Дякона взяли під варту прямо у залі суду, а 'показів на Лієва ніхто не дав', - прокурор Чернівецької області (оновлено 23.09. о 10.00)

Дякона взяли під варту прямо у залі суду, а "показів на Лієва ніхто не дав", - прокурор Чернівецької області (оновлено 23.09. о 10.00)

22.09.2011, 22:34

У справах про розкрадання державних коштів, які було виділено на подалання наслідків руйнівної повені 2008 року, фігурувало багато чиновників. Декого з них вже засуджено. Громадськість постійно цікавилася, як  могло трапитися, що підлеглим колишнього начальника управління регіонального розвитку та інфраструктури ОДА пана Лієва обвинувачення були висунуті, а особисто йому - ні. Важко повірити, що такі великі кошти могли "освоюватися" без відома керівника.  Чи перевіряла прокуратура причетність самого пана Олександра Лієва до цих справ, - запитали журналісти у прокурора Чернівецької області Петра Коваля під час прес-конференції 22 вересня.  "Згідний абсолютно з вами, - відповів прокурор Чернівецької області Петро Коваль. - Внутрішнє переконання є. Але цього недостатньо. Перевірялося. Показів на нього ніхто не дав. Так що переконання не тільки у вас всередині і в голові, у мене теж, але треба докази".

Одну "повеневу" справу вже доведено до якогось завершення. "За нанесення збитків у сумі 1 млн. 396 тис. грн, які були направлені на подолання наслідків стихії у Вижницькому районі, після розслідування кримінальної справи і направленням її до суду, вироком районного суду  колишнього начальника головного управління капітального будівництва Чернівецької ОДА Івана Дякона було засуджено до 5 років позбавлення волі, - повідомив Петро Коваль. - До нього було примінено  ст. 75 ККУ, точніше це умовна міра покарання. Прокуратура області не погодилася з вироком районного суду і внесла апеляцію. І вже 20 вересня Апеляційний суд, за що я йому вдячний, за те, що він на нашу думку об'єктивно розглянув справу і визнав винуватим Дякона у скоєні злочина, передбаченого 364 ч. 2 "зловживання", 366 "підробка документів" і "нанесення державі збитків". І призначив йому міру покарання 4 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади в органах державної виконавчої влади на 3 роки. І він взятий під варту із зали суду".

Апеляційний суд підтримав прокуратуру

         Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Чернівецької області задовольнила апеляційну скаргу обласної прокуратури і скасувала вирок Першотравневого районного суду м.Чернівців від 8 липня 2011 року щодо колишнього начальника управління капітального будівництва Чернівецької ОДА Дякона І.Г. в частині звільнення його від відбування покарання з випробуванням і постановила новий вирок: визнати винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ст.ст. 364 ч.2, 366 ч.2 КК України. Йому призначено покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади в органах державної виконавчої влади на три роки. Міру запобіжного заходу засудженому Дякону І.Г. до набрання вироку законної сили змінили з підписки про невиїзд на тримання під вартою і взяли його під варту в залі суду.

         Щодо інших фігурантів цієї резонансної кримінальної справи, то приватного підприємця Луценка О.Д. засуджено до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна, а колишнього заступника начальника виробничо-технічного відділу управління капітального будівництва  Чернівецької ОДА Вижбовського П.Т. – до трьох років шести місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади в органах державної виконавчої влади терміном на три роки. Однак, на підставі ст.75 КК України Вижбовського звільнено від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим терміном на три роки, - повідомили "BukNEWS" у прес-службі прокуратури Чернівецької області.