Діти селища Глибока більш законослухняні, аніж сільські

Діти селища Глибока більш законослухняні, аніж сільські

06.10.2016, 19:10

Підліткова злочинність — трагічне явище сучасності, яке викликає у нас лише біль і сум за змарнованим дитинством і юністю підростаючого покоління. Неповнолітнього злочинця можна покарати, набагато тяжче — попередити причини і наслідки його поведінки. Для цього недостатньо бути психологом чи педагогом. Насамперед, треба любити дітей і боротись не з ними, а з тим, що змушує їх скоювати протиправні дії та аморальні вчинки. Принаймні, так вважає соціальний працівник Глибоцького районного сектору кримінально-виконавчої інспекції відділу державної пенітенціарної служби України в Чернівецькій області Олена Попеску, з якою ведемо розмову на тему „Діти, куди вас подіти?”.

Отож, найперше визначимо, що є причиною підліткової злочинності?

— Найчастіше — неналежний догляд за дітьми або взагалі відсутність батьків, низький рівень життя, неблагополуччя сімей, які з втратою прибутку втрачають і моральні цінності, відсутність нормальних побутових умов. Діти, прагнучи жити так, як усі, намагаються досягти цього шляхом крадіжок та інших злочинів.
— Які ,,дитячі" злочини домінують у Глибоцькому районі?

У нашому районі переважають злочини, передбаченні 185 статтею КК України, тобто крадіжки.

— Інспекція виявляє і факти продажу неповнолітнім цигарок та алкогольних напоїв?

Кримінально-виконавча інспекція виконує покарання, не пов’язанні з позбавленням волі. Маються на увазі постанови і вироки суду, які надходять до інспекції. А до факту продажу неповнолітнім цигарок і спиртних напоїв ніякого відношення не маємо.
— Які діти більш законослухняні — сільські чи селищні?

— Як показує статистика — селищні. Сьогодні на обліку немає неповнолітніх з Глибоки.

Чим відрізняється ,,дитяча" злочинність від ,,дорослої"?

— Люди, котрі стали на шлях вчинення злочинів у юному віці, важче піддаються виправленню і перевихованню, ніж дорослі і являють собою резерв для дорослої злочинності.
Які організації та структури могли б, по-твоєму, включитися у боротьбу з підлітковою злочинністю?

— Співпрацюємо з усіма можливими громадськими організаціями і структурами. Правда хотілося б кращої співпраці зі школами району. Думаю, це питання часу.
— Які заходи щодо підліткової злочинності здійснюватиме надалі?

— Передбачається дуже багато роботи з неповнолітніми. Проводитимуться оцінки ризику повторного правопорушення, за допомогою яких можна буде дізнатися в якому напрямку працювати з кожною дитиною зокрема. Окрім цього проводитимуться тренінги на різноманітні теми задля того, щоб дитина краще пізнала себе і розуміла як справлятись з проблемами, не переступаючи закон.

Розмовляла Лариса Дущак. 

1