Дерева зрубують, але нічого не саджають

Дерева зрубують, але нічого не саджають

18.03.2017, 20:17
Щомісяця сотні зелених насаджень нищать у Чернівцях, але відновлювати їх чомусь не поспішають

На офіційному порталі Чернівецької міської ради регулярно з’являються повідомлення щодо надання дозволів на знесення дерев. Переважно їх пускають під сокиру через «якісний стан». Принаймні така офіційна аргументація.

Щоправда, не завжди дерева, які зрубують, у такому жахливому стані. Часто це досить молоді насадження, навіть саджанці. Особливо коли розпочинають будівництво багатоповерхівок на пустирях чи навіть у центрі міста. Наприклад, за місяць, з 4 лютого по 2 березня, було надано дозволи на знесення понад півтори сотні дерев у межах Чернівців. І таке відбувається мало не щомісяця.

Якщо дерева і справді аварійні – тоді запитань взагалі немає. Адже це загрожує людям та міській інфраструктурі. Але якщо не відновлювати насадження, то невдовзі настане час, коли у місті знесуть останнє аварійне дерево і замість зелених Чернівців матимемо пустку.

Згідно із Законом «Про благоустрій населених пунктів», зелені насадження є саме елементом цього благоустрою. Тому всі ці насадження мають не лише охороняти, але й відновлювати. Є певні нюанси, коли такі насадження можуть спеціально видаляти, зокрема це будівництво споруд, аварійні дерева, ліквідація аварій  на інженерних мережах, ліквідація наслідків стихійного лиха тощо. Але для усього цього потрібно отримати відповідний дозвіл. Без нього зрубати бодай одне деревце не можна.

- Щоб отримати дозвіл на знесення зелених насаджень, необхідно звернутися до дозвільного центру і там написати відповідну заяву, - повідомив начальник державної екологічної інспекції на Буковині Сергій Робулець. – Для погодження також виїжджає наш працівник. Дуже важливим є інвентаризація усіх зелених насаджень у Чернівцях, але на це немає коштів.

Старожили знають, що колись дерев у середмісті Чернівців було досить багато. Але поступово усіх їх знищили, не висадивши на місце можливо аварійних насаджень молоді. Десь вони затуляли магазин, десь рекламну вивіску, десь заважали паркувати транспорт тощо.

- Зараз навіть не віриться, що росло багато дерев у центрі міста. Наприклад, сліду не залишилося від дерев поблизу лялькового театру чи кінотеатру «Чернівці» та Центральній площі. А які гарні дерева були на вулиці Кобилянської. Про менші вулички і говорити годі, - каже чернівчанин Володимир Микитович. – Їх поступово зрізали, вирубували, але чомусь не висаджували натомість молоді.

Звісно, процес відновлення зелених насаджень триває, але навряд чи це покриває втрати міста у деревах. Адже на будь-якому майданчику, де триває будівництво, колись росло чимало дерев. Про вулиці та сквери і говорити годі.

- Наразі ми висаджуємо дерева за можливості, корчуємо пні. Там де їх знесли, висаджуємо. Зараз починаємо ці роботи з Садгірського району. Висаджуємо насадження на вулицях та у скверах. Будемо повторно висаджувати саджанці дерев у центральній частині міста – на вулицях Лесі Українки, Бандери, Франка тощо. Вони прижилися ще два роки тому, але їх знищили вандали, - каже директор КП «Трест зеленого господарства та протизсувних робіт» Олександр Брязкало. – Щодо будівництва, там також  мають проводити роботи з благоустрою. У нас можуть замовити цю послугу чи придбати саджанці. Деякі забудовники постійно закуповують у нас велику кількість саджанців, але далеко не всі це роблять. Тобто правила існують, але не усі їх дотримуються. Окрім того, вони мають здавати нам верхній родючий шар грунту, але також не усі дотримуються цих норм.

Тобто ділянку під будівництво могли продати і надалі, на правовому рівні, на ці процеси вплинути вже ніхто не може. Хоча, потрібно пам’ятати, що після ухвалення рішення компетентним органом про видалення зелених насаджень, заявник отримує документ про оплату відновної вартості зелених насаджень. Тому забудовник сплачує кошти ще на початковому етапі. А куди поділися ці кошти, які мали перетворитися на дерева, невідомо. Хоча лише грошима, без масового висадження дерев, озеленити місто не вдасться.

 Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

Джерело: https://pogliad.ua/

1