Депутати Вижницької райради засудили спроби вплинути на керівництво обласного управління СБУ

Депутати Вижницької райради засудили спроби вплинути на керівництво обласного управління СБУ

20.05.2014, 11:27

Заява депутатів Вижницької районної ради, представників народної ради, громадських об’єднань Вижницького району.

Сьогодні наша держава переживає складні часи. Нестабільність політичної ситуації зумовила складні економічні та соціальні проблеми в українському суспільстві. Російські війська за підтримки сепаратистів, що фінансуються кланово-олігархічними групами ведуть неприховану війну проти українського народу, загрожують цілісності та безпеці нашої Вітчизни. Реальна небезпека існує не лише в південно-східних областях, а й на всій території держави, у тому числі на Буковині. В цих умовах значно зростає роль Служби Безпеки України як державного органу, що вповноважений здійснювати захист суверенітету країни та безпеки громадян. Саме тому, ми, депутати Вижницької районної ради, представники Народної ради Вижницького району, громадських об’єднань району жорстко засуджуємо будь-які спроби вчинення тиску та втручання в діяльність Служби Безпеки України та правоохоронних органів. Вважаємо неприпустимим поширювати неперевірену інформацію про діяльність СБУ та її працівників.

Заява, яка була опублікована на сайті «BukNews» 13 травня 2014 року під назвою «Буковинці поскаржилися в ЗМІ та Вакарюку на можливу корупцію керівника відділу СБУ» - є нічим іншим як спробою вплинути на керівництво обласного управління СБУ та змістити з займаної посади начальника Вижницько-Путильського міжрайонного відділу СБУ С.М.Кучерявого. На жаль, сьогодні посади керівників органів виконавчої влади, правоохоронних органів та служби безпеки стали предметом спекуляцій та політичного шантажу з боку чисельних громадських груп, які досить часто переслідують лише власні корисливі інтереси.

Вважаємо, що звинувачення С.М.Кучерявого, інших осіб, підприємств району, зазначених у матеріалі у вчиненні тяжких злочинів, без відповідних підтверджень слідчих органів є образою їх честі та гідності та можуть розглядатися як наклеп і бути підставою для притягнення до відповідальності за поширення неправдивих даних. Якщо автор має докази вказаних злочинів необхідно було звертатися до органів прокуратури.

Право вільно збирати та поширювати інформацію щодо діяльності осіб, які утримуються за кошти платників податків є ознакою кожного демократичного суспільства, але в жодній цивілізованій державі не можна безпідставно звинувачувати людину у злочинах. Причетність до вчинення корупційних дій повинні встановлювати правоохоронні органи на підставі слідчих дій та документальної перевірки.

Слід зазначити, що діяльність міжрайонного відділу СБУ та його керівника постійно перебуває в умовах підвищеної уваги з боку депутатів та громадськості району. Його робота неодноразово заслуховувалася на сесіях районної ради та засіданні Народної ради Вижницького району 28 лютого 2014 року. Скарг щодо незаконної діяльності, зловживання службовим становищем чи підстав для звинувачення у непрофесійності не надходило.

Відзначалося, що в складних умовах політичного та громадянського протистояння працівники Вижницько-Путильського відділу СБУ на чолі з Кучерявим С.М. докладали максимум зусиль для того, щоб зберегти мир та спокій у районі, не допустити проявів сепаратизму, вчинення злочинів, пошкодження майна державних установ, гарантували проведення мирних зборів та мітингів у Вижниці та районі.

Вважаємо також неприпустимим будь-кому виступати від імені усіх мешканців Вижницького району. Право робити публічні заяви від громадян району делеговано депутатам районної ради. Дану позицію розділяють представники Народної ради Вижницького району, керівники громадських об’єднань, що зареєстровані та діють у відповідності до чинного законодавства.

Явно замовний характер матеріалу ставить під сумнів неупередженість автора та суперечить принципам журналістської етики. Визнаючи право журналістів сайту «BukNews» самостійно формувати редакційну політику та здійснювати підбір матеріалів, вважаємо неприпустимим поширювати подібного роду інформації та в подальшому просимо не публікувати матеріали, які ображають честь та гідність громадян. Подібні заяви призводять до дестабілізації суспільно-політичного становища в районі та не сприяють розбудові незалежного громадянського суспільства.

17.05.2014 р.

Коментар BukNews: Згадка назви сайту у тексті цього звернення змушує нас до короткого коментаря. Вітчизняна демократія, вочевидь, є ще настільки незрілою, що інколи призводить до певного нерозуміння ролі ЗМІ для її зміцнення.  Завдання ЗМІ доводити до громадян усю суспільно значиму інформацію. Власне це й було зроблено, коли сайт опублікував не авторський матеріал, як неправильно вказують автори заяви, а звернення щодо можливих корупційних дій на адресу Громадської ради при УСБУ в Чернівецькій області, розіслане авторами в більшість чернівецьких ЗМІ. Нашим завданням у даному конкретному випадку було оприлюднення суспільно значимої інформації для її подальшої перевірки правоохоронними органами, як того вимагає закон,  а не правова оцінка цих фактів. Це прямо вказано у редакційній підводці до тексту заяви.

Як повідомли BukNews у прес-службі УСБУ в області, управлінням СБУ в Чернівецькій області з приводу публікацій в мережі Інтернет щодо можливих протиправних дій співробітників СБУ розпочато службову перевірку.

Водночас звертаємо увагу громадян: якщо вам стало відомо про факти корупції та інші протиправні діяння (зокрема, співробітників Управління), ви можете звертатися  безпосередньо до керівництва Управління з усною або письмовою заявою, чи повідомляти за телефоном довіри (0372) 54-02-04, який діє цілодобово. Інформація, яка надійде буде обов’язково перевірена, за результатами  -  прийняті відповідні рішення згідно з чинним законодавством.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Повідомляю суспільно значиму інформацію - Юра Чорней продажний журналіст, а Каспрук алкоголік. Перевіряйте!

avatar

Вася

20 травня 2014 08:54

шановні районні депутати!

непереживайте, слидчі по кримінальних справах по контрабанді,взятках та корупції  у свьому розберуться ,суд винесе вирок!

ряди СБУ будуть звільнені від корупціонерів,хабарників та кришувальників злочинних схем!

всім дякуємо, прокурори,слідчі,судді

Амінь!

avatar

правосуддя восторжествує

20 травня 2014 10:30