Дев’яносто чи сто п’ятнадцять: скільки насправді було театральних сезонів у Чернівцях

Дев’яносто чи сто п’ятнадцять: скільки насправді було театральних сезонів у Чернівцях

21.09.2020, 13:30

Фахівці дискутують, коли був перший театральний сезон у Чернівецькому муздрамтеатрі.

Митці та науковці Буковини дедалі частіше висловлюють думку про те, що насправді театральних сезонів у чернівецькому театрі було не 90, а щонайменше 115. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шлях Чернівецького українського театру від волонтерів Буковинського проводу ОУН до Ленінського комсомолу

За словами художника Олега Любківського, наразі відлік театральних сезонів ведеться не із першого дня роботи театру (1905 рік), а з приходом у Чернівці радянської влади, пише ІА АСС.

«Це не лише нелогічно, а й некомпетентно рахувати початок роботи театру з приходу у Чернівці радянської влади. Перший театральний сезон почався 115 років тому, коли завершили саму будівлю театру. Театр був німецькомовним, оскільки тоді це була державна мова. Після 1919 року державна мова була румунська, відповідно, всі п’єси відбувалися румунською мовою. Радянська трупа заступила на роботу в театр пізніше, у 1940 році. Однак історично несправедливо вважати, що театральних сезонів було 90», - зазначає Олег Любківський.

Як вплинути на ситуацію

Диригент Лев Фельдман переконаний, що історію театру потрібно шанувати так само, як і історію нашого міста чи країни. Митець також вважає, що на ситуацію могла б вплинути влада міста й області.

«Святкувати треба не з того часу, коли радянська влада почала існування на Буковині, а з того часу, коли театр був збудований та почав свою діяльність завдяки видатним людям. Це ж історія, як можна її кривдити?.. У нас теж є історія нашої держави, не можна її починати із Дня незалежності. Треба починати з того часу, коли країна заснувалася. А хіба історія Чернівців іде з початку панування радянської влади тут?.. 

Я точно можу сказати, що на цю ситуацію має вплинути влада міста та області. Звісно, показати як театр змінювався з 1905 року до нашого часу – важко. Потрібно шукати документи, докази, не лише в Україні, а й за кордоном. Однак, робити це варто», - пояснює Лев Фельдман. 

Водночас, архівістка та краєзнавиця Марія Никирса вважає, що такі розбіжності у цифрах сталися через те, що питання існування театру не вивчене достеменно: 

«Світ не почався з Радянського Союзу, правда ж? Театральні сезони починалися насправді ще до того, як був збудований театр.Тому точно сказати, з якого року починалися театральні вистави в Чернівцях сьогодні складно. Якщо йдеться про вистави у театральних залах – це було з 1877 року. 

Ситуація залежить від людей, які формують історію. Є дуже багато речей, про які люди пишуть, на жаль, не розбираючись. Тут просто потрібно вивчати проблему».

Чому ж 90 сезонів?

Чому відлік театральних сезонів розпочали саме з 1931 року, ІА АСС пояснив директор-художній керівник Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської Юрій Марчак. За його словами, саме у цьому році в місті Харкові сформувалася професійна група акторів, яка згодом розпочала свою роботу в Чернівцях.

«Колектив театру народився у 1931 році в місті Харкові. А коли Північну Буковину приєднали до України, вони переїхали в Чернівці. 14 січня 1941 року відбулася вистава «Лісова пісня» - одна із перших прем’єр професійного театру на Буковині. Саме тому відлік театральних сезонів ведеться з 1931 року – із дати народження колективу театру. До того часу, за періоду Австрії та Румунії, були різні колективи у приміщенні нашого театру: був і єврейський, і український. Але це були самодіяльні театри».

Юрій Марчак каже: у театрі цьогоріч відзначають й іншу, не менш значиму дату, - 115 років із дня заснування самої будівлі театру:

«Цьогоріч ми відзначаємо теж не меншу дату. Нашому архітектурному ансамблю театру виповнюється 115 років. Загалом, у Чернівцях можна говорити про театр із 1726 року. Театральна справа жила, але що стосується професійної акторської групи, яка працює в театрі – це саме 90-ий театральний сезон. А камінному театру, який був побудований австрійськими архітекторами на кошти громад, за 609 тисяч крон, виповнюється 115 років».

Джерело: https://acc.cv.ua/

1