Депутати місцевих рад можуть спокійно голосувати по-совісті і на користь громади, а не під загрозою втрати мандата, - нардеп

Депутати місцевих рад можуть спокійно голосувати по-совісті і на користь громади, а не під загрозою втрати мандата, - нардеп

26.12.2015, 22:30

Київські партійні зверхники не зможуть нав’язувати депутатам місцевих рад свою волю і змушувати голосувати згідно з політичною доцільністю.

Вже перші сесії Чернівецьких обласної та міської рад засвідчили суттєвий вплив на місцевих депутатів з різних центрів, які часто знаходяться за межами сесійної зали, Чернівців і навіть Буковини. Відтак депутати місцевих рад змушені були голосувати  часто всупереч інтересам  громад, які їх обрали. Про такий вплив на депутатів під час обрання голови Чернівецької обласної ради говорив народний депутат України Максим Бурбак. Ситуація повторилася під час голосування депутатами Чернівецької міської ради питання про недовіру уряду. І цього разу питання вирішували за депутатів десь далеко за межами Чернівців.

Натомість депутатам місцевих рад, як слухняним кнопкодавам, залишили лише виконувати досягнуті у центрі домовленості, незалежно від того, на користь вони конкретній громаді, чи навпаки шкодять.  Наприклад, того самого дня, коли депутати голосували за недовіру уряду, Кабмін навпаки потурбувався про Чернівці. Зокрема, схвалив проект про залучення грошей уряду Німеччини на модернізацію "Чернівціводоканалу". Фактично поручився на 15 мільйонів за місто перед інвесторами.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутатів обирали, щоб вони вирішували питання громади, а не займалися політичним піаром: міністр прокоментував недовіру уряду

У приватних розмовах самі народні обранці часто пояснюють, що остерігаються втратити депутатський мандат, якщо будуть голосувати всупереч інтересам своїх партій. Особливо, після ухвалення у першому читанні закону про так званий імперативний мандат, що нібито наділяє керівні органи партії правом на дострокове відкликання депутатів місцевих рад, які балотувалися за її списками. (Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" (щодо відкликання депутатів місцевих рад) (№3693)

Народний депутат України Максим  Бурбак прокоментував на прохання BukNews наскільки обґрунтовані такі побоювання депутатів місцевих рад.

- Можу заспокоїти шановних депутатів місцевих рад - ніякої депутатської рабської повинності, як його охрестили в народі,  цей закон не передбачає. Наразі законопроект проголосовано тільки у першому читанні. Фракція «Народного фронту» відстояла свою принципову позицію щодо того, що данний законопроект стосується лише членів партії–депутатів, обраних на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року, - станом  на момент реєстрації. Раджу керівникам фракцій не лякати своїх депутатів імперативним мандатом, чи відкликанням будь-якого депутата місцевої ради за рішенням керівного органу партії. Стоп хлопці й дівчата! Вчіть матчастину. Закон стосується тільки ваших партійних осередків. Адже далеко не всі, хто балотувався у ради від тієї чи іншої політичної сили, є членами цих партій. Серед депутатів чимало безпартійних, на кого дія цього закону взагалі не поширюється. Ніхто у них не забере мандат!  - пояснив народний депутат України Максим Бурбак.  

 Роз’яснення особливо актуальне напередодні так званої кадрової сесії Чернівецької міської ради.  Депутати місцевих рад можуть спокійно голосувати по-совісті і на користь громади, а не під загрозою втрати мандата.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Бурбакові пора вже заспокоїтися, це його спроба провокувати на сесії безлад завершилася нічим, Політичні інтригани не гребують нічим, навіть  учасників АТО хотіли зіштовхнути лобами, але не вийшло, більшість хлопців розумних, зразу поспілкувалися біля облради і розійшлися, а в раді репетували  лише ті, яких найняла команда бурбаківсько фронтова, та ще й підгавкувач продажний Скорейко.

avatar

ІМХО

27 грудня 2015 19:08