Держлісагентство підтвердило слушність Бурбака й Салагора та ввело обмеження на експорт шестиметрових дров, які так захищали нардеп Рибак і Череватий

Держлісагентство підтвердило слушність Бурбака й Салагора та ввело обмеження на експорт шестиметрових дров, які так захищали нардеп Рибак і Череватий

13.01.2017, 16:53

Голова парламентської фракції "Народного фронту", народний депутат України Максим Бурбак прокоментував заяву керівництва Держлісагенства України щодо заборони експорту "деревини паливної", в народі відомішої як дрова з дерева, довжиною понад 2 метри" (товарна позиція 4401 згідно УКТЗЕД).

Вчора Держлісагенство України оприлюднило заяву керівництва щодо заборони експорту "деревини паливної", в народі відомішої як дрова з дерева, довжиною понад 2 метри" (товарна позиція 4401 згідно УКТЗЕД). Адже як говорить мій колега, депутат Чернівецької облради Микола Салагор: "Покажіть мені грубку куди залізуть шестиметрові дрова?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після мораторію на вивезення деревини у 9 разів виріс експорт дров, проте лісівники не поспішають давати їм експертну оцінку (ДОДАНО ВІДЕО)

- На це рішення Держлісагенства для України ми чекали цілий рік, - повідомив Максим Бурбак. - Бо по Чернівецькій митниці ще рік тому ми з начальником митниці Миколою Салогором добились заборони митного оформлення дров довжиною понад 2 метри (дивитись пункт 1.7 розпорядження від 06.01.2016 року).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак попросив зупинити експорт лісу через станцію «Чернівці»

І тут починається саме цікаве.

В розповсюджуваних в усіх місцевих ЗМІ статтях мене та генерала Миколу Салагора звинувачували у "кришуванні контрабанди лісу", численні "громадські активісти" постили в Фейсбук фото із залізничного вокзалу з ешелонами дров від "Бурбака-Салагора", збиралися акції.

Постійно публічно повідомляли, що питома вага експорту дров оформлених місцевою митницею не перевищує 4 % від загальнодержавної. Але про це ніхто не хотів чути.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експорт буковинського лісу до Європи торік сильно скоротився, – митники

Бо це, переконаний, була спланована операція з прикриття та відволікання уваги від реальних корупційних схем, - повідомив Максим Бурбак

Просто наведу один цікавий документ. Це лист від Управління СБУ в Чернівецькій області до начальника Чернівецької митниці М. Салагора, в якому міститься і прохання надати правові підстави відмови митниці в оформленні дров на експорт (копія листа нижче).

 

Цілком правильно зробило СБУ, адже реагувала на звернення Народного депутата України Івана Рибака, обраного по 201-му округу, який вбачав у відмовах митниці нанесення шкоди найбільшим держлісгоспам-експортерам шестиметрових дров. Розташованих, до речі, на території його округу. І в.о. керівника лісового господарства є непотопляємий Роман Череватий, тісно пов'язаний з нардепом Іваном Рибаком. Дійсно нардеп код 4401!

І таких прикладів замовної чорнухи, проплачених статей, "громадських активістів" та місцевих аналітиків-експертів з будь-яких питань чимало. Були б дрова та нардепи код 4401,  - повідомив Максим Бурбак.

Далі буде ...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальний досвід Салагора з протидії контрабанді лісу варто запровадити по всій країні - Антикорупційна служба України

ДОВІДКОВО:

Держлісагентство ввело обмеження на експорт дров довжиною понад два метри: це унеможливить зловживання, - т.в.о. голови Юшкевич

З 1 січня в Україні діє повна заборона на 10 років експорту ділової деревини.

Про це на своїй сторінці в Фейсбуці написала тимчасовий виконувач обов'язків голови Держлісагентства Христина Юшкевич.
 
"З 1 січня в Україні діє повна заборона на 10 років експорту ділової деревини. Своїм наказом зобов'язала керівників державних підприємств Держлісагентства у разі постачання за кордон паливних дров обмежити їх довжину двома метрами. Це унеможливить зловживання, коли під виглядом дров вивозиться цінна деревина. Цей наказ буде доведений і до органів митного контролю. З боку Держлісагентства також буде жорсткий контроль. у разі порушення лісгоспами цієї вимоги, будуть прийматися відповідні кадрові рішення, а матеріали будуть передаватися в правоохоронні органи. Закликаю й інших постійних лісокористувачів також ввести аналогічну норму. Тільки спільними діями ми зможемо припинити контрабандне вивезення українського лісу за кордон", - заявила Юшкевич.
 
Нагадаємо, Законом України "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів" з 1 січня 2017 року введена повна заборона строком на 10 років, експорту лісоматеріалів в необробленому вигляді.
1