Депутати-мажоритарники з Буковини, як правило, підтримують євроінтеграційні закони, але Папієв все одно не радий  їх бачити на своєму віче

Депутати-мажоритарники з Буковини, як правило, підтримують євроінтеграційні закони, але Папієв все одно не радий їх бачити на своєму віче

21.10.2013, 22:09

Наразі в українському парламенті працюють чотири депутати-мажоритарники з Чернівецької області. Це депутати від ВО «Батьківщина» Микола Федорук і Олександр Фищук та депутати від Партії Регіонів Геннадій Федоряк і Артем Семенюк. Громадянська мережа ОПОРА, проаналізувавши діяльність народних обранців, встановила, що з 12 ініціатив стосовно проєвропейських законопроектів Микола Федорук та Олександр Фищук не брали участь в голосуванні за 2 проекти законів, Геннадій Федоряк та Артем Семенюк – по 1.

Коли Верховна Рада розглядала законопроект № 0894 (Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у відповідність з Кримінальним процесуальним кодексом України), М.Федорук утримався від голосування, а О. Фищук голосував проти. Даний законопроект ініціював Кабінет Міністрів України і підписаний Миколою Азаровим.

Відзначимо, що жоден із мажоритарників Буковини не був відсутнім при обговоренні євроінтеграційних законопроектів.

Попри свою підтримку курсу на європейську інтеграцію, наші земляки не проявили достатньої публічної активності під час розгляду законопроектів. Як кажуть у Чернівецькій ОПОРІ, «жоден із депутатів не виступав на цих пленарних засіданнях, не вносив пропозицій та поправок. Судити про їхню підтримку чи не підтримку можна тільки по факту голосування».

Депутат

Кількість законів

За

Утримався

Не голосував

Федорук М.Т.

12

9

1

2

Фищук О.Г.

12

10

 

2

Федоряк Г.Д.

12

11

 

1

Семенюк А.О.

12

11

 

1

Водночас Михайло Папієв озвучив своє бачення проведення віча на підтримку євроінтеграції, яке має відбутися у Чернівцях 3 листопада. За словами голови облдержадміністрації, до нього звернулися керівники більш ніж 50 громадських організацій краю, які попросили, аби у народному віче не брали участі політичнозаангажовані особи. Папієв запевнив, що докладе усіх зусиль, аби на Буковині євроінтеграція відбулася без партійних прапорів. Далі - пряма мова.

"От до мене звернулися. Тут більше 50 підписів керівників громадських організацій, які просять: по-перше, ті функції, які може виконати влада, щоб влада взяла на себе. Це громадський порядок, інші функції. А також звертаються до політичних сил з тим, щоби цей захід був деполітизований. Щоб не було там прапорів політичних партій.

Бо ви знаєте, як завжди, якщо політичні партії хочуть провести якийсь захід, нехай проводять окремо і не псують оте, що інститути громадянського суспільства, тут більше 50 підписів: і «Просвіта», і Товариство репресованих та інші. Вони звернулися, що хочуть провести цей захід без політичних партій. Я за те, щоби це підтримати.

Ми, в силу наших історичних традицій проведення народних віче, що збираються люди, не політики. Хочемо проголосити це, підтримати. Хотілося, щоби ми провели отакий справжній, всенародний захід. Я зроблю все, щоби він відбувся, щоби люди мали змогу висловитися на підтримку євроінтеграції".

«Проведення Буковинського віча 3 листопада цього року на центральному майдані Буковини повинно об’єднати усіх краян, незалежно від партійних симпатії та політичних переконань, що цілком відповідає менталітету та традиціям нашого регіону, - сказав журналістам під час брифінгу сьогодні, 21 жовтня, голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв. – На цьому народному зібранні буковинська громада, впевнений, заявить про підтримку європейського курсу України, чітко окресленого Главою держави». Важливо, за словами керівника виконавчої влади краю, що інститути громадянського суспільства області вже висловили свою позицію щодо цього - громадська рада при обласній державній адміністрації ініціювала звернення до буковинців щодо відзначення – 95-ї річниці Буковинського народного віча і євроінтеграційного вибору України, і її підтримали й інші неурядові організації краю. «Як на мене, це свідчення того, що жителі регіону бачать майбутнє своєї країни у сім’ї європейських народів», - підсумував Михайло Папієв.

За матеріалами Романа БУЖОРИ, CHV.TV та БукІнфо

Із 12-ти євроінтеграційних законів, прийнятих Верховною Радою України, 4 закони не були підтримані Комуністичною партією України, по 2 – ВО «Батьківщиною» і «УДАРом». Лише 1 закон не підтримала ВО «Свобода». Партія регіонів та позафракційні підтримали усі закони, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС до саміту у Вільнюсі. 4 народні депутати, обрані в одномандатних округах Чернівецької області, здебільшого підтримали євроінтеграційні законопроекти. Ніхто з мажоритарників Буковини не голосував проти. Такі дані отримала Громадянська мережа ОПОРА після підрахунку результатів голосування фракцій та присутності депутатів під час прийняття євроінтеграційних законів.

Половина законопроектів була ініційована Кабінетом Міністрів України, 5 – Народними депутатами та один – Президентом України (щодо повноважень Рахункової палати).

Каменем спотикання для депутатів став Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення (№2515), за який не голосували три фракції: ВО «Батьківщина», «УДАР» і ВО «Свобода». Документ,  розроблений міністерством доходів і зборів,  передбачає механізм боротьби з виведенням прибутку підприємств в офшорні зони і країни з низьким рівнем оподаткування. Опозиція стверджує, що законопроект не відповідає нормам і вимогам Організації економічного співробітництва і розвитку, які були покладені в основу законопроекту, та вважає, що Закон дозволяє впливати на внутрішнє ціноутворення, що може негативно позначитися на економічній ситуації.

ВО «Батьківщина» і «УДАР» не підтримали Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у відповідність з Кримінальним процесуальним кодексом України (№0894), натомість свободівці голосували за прийняття закону.

Комуністична партія України не голосувала за Проект Закону про повторні вибори у 5-ти «проблемних» округах (№2971-Д), за законопроекти стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України (№2803 і №2990), а також за Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією (№2802).

Опозиція не одностайно підтримала і Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації (№2731) – лише половина депутатів із опозиційних фракцій підтримали цей законопроект. А за законопроект №2990 (щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно відповідальності юридичних осіб) не голосували аж 43% депутатів фракції «Батьківщина».

Партія регіонів найсумлінніше голосувала – від 80 до 92% фракції брали участь у голосуванні за кожен із 12-ти євро інтеграційних законів. Лише одна фракція у повному складі голосувала – це ВО «Свобода», яка 100-відсотково підтримала два законопроекти - №2803 і 2802. З тих фракцій, які підтримували законодавчі ініціативи, найменш сумлінною була ВО «Батьківщина» - більше третини опозиціонерів не голосували за 3 законопроекти, трохи більше 20% - ще за 4 ініціативи.

Відбулося засідання оргкомітету з підготовки і проведення в області заходів, приурочених 95-річчю Буковинського віча на якому вирішено, що урочистий мітинг і святковий концерт відбудуться у неділю, 3 листопада, о 13 год. на Центральній площі Чернівців. Про це повідомляє офіційний сайт облдержадміністрації.

В урочистостях передбачається участь трудових колективів, громадсько-політичних організацій, національно-культурних товариств, релігійних громад, студентської молоді, делегацій районів області, представників крайової влади, обласної, міської, районних рад, силових структур, засобів масової інформації, жителів міста і області.

«Цьогорічне відзначення Буковинського віча має свою особливість – громада краю заявить про підтримку європейського курсу України, - сказав Георгій Галиць. – Тому, сподіваємось, зібрання буде велелюдним і об’єднає все буковинське суспільство, політикум краю незалежно від партійної приналежності і політичних симпатій, інститути громадянського суспільства. На народному віче 3 листопада має проявитись європейськість Буковини».

Перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Галиць звернув увагу на необхідність провести інформаційну кампанію з метою якомога ширшого інформування жителів області про скликання віча і його мету, а також повідомив, що регіональні телерадіокомпанії 3 листопада здійснюватимуть пряму трансляцію мітингу і святкового концерту з Центральної площі Чернівців.

В рамках відзначення 95-річчя Буковинського віча мають бути упорядковані могили членів буковинської делегації Української Національної Ради 1918 року І.Карбулицького, А.Лукашевича, О.Оробка, Є.Пігуляка, І.Семаки, М.Спинула, В.Ясеницького, С.Винницького, А.Завади, Т.Іваницького. Органам місцевої влади рекомендовано забезпечити святкове оформлення населених пунктів.

1