквою і районним будинком народної творчості в Кіцмані?»: 10 людей вибрали варіант «Підтримую, людям зручно», 38 — «Не підтримую, псує зовнішній вигляд міста», 55 вважають  — «Може бути, лише треба його впорядкувати», і двоє обрали варіант «Мені байдуже». Звісно, це не репрезентативне соцопитування, але з нього зрозуміло, що невпорядкована торгівля мало кому подобається. 

Звісно, на впорядкування ринку потрібні кошти, але виявляється, що міське комунальне підприємство «Міський ринок» міста Кіцманя працює без прибутку! Тобто місць для  торгівлі не вистачає, щодня товари купують-продають сотні людей, але бюджету з того користі немає. Цікава ситуація. Адже «комунальне підприємство» є власністю територіальної громади міста. Сподіваємося, що створена рішенням виконкому Кіцманської міськради минулого тижня робоча група з вивчення питання зміни організаційно-правової форми господарювання міського ринку розбереться з проблемою, яка виникла вже протягом не одного року. Ми ж, в свою чергу, інформуватимемо читачів про роботу міського ринку і можливі зміни в його діяльності.

Ольга КУЛЬКО.

На знімках: сезонна торгівля в Кіцмані.

Джерело: http://freelife.cv.ua/

1