Десять порад, як уберегтися від Інтернет-ризиків

Десять порад, як уберегтися від Інтернет-ризиків

05.02.2019, 19:12

5-го лютого у всьому світі відзначають Міжнародний день безпечного Інтернету. Щоб ваша конфіденційна інформація не стала зброєю в руках злочинців, ретельно подбайте про захист персональних даних у мережі Інтернет. Пропонуємо взяти до уваги наступні поради й безпечно користуватися комп’ютером і смартфоном.

  1. Вигадайте складний пароль мінімум із 8 символів, серед яких мають бути великі і малі літери, а також цифри (наприклад, Li2vUA3NqBE).
  2. Обмежте коло осіб, яким доступна інформація про вас. Публікуйте свої записи у соціальних мережах з увімкненою функцією «тільки для друзів».
  3. Увімкніть двоетапну авторизацію через телефон (до акаунту в особистих налаштуваннях додається номер телефону і під час введення логіну й паролю сайт відправляє код через СМС, який додатково потрібно ввести).
  4. Не залишайте у відкритому доступі на сайтах свою електронну адресу та номер мобільного, коли розміщуєте інформацію в рубриці «Про себе».
  5. Щоб сторонні особи не знали маршрутів вашого пересування, не використовуйте у соціальних мережах геолокації.
  6. Активуйте функцію заборони індексації персональних сторінок пошуковими системами.
  7. Користуйтеся програмами-щитами (файєрволами) – вони сповістять вас про спробу несанкціонованого втручання й не допустять проникнення шкідливих програм до комп'ютера.
  8. Ні в якому разі не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями у спливаючих вікнах чи отриманими від незнайомих людей.
  9. Ніколи й нікому не повідомляйте свої паролі, пін-коди від банківських карток чи іншу конфіденційну інформацію. Для купівлі-продажу товарів через Інтернет достатньо лише номера банківської картки, а також прізвища, імені й по батькові її власника.
  10. Найголовніше: обдумано розміщуйте у мережі Інтернет інформацію про себе.

А якщо потрібна додаткова консультація чи роз’яснення, як захиститися від злочинців у мережі Інтернет, звертайтеся до кіберполіції https://cyberpolice.gov.ua.

 Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
1