Дію наказу, який прикрив коридор буковинським “човникам”, з 12.00 16 листопада призупинено, - Максим Бурбак

Дію наказу, який прикрив коридор буковинським “човникам”, з 12.00 16 листопада призупинено, - Максим Бурбак

16.11.2013, 15:47

З 12.00, сьогодні, 16 листопада,  пункти пропуску на українсько-румунському кордоні працюватимуть у звичному режимі.  Про це BukNews повідомив  народний депутат України Максим Бурбак.  Щойно він повернувся з Брюсселю, де брав участь в 20-тому засіданні Комітету парламентського співробітництва між Україною та ЄС.

- Стурбований  ситуацію, яка виникла на українсько-румунському кордоні, - сказав Максим Бурбак в коментарі BukNews.  - Наказ національного податкового агентства Румунії щодо затвердження "Інструкції про інформацію стосовно певних категорій товарів, які ввозяться до Румунії громадянами серед особистих речей", що вступив в дію 15 листопада, зачіпає інтереси багатьох буковинців.  Переважно мешканців прикордонних буковинських районів та прикордонних повітів Румунії. Але не тільки мешканців Чернівецької області. Адже стосується він також  жителів інших областей України, де проходить кордон з Румунією.  

В наказі, зокрема, йдеться, що перетинаючи кордон із Румунією, люди мали декларувати цигарки, пальне, олію, продукти харчування  та інші товари, які вони ввозили серед особистих речей.  Фактично він дозволяє ввозити у Румунію лише літр олії та кілограм цукру за тиждень.  Але ж часто це та єдина стаття доходу , яка дає можливість жити і годувати свої сім’ї жителям прикордонних буковинських районів та прикордонних повітів Румунії. Це ті так звані "човники", для яких це єдиний спосіб заробити. 

Як учасник депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Румунією, одразу зв’язався з колегами, щоб з’ясувати всі обставини.  Як мені  стало мені відомо з достовірних джерел, з 12.00, сьогодні, 16 листопада,  пункти пропуску на українсько-румунському кордоні працюватимуть у звичному режимі. Дію наказу національного податкового агентства Румунії, яка обмежувала ввезення певної кількості товарів, призупинено.

Щойно Верховна Рада України відновить роботу, я ініціюватиму позачергове засідання депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Румунією. Там ми обговоримо це питання, а також обов’язково звернемося до своїх румунських колег з аналогічної групи в складі румунського парламенту, щоб не тільки призупинити дію цього наказу, а взагалі скасувати його, - сказав народний депутат України в коментарі BukNews.

Раніше, нагадаємо, депутатська група повідомляла про плани розглянути питання про прикордонний рух. Це дозволить жителям прилеглих до Румунії областей, зокрема і Чернівецької, перетинати кордон за спрощеною процедурою.

 Довідково:

 Як повідомляв відділ взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Чернівецької ОДА, з 15 листопада 2013 року  вводилися обмеження на перевезення однією особою протягом семи днів певної кількості товарів з України в Румунію – тютюнових виробів, паливно-мастильних матеріалів, продуктів харчування. Громадяни, які планували перетинати державний кордон, повинні були в письмовій формі декларувати речі, які знаходяться в особистому багажі, заповнюючи декларацію про "Товари не для продажу" безкоштовно в митному бюро, що неминуче мало би призвести до збільшення часу перетину державного кордону на в’їзді до Румунії. 

1