Децентралізація: Глибоччина, з якої Гройсман закликав брати приклад, ділиться досвідом з Уманщиною

Децентралізація: Глибоччина, з якої Гройсман закликав брати приклад, ділиться досвідом з Уманщиною

19.09.2016, 15:31

Члени Асоціації органів місцевого самоврядування Глибоцького району, а саме представники райради та райдержадміністрації, сільські голови, секретарі сільських рад, керівники районних служб та управлінь разом з головою районної ради Петром Панчуком побували з дружнім візитом в Уманському районі Черкаської області.

Хлібом-сіллю гостей з Глибоччини зустріли голови Уманської РДА Віталій Олійник та райради Оксана Супрунець.

Найперше наша делегація ознайомилась із Родниківською ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Тараса Шевченка, що діє з 11 жовтня 2012 року. Навчаються 230 учнів. З 36 педагогів 6 —спеціалістів вищої категорії, 12 — першої. Заклад працює за природничо-математичним напрямом, біотехнологічним профілем, з початкової школи впроваджене поглиблене вивчення англійської мови. Директор Олександра Слупіцька розповіла:

— На базі ЗОШ працює школа мистецтв, хореографічна студія „Шарм”, різноманітні гуртки, тісно співпрацюємо з Уманськими державним педагогічним інститутом ім. Павла Тичини та національним університетом садівництва.

Глибочани зауважили: школи на Уманщині більші, але учнів у них — значно менше, ніж у нас.

Опісля делегація відвідала село Городецьке, де проживають 1500 мешканців. Площа населеного пункту 556 га. Найпотужнішим сільськогосподарським підприємством тут є „Агрофірма „Базис”, керівник — депутат районної ради Володимир Осадчий. За останні роки завдяки співпраці місцевої влади та фермерського господарства у населеному пункті відновлено вуличне освітлення, частково реконструйовано водогін, здійснено ремонт сільських доріг, збудовано стадіон, спортивний майданчик зі штучним покриттям для міні-футболу, торгово-розважальний центр „Гармонія”, центр дозвілля „Позитив”.

Велике враження отримали гості від відвідування центральної районної лікарні. Сьогодні заклад — це 205 ліжок, потужність поліклініки — 250 відвідувань за зміну. Функціонують 9 стаціонарних відділень, з них 4 хірургічних. Діють структурні підрозділи, діагностичне, фізіотерапевтичне, рентгенологічне відділення, лабораторія. Клініка має сучасне обладнання. Головний лікар Інна Добрянська та заступник Сергій Мотузенко поспілкувались зі своїми колегами з Глибоччини, обговорили реформування в умовах об’єднання територіальних громад та збереження при цьому доступності, якості надання медичних послуг мешканцям.

Делегація відвідала село Берестівець, що за рішенням Черкаської обласної ради визнане кращим на Уманщині. Сільську раду вже не вперше очолює Сергій Яременко, який спільно із керівником товариства „Берестівець”, депутатом районної ради, Заслуженим працівником сільського господарства Василем Чекаленком довели, що маленький населений пункт може розвиватися. Тільки за цей рік у розвиток інфраструктури села підприємство „Берестівець” вклало більше 8 млн. грн. Це дало можливість збудувати гарний парк, сучасний тренажерний зал, на разі реконструюють громадський став. У повністю реконструйованому будинку культури пройшла урочиста зустріч громади села із представниками Глибоччини.

Така зустріч сприяє налагодженню конструктивного діалогу представників місцевого самоврядування обох районів, обміну досвідом, вирішенню проблемних питань. Також йшлося про створення територіальних громад і соціально-економічний розвиток населених пунктів. На завершення зустрічі голова районної ради Петро Панчук подякував головам Уманських РДА та райради Віталію Олійнику і Оксані Супрунець за змістовну роботу та зустріч.

 Софіївський парк в Умані: місце, народжене любов'ю

Перебуваючи на Уманщині, наша делегація відвідала дендрологічний парк „Софіївка”, заснований у 1796 році власником міста Умані, польським маґнатом Станіславом Щенсним (Феліксом) Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької і подарований їй до дня іменин у травні 1802 року. Автором топографічного й архітектурного проекту і керівником будівництва парку було призначено польського військового інженера Людвіга Метцеля, а безпосередньо виконували всі роботи кріпаки.
Також делегація оцінила найбільший в Україні та Європі Фонтан Roshen, збудований в руслі річки Південний Буг у Вінниці.

В гостях у Тараса Шевченка

Мальовничі села Моринці, Шевченкове (Керелівка) — земля, на якій народився і провів дитячі роки Тарас Григорович Шевченко. Керівники Уманщини Віталій Олійник і Оксана Супрунець повели делегацію з Глибоччини стежками, яку сходив босими ногами сам Шевченко.

Спочатку заїхали до села Шевченково (Керелівка), де народилися дід та батько Тараса Григоровича. У 1939 р. тут відкрито Літературно-меморіальний музей Т.Г.Шевченка. До 175-річчя з дня народження поета у 1989 р. на садибі батьків відтворено за Тарасовим малюнком 1843 р. хату, в якій виріс поет, упорядковано могили батьків, відреставровано хату дяка, яка була збудована наприкінці ХVІІІ ст.

Опісля переїхали до села Моринці, відомого як батьківщина Т.Г. Шевченка, який тут народився 9 березня 1814 р. Із Моринців була родом мати поета Катерина Якимівна, за дівочим прізвищем Бойко. Зараз Моринці є частиною Національного заповідника, тут розташований музей Т. Г. Шевченка. Поруч з музеєм знаходиться відтворений будинок Якима Івановича Бойка, діда поета. У ньому народилася мати Тараса, пройшло її дитинство і юність, тут вона вийшла заміж за Григорія Шевченка. Потрапивши в хату, делегація опинилась серед унікального інтер`єру сільського будинку з піччю, дубовим столом, колискою для дитини, на стіні ікони, прикрашені квітами. Недалеко від будинку знаходиться могила матері Шевченка, Катерини. Також встановлено пам`ятник Катерині Шевченко з маленьким Тарасом на руках. Побудована невелика каплиця.

І господарі, і гості зустрічі дійшли висновку, що такі міжрайонні візити є корисними як для однієї, так і для іншої сторін задля обміну досвідом у роботі органів місцевого самоврядування Черкащини та Глибоччини.

Лариса Дущак.

Фото автора. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман радить громадам рівнятися на Глибоку

1


КОМЕНТАРІ (1)

Прогулочку за кошт Глибоцької громади замаскували під обмін досвідом.

avatar

21 вересня 2016 08:31